Ποιοι καβάλησαν το κύμα του ιού και έγιναν πλουσιότεροι
23/05/2020Μπορεί η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού να έφεραν οικονομική καταστροφή σε όλο τον κόσμο, όμως πάντα υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν, ακόμα και από μια τέτοια πρωτοφανή κρίση. Και ως συνήθως είναι οι δισεκατομμυριούχοι. Τουλάχιστον 15% αυξήθηκαν οι περιουσίες εκατοντάδων δισεκατομμυριούχων μέσα στους δύο μήνες που κράτησε, λίγο-πολύ, η κρίση δημόσιας υγείας και το lockdown. Στην κορυφή της λίστας, οι γνωστοί θαμώνες, Τζεφ Μπέζος του Amazon και Μαρκ Ζάκερμπεργκ, του Facebook.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το αμερικανικό Institute for Policy Studies’ Program for Inequality (IPS), και της οργάνωσης “Αμερικανοί για Δίκαιη Φορολογία” (ATF), μεταξύ 18 Μαρτίου και 10 Μαΐου, ο συνολικός πλούτος 600 περίπου πολυεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 434 δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλο τον πλανήτη. Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των 600, με βάση τα στοιχεία του Forbes, αγγίζει πλέον το ποσό των 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πιο συγκεκριμένα, η περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε κατά 30%, σε περίπου 147 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Ζάκερμπεργκ έγινε κατά 45% πλουσιότερος, αυξάνοντας την περουσία του στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες τους, Amazon και Facebook αντίστοιχα, είδαν την τιμή των μετοχών τους να ανεβαίνει σε μια εποχή που για άλλες μεγάλες πολυεθνικές τίθεται θέμα επιβίωσης.
Τα ποσοστά των Μπέζος και Ζάκερμπεργκ είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά του Μπιλ Γκέιτς, για παράδειγμα, ο οποίος “αρκέστηκε” σε κέρδη περίπου 8% και του επενδυτή και μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ, που αύξησε την περιουσία του 0,8%. Ο Λάρι Έλισον, της εταιρείας Oracle, συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα, ο πλούτος της οποίας αποτελεί το 21% του συνόλου στους 600.
Να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι
Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο κατά την οποία η λίστα του Forbes γνώρισε αύξηση του πλούτου της, μόνο στις ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους 38 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ 16 εκατομμύρια έχασαν ή κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που διέθεταν μέσω του εργοδότη τους. Στο μεταξύ, οι φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους παραμένουν σε ισχύ, ενώ δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις που τους ανήκουν υπάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης CARES που εξήγγειλε η κυβέρνηση Τραμπ το Μάρτιο.
«Η πανδημία αποκάλυψε τις καταστροφικές συνέπειες του χάσματος του πλούτου στην Αμερική, με τους πλούσιους να αποτελούν απόδειξη αυτής της οικονομικής ανισότητας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης ATF, Φρανκ Κλεμέντ, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους, μετά την πανδημία, οι πλούσιοι και οι μεγάλες εταιρείες να πληρώσουν το μερίδιό τους σε φόρους».
Από την πλευρά του, ο Τσακ Κόλινς, διευθυντής του IPS, σχολίασε ότι «ενώ εκατομμύρια άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή και την υγεία τους ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας, αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι ωφελούνται από ένα οικονομικό και φορολογικό σύστημα που είναι ρυθμισμένο να διοχετεύει πλούτο προς την κορυφή».
Πάντως, αναμένεται να φανεί αν θα βάλουν, έστω και λίγο, το “χέρι στην τσέπη” περίπου 43.000 εκατομμυριούχοι και οικονομικά εύρωστοι Αμερικανοί πολίτες, αν προχωρήσει ο νόμος Heroes Act, που προβλέπει κατάργηση φοροαπαλλαγών ύψους 1,6 εκατ. δολαρίων. Η σχετική επιτροπή του Κογκρέσου για τη φορολογία εκτιμά ότι το μέτρο θα αποφέρει ως και 246 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα μπορέσουν έπειτα να διατεθούν σε μέτρα στήριξης των οικονομικά αδύναμων.