ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι κινδυνεύουν από την Έρις – Τί δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ποιοι κινδυνεύουν από την Έρις – Τί δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Οι ευπαθείς κινδυνεύουν από την νέα έξαρση που καταγράφεται με την έλευση του νέου στελέχους της Όμικρον, της Έριδας – ή Eris (Έρις) όπως την αναφέρουν πολλοί. Όπως προκύπτει από την νέα ανακοίνωση του EOΔΥ, ενώ οι θάνατοι είχαν μειωθεί στους 15 την εβδομάδα τον Ιούνιο, έφθασαν στα τέλη Ιουλίου τους 20-22 και τώρα καταγράφονται 33 θάνατοι εβδομαδιαίως. Οι διασωληνώσεις επίσης διπλασιάσθηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο και από πέντε γίνονται πλέον εννέα εβδομαδιαίως. Οι δε εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ είχαν μειωθεί στις 196 τέλη Ιουνίου, ανήλθαν πλέον στις 641 την εβδομάδα.

Τα νούμερα αυτά είναι πολύ βελτιωμένα σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς τότε εισάγονταν 1.360 ασθενείς την εβδομάδα στα νοσοκομεία και καταγράφονταν 200 θάνατοι ανά επταήμερο, όμως η αύξηση που σημειώνεται εδώ και περίπου ένα μήνα, δείχνει ότι μπορεί το φθινόπωρο να παρατηρηθεί πολύ μεγάλη έξαρση. Όλα δείχνουν πάντως ότι οι νέοι και οι υγιείς περνούν την νέα λοίμωξη σαν κοινή ολιγοήμερη ίωση, με πονοκέφαλο, πονόλαιμο, πυρετό και αίσθημα κόπωσης οι περισσότεροι.

Οι μορφές της Όμικρον που φαίνεται να στέλνουν τους ευπαθείς στο νοσοκομείο, είναι “παιδιά” της Όμικρον 2, και συγκεκριμένα πρόκειται για τις ΧΒB.1.5 (που αποκαλείται και “Κράκεν”), την ΧΒΒ.1.16 (που ονομάζεται από κάποιους “Αρκτούρος”) και την ΕG.5, μορφή της οποίας είναι η Έρις. Πολλοί αναρωτιούνται αν κάποια από αυτές είναι υπεύθυνη για την αύξηση στους θανάτους. Η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους άρχισε σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα όταν άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα της EG.5, οπότε έμμεσα μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι “φταίει η Έρις”.

Εντούτοις το συγκεκριμένο στέλεχος της Όμικρον δεν είναι πιο επιθετικό από τα άλλα – είναι όμως πιο μεταδοτικό επειδή φέρει πολλές μεταλλάξεις. Δυστυχώς για την αύξηση των θανάτων δεν “φταίει” καθαυτή η παραλλαγή, αλλά “αρκεί” η αύξηση στα κρούσματα: όσο πιο πολλοί προσβάλλονται, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να κολλήσουν οι ευάλωτοι και τόσο πιο πολλοί θάνατοι, μοιραία, καταγράφονται. Δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια πιο θανατηφόρα παραλλαγή, επικίνδυνη ακόμα και για νέους, αλλά για μια συνήθη σχετικά ήπια παραλλαγή, η οποία όμως επειδή είναι πιο μεταδοτική, αυξάνει με ταχύτητα τα κρούσματα και τις πιθανότητες να νοσήσει βαριά ένας νέος ανοσοκατεσταλμένος, ή ένας ευπαθής ηλικιωμένος.

Η πορεία του εμβολιασμού

Ο προβληματισμός θα γίνει πιο έντονος με το άνοιγμα των σχολείων σε περίπου 15 ημέρες και ακόμη εντονότερος όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα στην βόρειο Ελλάδα. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δεν έχει πάρει ακόμη θέση στο επίμαχο ζήτημα της επόμενης αναμνηστικής δόσης, αλλά το πιθανότερο είναι να συστήσει αυτή να γίνει, όπως γίνεται κάθε χρόνο το αντιγριπικό. Κατά πάσα πιθανότητα θα συστήσει στους ευάλωτους να κάνουν το νέο εμβόλιο (που αναμένεται τον Οκτώβρη), αλλά ίσως και αυτά που υπάρχουν από πέρσι το χειμώνα, εκείνα είχαν επικαιροποιηθεί για την Όμικρον4 και την Όμικρον5.

Ελάχιστοι εμβολιάσθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα με το περσινό εμβόλιο. Οι περισσότεροι όπως φαίνεται είτε είναι απρόθυμοι για νέο εμβολιασμό –τάση που παρατηρείται διεθνώς– είτε προτιμούν να περιμένουν δύο μήνες για το πιο επικαιροποιημένο εμβόλιο. Κάποιοι ίσως και να προτίμησαν να κάνουν αυτό με το οποίο εμβολιάσθηκαν πέρσι και ας στόχευε σε διαφορετικά στελέχη, κρίνοντας ότι είναι πιο ασφαλές το ήδη “δοκιμασμένο” στον οργανισμό τους. Την τελευταία εβδομάδα σε όλη την Αττική εμβολιάσθηκαν μόλις 79 άτομα και άλλοι 40 σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κάποιοι ευάλωτοι περιμένουν σκόπιμα το νέο εμβόλιο, ώστε χρονικά να τους καλύψει για όλο το χειμώνα, αφού είναι γνωστό ότι τα αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια του κορονοϊού, αλλά και της γρίπης, αρχίζουν να φθίνουν μετά το τρίμηνο. Άγνωστος αριθμός ευάλωτων πάντως κόλλησε ήδη τη λοίμωξη μία φορά και ίσως θεωρεί ότι τα φυσικά αντισώματα που απέκτησε, θα αποδειχθούν επαρκή για τα επόμενα κύματα από νέα στελέχη του ιού και ότι δεν του χρειάζεται αναμνηστική δόση. Η κάθε αναμνηστική πάντως, πρέπει να απέχει τρεις-τέσσερεις μήνες από την προηγούμενη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι