ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι κλείνουν από αύριο ραντεβού για την τρίτη δόση

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιγριπικό στο καιρό της πανδημίας, Όλγα Μαύρου

Από αύριο, Κυριακή 10 Οκτωβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 50 ετών, με υποκείμενα νοσήματα (ομάδας Α και Β που διευκρινίζεται ποιους περιλαμβάνουν κατωτέρω) και οι οποίοι, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση Προϋπόθεση για να κλείσουν ραντεβού θα είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την δεύτερη δόση.

Η πλατφόρμα που “υπολογίζει” την παρέλευση των έξι μηνών, θα ανανεώνεται μια φορά την εβδομάδα, ώστε να παίρνουν διαδοχικά σειρά όλοι. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική για τους υγειονομικούς ή τους εργαζομένους σε δομές πρόνοιας, όμως αποτελεί ισχυρή σύσταση προς όλους.

Πιο σημαντική αξιολογείται πως είναι η τρίτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους που δεν ανέπτυξαν αντισώματα, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι πολίτες λόγω φυσικής ατονίας του ανοσοποιητικού τους. Όμως επειδή διαπιστώθηκε ότι τα επίκτητα αντισώματα από την δεύτερη δόση εξασθενούν μέχρι και κατά 50% σε λίγους μήνες, η τρίτη δόση θεωρείται ζωτική για όλους τους ευάλωτους.

Παρότι, εν γένει η δεύτερη δόση καλύπτει από την σοβαρή νόσο ευάλωτους και μη, διεθνώς αξιολογείται πλέον ότι επειδή πολλοί ευάλωτοι οργανισμοί τελικά νοσούν βαριά παρά τον εμβολιασμό τους, καλό είναι να λάβουν τρίτη δόση όλοι όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Στην Ελλάδα δεν ξέρουμε αν αυτό θα ισχύσει και για νεότερους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, καθώς μεγάλο βαθμό παχυσαρκίας ή διαβήτη έχουν και νέοι άνθρωποι.

Τα νοσήματα αναλυτικά

Αυτοί που ανήκουν στους ανοσοκατεσταλμένους έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν την τρίτη δόση εδώ και 15 μέρες, όμως σε πρώτη φάση είχαν εξαιρεθεί όσοι έπασχαν από χρόνια νοσήματα σχετικά ηπιότερης μορφής, ηπιότερης σε σύγκριση με της λεγόμενης ομάδας Α. Συνολικά και από τις δύο ομάδες, Α και Β, δικαιούχοι από αύριο είναι οι εξής:

Όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1 ή Τύπου 2, όσοι έχουν νοσογόνο παχυσαρκία, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 kg/m2 και όσοι έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, πάσχουν σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, έχουν εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, ή κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα.

Επίσης όλοι οι μεταμοσχευμένοι ή όσοι είναι σε λίστα αναμονής, όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια ή κακοήθεια, κυστική ίνωση, από χρόνιο αναπνευστικό νόσημα (ΧΑΠ, άσθμα κ.α.) ή σοβαρή ηπατική νόσο, όσοι βρισκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω φαρμακευτικής ανοσοτροποιητικής θεραπείας, όσοι έχουν σύνδρομο Down και άλλα σοβαρά νευρολογικά ή ψυχιατρικά ζητήματα όπως σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.

Στην πλατφόρμα για τρίτη δόση μπαίνουν και όσοι έχουν χρόνια καρδιαγγειακή νόσο (συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου). Επίσης όσοι  έχουν ασπληνία, σοβαρή αναπηρία, αλλά και οι γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που θεωρούνται ότι πάσχουν από “σοβαρά χρόνια νοσήματα” και που αυτά συνεπάγονται τρίτη δόση για τους φροντιστές τους είναι: μεταμοσχευμένα ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβαλλόμενα σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, τα πάσχοντα από κυστική ίνωση, όσα πάσχουν από καρκίνο, όσα έχουν χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι