ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι μπορούν να πληρώνουν με δόσεις την ΔΕΗ – Αλλαγές στα πάγια

Ποιοι μπορούν να πληρώνουν με δόσεις την ΔΕΗ - Αλλαγές στα πάγια, Όλγα Μαύρου

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και παράλληλα δεν θέλουν να μπουν σε ρύθμιση, μπορούν στο εξής να τον πληρώνουν άτοκα σε έξι δόσεις, αρκεί το ποσό να είναι μεγαλύτερο των 200 ευρώ. Εν τω μεταξύ, μετά την χθεσινοβραδινή τροπολογία για πλαφόν στα πάγια, οι ιδιώτες πάροχοι άλλαξαν σήμερα τους τιμοκαταλόγους τους.

Όσον αφορά στις τραπεζικές δόσεις που προτείνει η ΔΕΗ ως λύση, ουσιαστικά παραπέμπουν τον πελάτη σε δανεισμό από τράπεζα. Δεν χρεώνεται δηλαδή ο χρεωστικός λογαριασμός του πελάτη της ΔΕΗ στην τράπεζα (ο λογαριασμός που έχει ο πολίτης στο όνομά του) αλλά η πιστωτική κάρτα. Μόνον με κάρτα θα μπορεί να πληρώνει σε έξι άτοκες δόσεις ο πελάτης της ΔΕΗ. Επίσης, αν το ποσό της οφειλής είναι 200 ευρώ, η ΔΕΗ και οι τράπεζες δεν το σπάνε σε έξι δόσεις των 33,33 ευρώ, αλλά σε πέντε. Υπάρχει τρόπον τινά ένα μίνιμουμ 40 ευρώ το μήνα για κάθε δόση.

Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο ο πελάτης να μην κάνει έξι δόσεις την οφειλή του προς την ΔΕΗ χωρίς να βάλει τράπεζα στη μέση, όπως εξάλλου ήδη δικαιούται. Δηλαδή τι ακριβώς κερδίζει ο οφειλέτης, αφού μπορεί να κάνει δόσεις και με την ρύθμιση της ΔΕΗ; Το θέμα με τις δόσεις προς την ΔΕΗ είναι οι τόκοι, που ανέρχονται ετησίως στο 5,25% επί της οφειλής. Για τον εξάμηνο διακανονισμό, οι τόκοι είναι οι μισοί. Δηλαδή αν κάποιος ρυθμίζει για ένα εξάμηνο οφειλή π.χ. 200 ευρώ, αυτή αυξάνει εν τέλει στα 205 ευρώ. Αν βέβαια η οφειλή είναι 2.000 ευρώ, ο τόκος είναι πιο υπολογίσιμος, καθώς στους έξι μήνες η οφειλή διαμορφώνεται περίπου στα 2.050 ευρώ. Θα πρέπει ο πελάτης να εκτιμήσει αν οι τραπεζικές δόσεις τον συμφέρουν ή όχι, καθώς ναι μεν είναι άτοκες, αλλά η πιστωτική κάρτα έχει αυτή καθαυτή τα δικά της πάγια και όρια.

Το πλαφόν και οι αλλαγές

Όσον αφορά τα πάγια των παρόχων που είχαν ανακοινωθεί ότι θα είναι από 5 έως και 50 ευρώ κατά περίπτωση, με τροπολογία σταθεροποιούνται στα 5 ευρώ. Η αντιπολίτευση τονίζει ότι η ΝΔ δεκαπλασίασε το πάγιο, καθώς αυτό ήταν 0,38 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ και έγινε 0,5, ενώ τώρα, μέσα σε μια μέρα, έφτασε στα 3,5 ευρώ για τη ΔΕΗ ανά μήνα και στα 5 ευρώ για τους ιδιωτικούς παρόχους. Επίσης η αντιπολίτευση αναφέρει ότι τα 5 ευρώ σημαίνουν ανά τετράμηνο 20 επιπλέον ευρώ για τον καταναλωτή, και απορεί παράλληλα για ποιο λόγο κάποιοι πάροχοι ανακοίνωσαν χθες υπέρογκα πάγια, αφού ήταν προδιαγεγραμμένο ότι δεν θα “περνούσαν” και θα έβαζε πλαφόν το υπουργείο.  Τεκμαίρεται ότι τα 30 και 50 ευρώ το μήνα ως πάγια “έπεσαν” στο τραπέζι για να φανούν  μηδαμινά τα 5 ευρώ που τελικά επιβλήθηκαν.

Παράλληλα, η τροπολογία που πέρασε χθες για το πάγιο τα 5 ευρώ, προφανώς θα επηρεάσει τις τιμές στις κιλοβατώρες. Πώς θα προλάβουν οι καταναλωτές να συγκρίνουν και να επιλέξουν πάροχο, αφού ακόμα και αυτή τη στιγμή οι εταιρείες αλλάζουν τα τιμολόγια τους και την τιμή στις κιλοβατώρες ή ίσως άλλους όρους που θα πρέπει να διαβάσει πολύ προσεκτικά ο καταναλωτής για να επιλέξει πάροχο. Κάποιες αφαίρεσαν τα πάγια, αλλά έκοψαν και τα φτηνά προγράμματα.

Το θετικό είναι ότι η αλλαγή παρόχου θα γίνεται χωρίς χρέωση κάθε μήνα αλλά οριστικές τιμές ανά κιλοβατώρα ίσως έχουμε την Δευτέρα, οπότε όμως είναι πρώτη του μήνα και δεν είναι σαφές αν πλέον ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει πάροχο. Είναι δε τα πακέτα που προσφέρονται τόσο ποικίλα, που οι καταναλωτές μπερδεύονται και πρέπει να συγκρίνουν όρους κάνοντας προσθαφαιρέσεις, αλλά και εξασφαλίζοντας ότι δεν τους έχει ξεφύγει κάποια ζωτική λεπτομέρεια από τα προσφερόμενα συμφωνητικά της κάθε εταιρείας.

Άλλες εταιρίες δίνουν τιμή ανά κιλοβατώρα αφαιρώντας την κρατική επιδότηση και την έκπτωση, οπότε φαίνονται πολύ φθηνές, ενώ άλλες δίνουν τιμή χωρίς να αφαιρούν τα προαναφερόμενα, οπότε φαίνονται πιο ακριβές. Εν τω μεταξύ, με την χθεσινοβραδινή τροποποίηση που παράλληλα διευκρινίζει ότι τυχόν εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, κάποιες εταιρείες που είχαν ανακοινώσει μεγάλες εκπτώσεις, έμμεσα τις ανακαλούν  και σήμερα φαίνονται πιο ακριβές.

Άλλες έχουν διαφορετική τιμή ανά πακέτο και ανά κατανάλωση, οπότε κάθε νοικοκυριό πρέπει να ξέρει περίπου πόσες κιλοβατώρες καίει κάθε μήνα, για να δει ποιο πακέτο συμφέρει για τον Αύγουστο. Οι τιμές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν στις 20 Αυγούστου και οι καταναλωτές θα έχουν ένα δεκαήμερο στη διάθεσή τους για επιλογές, ενώ η αρχή έγινε βεβιασμένα μόλις δύο μέρες προτού ουσιαστικά αναγκαστούν να επιλέξουν πάροχο. Οι χτεσινοί τιμοκατάλογοι στις περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη αλλάξει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι