ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι νοσούν βαρύτερα από τον ιό – Τί λέει ο καθηγητής Μαργαρίτης

Ποιοι νοσούν βαρύτερα από τον ιό – Τί λέει ο καθηγητής Μαργαρίτης, Όλγα Μαύρου

Ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Walden των ΗΠΑ, Βασίλης Μαργαρίτης, σε ανάρτησή του τονίζει ότι στην βαρύτητα της νόσου εκτός από τον μη εμβολιασμό και τα υποκείμενα νοσήματα, σημαντικό ρόλο παίζει και ο βαθμός έκθεσης ενός ατόμου σε ιικό φορτίο. Με αυτό το σκεφτικό, περιλαμβάνει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για το ποίες κατά τη γνώμη του επιβάλλεται η τρίτη δόση, και όσους κάνουν συχνή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Όπως γράφει, η τρίτη δόση είναι επιβεβλημένη σε όσους κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο, όπως εκείνοι που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, αλλά και οι νεότεροι που είναι είτε ανοσοκατασταλμένοι είτε πάσχουν από υποκείμενες καταστάσεις καθώς και όσοι έχουν υψηλή έκθεση στον ίο ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε αυτούς που αντιμετωπίζουν υψηλή έκθεση περιλαμβάνει τα επαγγέλματα υγείας, όσους λόγω εργασίας έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και όσους κάνουν καθημερινή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο κ. Μαργαρίτης τονίζει ότι πολλοί απαξιώνουν τα εμβόλια, επειδή στις αρχές ή ακόμα και σήμερα, υποστηριζόταν πως αυτά προσφέρουν πλήρη ανοσία, ενώ εκείνο που προσφέρουν είναι “ηπιότερη νόσο”. Αναλυτικά η ανάρτηση: «Μερικές υπενθυμίσεις για τον ιό κ τα εμβόλια: α) Τα εμβόλια δεν είναι αποστειρωτικά, συνεπώς πάντα μπορείς να μολυνθείς. Υπάρχει σύγχυση στον κόσμο και σε πολλούς ερευνητές για το τι είδους προστασία προσφέρουν. Μέχρι στιγμής οι 2 δόσεις προσφέρουν υψηλοτάτη προστασία στη σοβαρή λοίμωξη/θάνατο. Πολλές μελέτες, ωστόσο, αναφέρουν μείωση της αποτελεσματικότητας μετά από 6-8 μήνες όσον άφορα στη μόλυνση (χωρίς ασθένεια) και πολύ λιγότερο στη συμπτωματική νόσο».

»β) Τα αντισώματα είναι αναμενόμενο να πέφτουν και την προστασία την προσφέρουν τα Τ&Β κύτταρα μνήμης, τα οποία θα παράξουν λιγότερα αλλά καλύτερης ποιότητας αντισώματα. Αυτό και σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ και όριο αντισωμάτων, πρέπει να οδηγήσει τον κόσμο να μην κάνει τεστ αντισωμάτων».

Κοινές παρανοήσεις

»γ) Κοινό λάθος: Το 90% προστασία από το εμβόλιο δεν σημαίνει πως αν εμβολιαστούν 100, το 10% θα νοσήσει, αλλά πως ο εμβολιασμένος έχει 90% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει σε σχέση με τον μη εμβολιασμένο. Αν ο ιός (όπως η μετάλλαξη Δέλτα) έχει υψηλό ιικό φορτίο θα νοσήσουν πολλοί εμβολιασμένοι, αλλά πολύ περισσότεροι ανεμβολίαστοι, γι’ αυτό η πανδημία άφορα όλους. Όμως, η προστασία από το εμβόλιο μειώνει τη βαρύτητα της νόσου σε μεγάλο βαθμό».

»δ) Το μεγάλο πρόβλημα από την αρχή της πανδημίας παραμένουν οι ομάδες υψηλού κίνδυνου για σοβαρή νόσο (>65, ανοσοκατασταλμένοι, σοβαρά υποκείμενα) και για υψηλή έκθεση στον ίο ανεξαρτήτως ηλικίας που αυξάνει την πιθανότητα νόσησης (επαγγέλματα υγείας, εργασία με επαφή με πολύ κόσμο, χρήση ΜΜΜ καθημερινά) και σε αυτούς επιβάλλεται η 3η ενισχυτική δόση».

»Η 3η δόση για όλους δεν τεκμαίρεται επιστημονικά, αφαιρεί πολύτιμες δόσεις από τις μη αναπτυγμένες χώρες, χάνεται ο στόχος πως ο έλεγχος της επιδημίας γίνεται με τον εμβολιασμό όλων κ όχι με τον συνεχή εμβολιασμό των ίδιων ατόμων και αυξάνει την πιθανότητα σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών».

»ε) Τα εμβόλια και πολύ περισσότερο οι θεραπείες δεν είναι πανάκεια, αλλά επιπλέον στρωματά προστασίας μαζί με τη μάσκα, τον αερισμό και την αποφυγή συνωστισμών σε κλειστούς χώρους. Το “ζούμε με τον ίο” δεν σημαίνει επιδιώκουμε να τον κολλήσουμε (εμβολιασμένοι και μη), αλλά συνεχίζουμε να τον αποφεύγουμε όσο κάνουμε τις δραστηριότητές μας και αυτά που αγαπάμε».

»στ) Τα test είναι πολύ σημαντικό εργαλείο ελευθερίας για πιο «επικίνδυνες» δραστηριότητες, όπως γάμοι, οικογενειακά μεγάλα τραπέζια, συναυλίες, ταξίδια και θα μείνουν κοντά μας για αρκετό καιρό ακόμα για εμβολιασμένους και μη.»

Τα νέα μέτρα

Όπως είπε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν μετά την Τετάρτη, εν αναμονή της συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών. Εξετάζεται, όπως είπε, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο να πυκνώσουν τα τεστ στους ανεμβολίαστους ή και άλλα μέτρα, όπως διπλή μάσκα στα μέσα μεταφοράς.

Εν τω μεταξύ για αύριο οι επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτήν προγραμματίζουν να κρατήσουν κλειστές τις καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια ζητώντας οικονομικά μέτρα στήριξης και μετατόπιση του προστίμου στον πελάτη. Επειδή η Ελλάδα ακολουθεί συχνά κατά πόδας Αυστρία και Γερμανία ως προς τα μέτρα, αναφέρουμε όσα αποφασίστηκαν χθες στην Αυστρία, όπου μάλιστα ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε και περιορισμό στις νυχτερινές μετακινήσεις ακόμη και για εμβολιασμένους.

Οι ανεμβολίαστοι πλέον θα εξέρχονται από την οικία τους μόνον για δουλειά, άθληση, γιατρό και σούπερ μάρκετ. Το μέτρο δηλαδή ισχύει και για τους ανεμβολίαστους μαθητές άνω των 15 ετών «γιατί μεταδίδουν τον κορονοϊό, παρότι συνήθως δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα». Στα σχολεία επιβάλλονται τρία τεστ την εβδομάδα, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι μοριακό και αυτό δεν απαιτείται μόνον από τους ανεμβολίαστους, αλλά και από  εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Πλαστά πιστοποιητικά

Τα μέτρα αυτά στην Αυστρία θα ισχύσουν μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση. Περιορισμοί, αλλά πολύ χαλαρότεροι, θεσπίστηκαν ακόμη και για τους μαθητές ηλικίας 12-15 ετών. Ταυτόχρονα, Έλληνες πολίτες ταξιδεύουν στη Βουλγαρία αλλά και στη Γερμανία, όπου βρίσκουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού προς 80 ή 300 ευρώ – παραδόξως τα φτηνά πλαστά έγγραφα εκδίδονται από παραχαράκτες στη Γερμανία και όχι στη Βουλγαρία.

Όπως γράφει η ενημερωτική ιστοσελίδα thesstoday, δύο Ελληνίδες πήγαν με φτηνά εισιτήρια στη Γερμανία και γύρισαν “εμβολιασμένες”, καθώς εκεί βρίσκει κανείς καλές παραχαράξεις ακόμα και από “πλανόδιους” στο δρόμο και σε πάρκα. Τα πιστοποιητικά αυτά μπορεί να “περάσουν” όπως εκτιμά η ΕΛΑΣ μόνον όταν εξετάζονται οπτικά και όχι όταν σκανάρονται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx