Ποιοί πιέζουν τους φοιτητές να εμβολιαστούν
14/07/2021Οι πρυτανικές αρχές τεσσάρων Πανεπιστημίων αποστέλλουν μήνυμα με παρότρυνση για άμεσο εμβολιασμό στους φοιτητές. Την αρχή την έκαναν οι πρυτανικές Αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), ενώ τις τελευταίες ημέρες παρόμοια μηνύματα απέστειλαν το Μετσόβειο,το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο.
Τα Πανεπιστήμια δεν αναφέρουν άλλες εναλλακτικές προς το παρόν, όμως είναι σαφές ότι θέλουν να αποφύγουν οπωσδήποτε την τηλε-εκπαίδευση. Οι πρυτανικές αρχές θέλουν να δουν πρώτα πώς θα πάει η προτροπή προς εμβολιασμό και δεν θέτουν θέμα υποχρεωτικότητας, που εκτιμάται ότι θα προκαλούσε και αντιδράσεις. Όμως, αν ο αριθμός των εμβολιασθέντων φοιτητών το φθινόπωρο παραμένει μικρός, τότε θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις για την προσέλευση των φοιτητών, των καθηγητών αλλά και των διοικητικών σε κλειστούς χώρους.
Το ΟΠΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, είναι αναμφισβήτητο πως μόνο τα εμβόλια μας προσφέρουν μια ισχυρή προστασία απέναντι στον κορονοϊό, όχι μόνο σε εμάς που το κάνουμε, αλλά και σε όλα τα άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Κάνοντας το εμβόλιο θωρακίζουμε υγειονομικά τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους, είναι συνεπώς μια σοβαρή πράξη αλληλεγγύης και ευθύνης…»
Εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, και υπό το φώς των νέων δεδομένων, οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις που θα συνδυάζουν τα εύλογα συμφέροντα όλων και θα επιτρέπουν την επαναφορά στην κανονικότητα της ‘δια ζώσης’ ακαδημαϊκής λειτουργίας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό όπλο που μας προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη, τα εμβόλια, ενώ από όλες τις μέχρι τώρα μελέτες προκύπτει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού είναι τεράστια συγκριτικά με τις οποιεσδήποτε (αμελητέας πιθανότητας) παρενέργειες».
Επίσης και ο πρύτανης του Αριστοτελείου εισηγήθηκε τον εμβολιασμό για την επανέναρξη της κανονικής και δια ζώσης λειτουργίας των Πανεπιστημίων και αναφέρει σε μήνυμά του ότι «Ο εμβολιασμός είναι sine qua non προϋπόθεση για την ασφαλή επιστροφή της λειτουργίας των πανεπιστημίων στην ομαλότητα.Θα εμβολιαστούμε ή θα δούμε τις επιπτώσεις της παρατεταμένης εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνονται μακροχρόνιες και να επηρεάζουν την ποιότητα των πτυχίων».
Το διαβατήριο της επιστροφής
«Θέτω στη Σύνοδο των Πρυτάνεων το ζήτημα του εμβολιασμού ως διαβατηρίου επιστροφής στο πανεπιστήμιο, γιατί γεμάτα αμφιθέατρα χωρίς εμβολιασμένους φοιτητές και καθηγητές είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξουν. Αναλαμβάνω πρωτοβουλία προς το προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίων (EUA) και προτείνω μία κοινή δράση υπέρ των εμβολιασμών, ώστε να πεισθεί και ο τελευταίος καθηγητής, φοιτητής και εργαζόμενος στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια πως η επιλογή είναι δική μας, το διαβατήριο για τα αμφιθέατρα το κρατάμε σε κάθε χώρα της ΕΕ στα χέρια μας».
Αντίστοιχη επιστολή στάλθηκε προ ημερών προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και από τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών που υπογραμμίζουν την «ανάγκη για εμβολιασμό το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι, ούτως ώστε το Σεπτέμβριο να αφήσουμε τον κοροναϊό έξω από τα Πανεπιστήμιά μας, πρακτική που ακολουθείται σε πολλά άλλα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες».
«Λόγω της πανδημίας, τα τελευταία 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα έχουν διεξαχθεί εξ αποστάσεως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές και πολλές φοιτήτριες των Πανεπιστημίων μας να μην έχουν βιώσει τη φοιτητική ζωή. Επειδή, όμως, το επόμενο εξάμηνο είναι “στο χέρι μας” να γίνει δια ζώσης, όπως όλοι και όλες θέλουμε, υπογραμμίζεται η ανάγκη για εμβολιασμό το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι, ούτως ώστε το Σεπτέμβριο να αφήσουμε τον κορωνοϊό έξω από τα Πανεπιστήμιά μας. Εξάλλου αυτή είναι και η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά άλλα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες», καταλήγει η ανακοίνωση.