ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι πήραν ήδη SMS για τρίτη δόση – Ποιοι θα ακολουθήσουν

Πόσους μήνες μετά το εμβόλιο κινδυνεύουν να κολλήσουν οι εμβολιασμένοι, Όλγα Μαύρου

Αν και η απόφαση για την τρίτη δόση θα ανακοινωθεί αύριο επισήμως, ήδη έχουν λάβει SMS για την τρίτη δόση ανοσοκατεσταλμένοι αλλά και υγειονομικοί άνω των 60 ετών. Η τρίτη δόση γίνεται κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer και δευτερευόντως με της Moderna και όχι με εμβόλια με αδενοϊό όπως της ΑstraZeneca και της Johnson. Για την τρίτη δόση θα υπάρχει σύσταση και δεν θα είναι υποχρεωτική για τους υγειονομικούς.

Αναμένεται να ανακοινωθεί ότι αρχικά η τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε όσους είναι ευπαθείς λόγω ηλικίας ή φαρμακευτικής ανοσοκαταστολής, αλλά και συνάμα είχαν εμβολιασθεί νωρίς. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι αύριο θα ανακοινωθεί ειδικά, ποιες ομάδες, θα προηγηθούν ως προς την τρίτη δόση. Είναι όμως βέβαιο ότι η τρίτη δόση αργά ή γρήγορα θα μας αφορά όλους.

Ο λόγος είναι και πρακτικός: Ούτως ή άλλως το Γενάρη κλείνει χρόνος από την πρώτη δόση για τους υγειονομικούς και τους άνω των 80 ετών και είναι προτιμότερο να γίνει τώρα μια ενισχυτική προς όλους, παρά να επαναληφθούν δύο χωριστές δόσεις ως ετήσιος εμβολιασμός μετά τον Ιανουάριο.

Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι με την τρίτη δόση πολλοί ευπαθείς θα θωρακιστούν εγκαίρως (δηλαδή Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη) για τον επερχόμενο χειμώνα, που είναι και επίφοβη περίοδος. Αν καλυφθούν οι άνω των 60 ετών με τρίτη δόση στο επόμενο δίμηνο, ο χειμώνας θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμος υγειονομικά και οι νεκροί πολύ λιγότεροι.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, η ανάπτυξη ανοσίας επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με την πιο επείγουσα ανάγκη να λάβουν αναμνηστική δόση. Όμως και οι γιατροί και νοσηλευτές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον ιό και αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για τη μη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον τους, αλλά και για να μην αρχίσει να υστερεί το σύστημα υγείας σε περίοδο κρίσιμη για την πανδημία. Αν νοσήσει μεγάλος αριθμός ιατρονοσηλευτών, μοιραία οι ασθενείς στα νοσοκομεία το χειμώνα θα τυγχάνουν μειωμένης φροντίδας.

Τόσο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος όσο και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη πιστεύουν ότι έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης στους υγειονομικούς. Ο πρώτος θεωρεί ότι έπρεπε να είχε δοθεί μόλις παρήλθε εξάμηνο ή οκτάμηνο από τον αρχικό εμβολιασμό. Η κα Παγώνη επίσης τονίζει ότι η τρίτη δόση έπρεπε να είχε δοθεί καθώς οι γιατροί και οι νοσηλευτές έρχονται καθημερινά σε επαφή με ασθενείς με κορονοϊό.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξηγεί ότι για την τρίτη δόση θα γίνονται μόνον τα εμβόλια Pfizer και Moderna «επειδή αυτά έχουν μελετηθεί για τρίτη δόση, αλλά και επειδή είναι μάλλον πιο αποτελεσματική η ανοσία όταν κάνεις τρίτη δόση από διαφορετικό εμβόλιο από του αρχικού εμβολιασμού». Ο ίδιος εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνει με κάποιες μέρες διαφορά οπωσδήποτε και ο αντιγριππικός εμβολιασμός. Πιστεύει ότι αυτός ίσως βοηθά έμμεσα και με άγνωστο μηχανισμό και στην πρόληψη του κορονοϊού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι