ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ προτού ταξιδέψουν με πλοίο

Ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ προτού ταξιδέψουν με πλοίο

Μόνο οι εμβολιασμένοι εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας self ή rapid test πριν από την επιβίβαση σε επιβατηγό πλοίο της ακτοπλοΐας. Όμως ακόμα και οι εμβολιασμένοι, όπως και οι υπόλοιποι, θα πρέπει να συμπληρώνουν την “Δήλωση Υγείας”, μαζί με όλα τα άλλα πριν ταξιδέψουν. Αυτό πιθανόν να αλλάξει μετά την 1η Ιουλίου με το “Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Κορονοϊού”.

Στην πράξη, η Δήλωση Υγείας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά εδώ και χωρίς ταλαιπωρίες. Θα πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει ή έχει κάνει τεστ, καθώς κρίθηκε ότι η προσκόμιση απλώς ενός αρνητικού self test δεν καλύπτει τις ανάγκες πρόληψης, αλλά γίνεται και αιτία για επιπλέον καθυστερήσεις και ουρές. Πάντως όσοι έχουν εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις, δεν θα απαιτείται να κάνουν τεστ πριν το ταξίδι.

Kενό παραμένει το πώς θα ταξιδέψουν σε νησιά οι τουρίστες. Αν δηλαδή κάποιος έρθει στην Ελλάδα με αρνητικό rapid test αύριο και θελήσει να επισκεφθεί ένα νησί σε τρεις ημέρες, το αρνητικό αποτέλεσμα που είχε προ τριημέρου ή πενθημέρου δεν ισχύει πλέον και θα πρέπει να κάνει νέο rapid test ή self test. Αλλά και μετά την 1η Ιουλίου αν έρχεται κάποιος με “πιστοποιητικό κορονοϊού” από ξένη χώρα, στις 2 ή στις 5 Ιουλίου, μπορεί να θελήσει να πάρει το καράβι για κάποιο νησί.

Διευκρινήσεις Πλακιωτάκη

Η “δήλωση υγείας” του υπουργείου Ναυτιλίας είναι στα ελληνικά. Πώς θα ενημερώνεται ο τουρίστας ότι για να επιβιβασθεί σε ελληνικά πλοία και να μεταβεί σε κάποιο νησί ή αντιστρόφως (για να φύγει από το νησί και να μεταβεί στον Πειραιά), απαιτείται νέο self test ή rapid test;

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) θα μπορούν όλοι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο να βρουν και να συμπληρώσουν τη Δήλωση Υγείας ηλεκτρονικά και θα πρέπει εν συνεχεία να την εκτυπώνουν για την έχουν μαζί τους πριν την επιβίβαση.

Στη Δήλωση Υγείας οι επιβάτες συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και αν έχουν κάνει τις τελευταίες 72 ώρες μοριακό εργαστηριακό έλεγχο (PCR) ή αν έχουν κάνει τις τελευταίες 24 ώρες ταχύ αντιγονικό τεστ (rapid test) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (selftest), ή αν έχουν εμβολιαστεί με όλες τις απαραίτητες δόσεις για τον COVID-19 (με εξαίρεση το εμβόλιο της Johnson όλα τα άλλα απαιτούν δύο δόσεις). Η επιτρεπόμενη πληρότητα στα πλοία παραμένει στο 85% για αυτά που διαθέτουν καμπίνες και στο 80% για όλα τα άλλα.

1-entypogiaploia.jpg

2_1.jpg

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι