ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι θα κάνουν τελικά την τρίτη δόση (upd)

Ποιοι θα κάνουν τελικά την τρίτη δόση, slpress

Με μόλις 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα, το τελευταίο διάστημα (έναντι 70-80.000 την άνοιξη) άνοιξε η συζήτηση για την τρίτη δόση. Αυτή ωστόσο θα αφορά όσους έχουν εξασθενημένα αντισώματα, λόγω παρέλευσης πολλών μηνών από την πρώτη δόση αλλά και για όσους δεν ανέπτυξαν αντισώματα με τις δύο δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα για “αναμνηστική”, ενισχυτική τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ειδικές ομάδες που είναι πιο εκτεθειμένες. Η γνωμοδότηση για την τρίτη δόση, είπε, «θα στηριχθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και δεν υπάρχουν δεδομένα για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Γίνονται μελέτες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως με μεταμοσχευμένα όργανα, άτομα με νεοπλασίες, άτομα υπό αιμοκάθαρση αλλά και ιατρονοσηλευτές διαφόρων ηλικιών και αυτές δείχνουν ότι 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, μειώνεται το επίπεδο των αντισωμάτων τους».

Είπε επίσης, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως η καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γωνιά της γης και ότι ο ΠΟΥ ζητεί να μη χορηγηθεί τρίτη δόση τουλάχιστον για άλλους δύο μήνες, ώστε να εμβολιαστεί το 10% πληθυσμών με χαμηλό εισόδημα. Η χορήγηση τρίτης δόσης πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε ειδικές κατηγορίες πολιτών και με βάση επιστημονικά δεδομένα.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε την σύσταση που υπάρχει για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ 12-15 ετών, τόσο για την δική τους προστασία όσο και των οικείων τους. Τόνισε ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν από τον ιό και πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν.

H πορεία των εμβολιασμών

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν γίνει συνολικά 11 εκατομμύρια εμβολιασμοί και 5.515.000 άτομα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ή έχουν κάνει το μονοδοσικό της Τζόνσον. Τα ραντεβού αυτής της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο λίγο πιο πάνω από τις 23.000. Έχουν κλείσει ραντεβού τις τελευταίες ημέρες 72.000 άτομα για την πρώτη δόση.

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 85 ετών και άνω, έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 72,1%. Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, έχει εμβολιαστεί το 72,3%, στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 84,4%, στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 78,7% και στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 80,1%, στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 75,9%.

Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, έχει εμβολιαστεί το 72,8%, στην ομάδα 50-54, το 69,3%, στην ομάδα 45-49, το 66,1%, στην ομάδα 40-44, το 61%, και στην ομάδα 35-39, το 53,6%. Οι ηλικίας 30-34, έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 51,7% και οι ηλικίας 25-29, σε ποσοστό 50%. Οι νέοι ηλικίας 18-24 έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 39,4% και οι έφηβοι 15-17 σε ποσοστό 11,1%. Στις ηλικίες 12-14 έχει εμβολιασθεί το 3%.

Σχετικά με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 5.274 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί οι 4.000. Επίσης, περισσότεροι από 10.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς εμβολιαστικά κέντρα, από κινητές μονάδες εμβολιασμού. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν και ειδικές δράσεις που αφορούν στον εμβολιασμό ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.

Η τρίτη δόση

Ομως ενώ στην Ελλάδα περίπου το 30% των ενηλίκων δεν έχει κάνει ούτε την μία δόση, κάποιοι ανησυχούν αν τους χρειάζεται τρίτη δόση και αν είναι ακάλυπτοι από αντισώματα. Το Ισραήλ έχει αρχίσει ήδη την χορήγηση της τρίτης δόσης, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σωπαίνει όσον αφορά στην ΕΕ, όπως συγκρατημένοι γενικά στο θέμα είναι και οι Αμερικανοί. Το Ισραήλ συγκεκριμένα αποφάσισε να κάνει τρίτη δόση σε όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών.

Σε γενικές γραμμές Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θέλουν να προχωρήσουν στην τρίτη δόση μόνον σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, και ζητούν περισσότερα δεδομένα από την Pfizer, η οποία πριν από ένα μήνα πρότεινε τρίτη δόση για όλους. Όταν το συνέστησε η φαρμακοβιομηχανία ως “πόρισμα ερευνών σε αντισώματα και νόσηση”, οι Αμερικανοί ειδικοί της ζήτησαν περισσότερα στοιχεία, καθώς αυτά που τους είχε έως τότε δώσει, δεν τεκμηρίωναν ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για τον γενικό πληθυσμό.

Οπότε η Pfizer επανήλθε. «Η Pfizer κατέθεσε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μία τρίτη δόση του εμβολίου σε διάστημα 6 έως 12 μηνών μετά την πρώτη δόση μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας από την ασθένεια», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο επικεφαλής της Pfizer πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών «αναμένονται σύντομα» και θα κατατεθούν στην FDA, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμη τα αναλυτικά και πλήρη στοιχεία που της ζητήθηκαν πριν από ενάμισι μήνα από τον FDA. Το βασικό επιχείρημα των ειδικών στα υπουργεία υγείας των ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών, είναι ότι παρά τις μεταλλάξεις, στην πράξη μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πως το εμβόλιο παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο για μεγάλο διάστημα και ότι το οικονομικό κόστος ή ίσως και οι ενδεχόμενες παρενέργειες μιας τρίτης δόσης θα πρέπει να μελετηθούν περισσότερο.

Αυτή η στάση πάντως πιθανόν στις ΗΠΑ να αλλάξει άμεσα, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε τελικά την χορήγηση τρίτη δόσης στο γενικό πληθυσμό μετά τον 9ο μήνα από την δεύτερη δόση ή τον 10ο από την πρώτη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να προχωρήσει στη σύσταση αυτή σύντομα, πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT και η χορήγηση θα αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πιθανόν σε αυτή την απόφαση να έπαιξε κάποιο ρόλο και το γεγονός ότι η Pfizer είναι αμερικανική εταιρία, όμως οι 10 μήνες προσεγγίζουν αντικειμενικά και το ένα έτος που αρχικά είχε θεωρηθεί όριο για να ξαναεμβολιαστούν όλοι λόγω εξασθένησης των αντισωμάτων. Εν συνεχεία, στις χώρες όπου χορηγείται τρίτη δόση, θα τροποποιείται ο αρχικός προγραμματισμός για ετήσιο εμβολιασμό, καθώς η τρίτη δόση μπορεί πιθανόν να παράσχει επάρκεια αντισωμάτων για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Στην Ελλάδα είχε ανακοινωθεί προ μηνός από την κα Θεοδωρίδου ότι τον Σεπτέμβριο πιθανόν να δρομολογηθεί η τρίτη δόση για ανοσοκατεσταλμένους και ευπαθείς, αλλά ίσως και σε ιατρονοσηλευτές καθώς ως επαγγελματική ομάδα οι τελευταίοι, είναι εκτεθειμένη συνεχώς σε υψηλό ιικό φορτίο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι