Ποιοι θα πάρουν τα 534 ευρώ
30/12/2021Αρκετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είχαν μια ασάφεια ή είχε ειπωθεί ότι θα διευκρινιστούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που ενδιαφέρει πολλές οικογένειες ή νέους, είναι οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και ποια πάρτι απαγορεύονται ή πότε ακριβώς λήγει η καραντίνα για όσους είναι φορείς. Σήμερα εκτός από διευκρινίσεις για θέματα προστίμων, ανακοινώθηκε και ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ στην εστίαση.
Όσον αφορά στα πάρτι, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σε φιλικά σπίτια για το ρεβεγιόν ή οποιαδήποτε άλλη γιορτή, αλλά απαγορεύεται η οργάνωση επαγγελματικών πάρτι που συχνά οργανώνουν επιτήδειοι σε διαμερίσματα airbnb που τα νοικιάζουν επί τούτου. Συγκεκριμένα η Κοινή Υπουργική Απόφαση απαγορεύει τη διενέργεια συγκεντρώσεων σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.
Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό μη επαγγελματικό χώρο που μισθώνεται ή παραχωρείται προς τον σκοπό αυτό, αλλά και η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό χώρο έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση εξοπλισμού ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τη «διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό μη επαγγελματικό χώρο που μισθώνεται ή παραχωρείται προς τον σκοπό αυτό, καθώς και διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό χώρο έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση εξοπλισμού ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης» προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ.
Το πρόστιμο επιβάλλεται στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση. Αν ο εκμισθωτής το κάνει δεύτερη φορά, τότε το πρόστιμο φθάνει τις 200.000 δραχμές. Αν η συγκέντρωση οργανώνεται σε δημόσιο χώρο (π.χ. σε παραλία ή πλατεία) το πρόστιμο για τον διοργανωτή είναι 50.000 ευρώ.
Οι κανόνες της καραντίνας
Τα άτομα που είναι ασυμπτωματικοί φορείς πρέπει να μένουν σε καραντίνα πέντε μέρες και εν συνεχεία να φορούν για άλλες πέντε μέρες ή διπλή μάσκα (χειρουργική και από πάνω υφασμάτινη) ή μάσκα αυξημένης προστασίας FFP ή N95 ή KN95. Αν ο φορέας έχει ήπια συμπτώματα και αυτά υποχωρούν σημαντικά, τότε μπορεί να διακόψει κι αυτός την καραντίνα, αλλά πρέπει να συνεχίσει για πέντε μέρες να φοράει μάσκα αυξημένης προστασίας. Αν έχει πυρετό, ακόμα κι αν όλα τα άλλα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, πρέπει να μείνει σε καραντίνα δέκα μέρες.
Άτομα που έκαναν τεστ επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, αλλά κατ΄ αρχήν στο τεστ βγήκαν αρνητικοί, αν μεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, τότε πρέπει να φορούν απλώς για δέκα μέρες μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα και να κάνουν τεστ PCR ή rapid την πέμπτη ημέρα από την έκθεση. Αν το άτομο βγήκε αρνητικό στο πρώτο τεστ μετά την επαφή του με κρούσμα αλλά είναι ανεμβολίαστο ή έχει κάνει μόνο τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχει κάνει μία δόση του Johnson πρέπει να μείνει σε καραντίνα πέντε μέρες και την πέμπτη μέρα να κάνει τεστ PCR ή rapid. Ακόμα κι αν βγει πάλι αρνητικό, πρέπει να φέρει για άλλες πέντε μέρες μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων αργότερα ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου των ατόμων που ήταν αρχικά αρνητικές επαφές κρουσμάτων, τα ανωτέρω παύουν να ισχύουν και επανέρχεται η καραντίνα των πέντε ημερών με τις αντίστοιχες οδηγίες. Αναφορικά με την χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους. Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής. Η διπλή μάσκα δεν πρέπει να είναι δύο χειρουργικές, αλλά μία χειρουργική και μια υφασμάτινη από πάνω, ώστε η δεύτερη να πιέζει την χειρουργική και να κλείνει τα κενά που αφήνει η χειρουργική στα μάγουλα ή στα ιγμόρεια.
Ειδικά για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, επειδή υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, οι κανόνες αλλάζουν. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που κολλάει τον ιό και είναι φορέας, πρέπει να απομονώνεται για πέντε μέρες και να επιστρέφει στην εργασία του εφ΄όσον είναι όμως ασυμπτωματικό ή έχει ήπια συμπτώματα, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας.
Οι ιατρονοσηλευτές που δεν είναι φορείς αλλά ήρθαν σε επαφή με κρούσμτα, αν μεν είναι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους αλλά πρέπει να κάνουν PCR τεστ την 3η ημέρα από την έκθεση. Όσοι ιατρονοσηλευτές ήρθαν σε επαφή με κρουσμα και είναι εμβολιασμένοι μόνο με δύο δόσεις ή με μία δόση του Johnson συνεχίζουν μεν την εργασία τους με μάσκα αυξημένης προστασίας, αλλά πρέπει να κάνουν περισσότερα τεστ και, συγκεκριένα, την 1η, την 3η και την 5η-7η ημέρα από την έκθεση.
Αναστολές εργασίας και 534 ευρώ
Από το υπουργέιο Οικονομικών ανακοινώθηκε το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης κ.α. ).
Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στην ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.
Επεκτείνεται το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και κατά 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, δεν επιτρέπεται να απολυθεί.
Το μέτρο της τηλεργασίας
Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2022 ισχύει ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση του 2% που αποφασίστηκε. Επιπρόσθετα, από 1/1/2022 τίθεται σε εφαρμογή για νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία το πρόγραμμα “Πρώτο Ένσημο” για την πρώτη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το πρόγραμμα, κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο «Πρώτο Ένσημο», επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών με 1.200 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης και για 600 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση μερικής απασχόλησης.Το ποσό αυτό ισοκατανέμεται μεταξύ επιχείρησης και νεοπροσλαμβανομένου.