Ποιοι θα πρωτοπάρουν τα δωρεάν τεστ (upd)

Ποιοι θα πρωτοπάρουν τα δωρεάν τεστ (upd)

Τα πρώτα 2 εκατομμύρια ακτινοδιαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού αναμένεται να παραληφθούν σε δύο δόσεις αύριο και την Τρίτη, 6 Απριλίου. Θα παραδοθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στα φαρμακεία, με την προσδοκία να είναι κάποια διαθέσιμα από την Παρασκευή 9 Απριλίου, αλλά με πιθανότερο να φτάσουν παντού τη Δευτέρα ή την Τρίτη (12 ή 13 Απρίλη). Παράλληλα όμως θα πωλούνται πλέον σε λογική τιμή και ως rapid test, που ως τώρα τα αναζητούσαμε στο διαδίκτυο, ή τα πληρώναμε 25 ευρώ και έπρεπε να τα κάνουμε σε ειδικά κέντρα.

Οι πολίτες θα μπορούν να παραλάβουν το τεστ (θα είναι δωρεάν μόνο για δύο μήνες) δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους. Θα μπορούν να πάρουν δεύτερο την επόμενη εβδομάδα, εκτός και αν δεν υλοποιηθεί το πλάνο παραλαβής και διάθεσης. Αν παραληφθούν πριν την συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τότε (επειδή έχουν θέσει βέτο οι λοιμωξιολόγοι να μην ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς τεστ), οι πρώτες παρτίδες θα κατευθυνθούν στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, οπότε οι υπόλοιποι θα περιμένουν τη σειρά τους, που είναι άγνωστο πότε θα έρθει.

Ποιοι προηγούνται

Έχουν υπογραφεί συμβάσεις για συνολικά 10 εκατoμμύρια τεμάχια τεστ από πέντε εταιρείες όλα κι όλα, όμως τόσος είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας. Και καθώς κάθε οικογένεια με παιδιά θα δικαιούται από ένα τεστ και για εκείνα, είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται 10 εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα. Επιπλέον, η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ ψηφίστηκε ήδη με νόμο να είναι υποχρεωτική στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο που ανοίγει άμεσα. Και εκεί οι αριθμοί είναι μεγάλοι και σίγουρα τα πρώτα 2 εκατ. τεστ δεν αρκούν ούτε για δύο εβδομάδες, ακόμα και για τις ειδικές ομάδες (σχολεία, λιανεμπόριο), καθώς μόνον οι μαθητές είναι 1.200.000.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει από τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, κάθε ένα από τα 11.000 φαρμακεία της επικράτειας θα παραλάβει από 75 έως 250 τεμάχια self test και ανάλογα με τη διάθεσή τους οι φαρμακαποθήκες θα κάνουν συνεχή τροφοδοσία. Μέσω της ενεργοποίησης των ΑΜΚΑ η ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τη διάθεση των τεστ στους πολίτες και αμέσως μόλις “πέφτει” ο αριθμός των test κάτω από 75 στα φαρμακεία, θα γίνεται αυτομάτως η ανανέωση της παραγγελίας προς τις φαρμακοποθήκες για ανεφοδιασμό. Όμως 11.000 φαρμακεία επί 75 τεστ, σημαίνει 825.000 τεστ μίνιμουμ και μάλλον κάποια κεντρικά σε μεγάλες πόλεις θα πάρουν από 250.

Είναι άγνωστο πότε θα λήξει η δωρεάν διάθεση. Αν για παράδειγμα προηγηθούν τα σχολεία και οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες, τότε όλοι οι υπόλοιποι θα πάρουν το πρώτο δωρεάν τεστ σε ενάμισι μήνα. Δεν ξέρουμε ακόμη αν έχει προβλεφθεί η διάθεση να είναι δωρεάν για ένα δίμηνο προς όλους οριζόντια, ή αν έχει προβλεφθεί ότι όποιος βρει το πρώτο τεστ σε ένα μήνα, θα έχει “ατομικό” περιθώριο για άλλους δύο μήνες ή θα έχει έχει χάσει τα τέσσερα από τα οκτώ δωρεάν τεστ που θεωρητικά τώρα δικαιούται.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σήμερα δήλωσε ότι  «τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι παραλαβές και προτεραιότητα θα έχουν οι μαθητές, οι πολίτες 18-67 ετών και έπεται η ηλικιακή ομάδα άνω των 67 ετών». Πως είπε θα παραλαμβάνει ο ενδιαφερόμενος το τεστ από το φαρμακείο και θα υπάρξει μια πλατφόρμα που διαμορφώνεται, όπου ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη θα εκδίδεται μια βεβαίωση είτε για μαθητές, είτε για εργαζόμενους. Ομως όταν ανέφερε ότι θα έχουν προτεραιότητα οι μαθητές και… όλοι οι άλλοι εκτός από τους άνω των 67 ετών, ουσιαστικά αναφέρθηκε στο σύνολο του πληθυσμού από 5 ετών έως 67, και άρα δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας αφου τους έβαλε μέσα όλους (αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα περίπου 2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 67, ίσως επειδή θεωρεί όλους αυτούς τους ανθρώπους εμβολιασμένους).

Η διαδικασία απόκτησης

Η πρώτη παρτίδα, περίπου 900.000 τεστ, θα παραληφθεί μεθαύριο και η επόμενη σε αυτή τη φάση, άλλο 1,1 εκατομμύριο τεμάχια την ερχόμενη Τρίτη. Οι φαρμακαποθήκες που έχουν αναλάβει τη διανομή τους κατά πληροφορίες έχουν διαθέσει και σχετικό πιστοποιημένο χώρο για την αποθήκευση του υγειονομικού υλικού. Μαζί με τα  self test που θα διατίθενται δωρεάν με βάση τον ΑΜΚΑ στους πολίτες, τα φαρμακεία ετοιμάζονται να παραλάβουν και άλλα ανάλογα προϊόντα τα οποία θα πωλούν στους ενδιαφερόμενους.

Το εύρος της τιμής των self test που δεν θα είναι δωρεάν, θα είναι από 5,5 έως 7 ευρώ. Θα γίνονται κυρίως με λήψη δείγματος από το στόμα, από το εσωτερικό του βλεννογόνου πίσω από το μάγουλο και όχι από τη μύτη, όπως θα είναι τα self test που εξασφάλισε η κυβέρνηση για να διαθέσει δωρεάν στους πολίτες. H διαδικασία απόκτησης των self tests είναι απλή, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία ένα test ανά εβδομάδα, μόνο με το AMKA τους.

Κατά την χρήση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βάζει αντισηπτικό στο τραπέζι, όπου θα ακουμπήσει τα σύνεργά του και να απολυμαίνει τα χέρια του. Εν συνεχεία θα εισάγει τη μπατονέτα είτε στο εσωτερικό του μάγουλου, είτε στο εσωτερικό της μύτης και θα πρέπει να την περιστρέφει για να “μαζέψει” αρκετό υλικό. Εν συνεχεία θα βάζει τη μπατονέτα (χωρίς κατά λάθος αυτή να ακουμπήσει πουθενά αλλού) στο “αντιδραστήριο” που σε 15-30  λεπτά θα αλλάζει χρώμα. Το  μεγάλο μειονέκτημα όλων αυτών των τεστ, είναι ότι αν ο φορέας δεν έχει πολύ ιικό φορτίο στο στόμα ή στη μύτη, μπορεί το τεστ να βγει ψευδώς αρνητικό και ο ενδιαφερόμενος να εφησυχάσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι