ΕΡΕΥΝΑ

Ποιοι τύποι ανθρώπων προτιμούν να κάνουν σεξ με ρομπότ

Ποιοι τύποι ανθρώπων προτιμούν να κάνουν σεξ με ρομπότ, ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μια εποχή όπου η γραμμή μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και τεχνολογικής πραγματικότητας θολώνει όλο και περισσότερο, η προοπτική δημιουργίας δεσμών με ρομπότ έχει περάσει από τη σφαίρα τής φαντασίας σε θέμα σοβαρής ακαδημαϊκής έρευνας.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships προσφέρει νέα ευρήματα για το πώς οι πεποιθήσεις σχετικά με την κοινωνική ιεραρχία, το σεξισμό και την κυριαρχία μπορούν να επηρεάσουν το ενδιαφέρον για σχέσεις με ρομπότ. Φανταστείτε ότι έχετε κερδίσει μια κλήρωση από έναν κατασκευαστή ρομπότ, η οποία σας επιτρέπει να δοκιμάσετε ένα ρομπότ του σεξ για ενήλικες. Θα το κάνατε;

Η αυξανόμενη παρουσία ανθρωποειδών ρομπότ

Νέα έρευνα από τον Connor Leshner και την Jessica Johnson έθεσε αυτό το σενάριο σε προπτυχιακούς φοιτητές από ένα πανεπιστήμιο του δυτικού Καναδά (δεν κατονομάζεται) για να κατανοήσουν καλύτερα τη ρομποσεξουαλικότητα – τη στάση και το ενδιαφέρον για τις σεξουαλικές σχέσεις με ρομπότ. Οι ερευνητές θέλησαν να προβλέψουν πόσο ενδιαφέρονται οι άνθρωποι για σεξ με ρομπότ και ξεκίνησαν αυτή τη μελέτη στο πλαίσιο της ταχέως αναπτυσσόμενης ρομποτικής τεχνολογίας και της αυξανόμενης παρουσίας ανθρωποειδών ρομπότ σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, από τη φιλοξενία μέχρι την προσωπική συντροφιά.

Αυτή η αύξηση στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ έχει πυροδοτήσει μια περιέργεια για τη φύση και το βάθος των σχέσεων που μπορούν να δημιουργήσουν οι άνθρωποι με τα ρομπότ. Ωστόσο, παρά αυτές τις εξελίξεις, παραμένει ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση των ψυχολογικών υποστρωμάτων που θα μπορούσαν να προδιαθέσουν τα άτομα να αναζητήσουν και να διατηρήσουν αυτές τις αντισυμβατικές σχέσεις.

Οι ερευνητές εντοπίζουν ευρύτερες στάσεις που μπορούν να προβλέψουν αυτό το ενδιαφέρον και τα αποτελέσματά της μελέτης τους, υποδηλώνουν ότι το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα ρομπότ του σεξ συνδέεται με βαθύτερα ζητήματα σχετικά με τις κοινωνικές σχέσεις. «Το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα ξεκίνησε με μέσα όπως το Futurama (συγκεκριμένα ένα επεισόδιο όπου οι άνθρωποι μπορούν να κατεβάσουν διασημότητες) και ταινίες όπως Her (2013) και Ex Machina (2016), οι οποίες ήταν οι πρώτες ταινίες που υποστήριξαν θετικές σχέσεις με ρομπότ (με περιορισμούς). Βρήκα την ιδέα αυτών των ρομποτικών ερωτικών συντρόφων συναρπαστική και αυτό με τράβηξε να σκεφτώ πώς έβλεπαν οι άλλοι αυτές τις σχέσεις», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Connor Leshner, στο Πανεπιστήμιο Trent στο Οντάριο.

Τι βρήκε η μελέτη για τις σεξουαλικές σχέσεις με τα ρομπότ

Οι Leshner και Johnson συνέλεξαν δεδομένα για τρεις στάσεις που πίστευαν ότι θα σχετίζονταν με τη ρομποσεξουαλικότητα:

  • Κοινωνικοσεξουαλικός προσανατολισμός: Αυτό μετρά τη στάση των ανθρώπων ως προς τις μονογαμικές σχέσεις σε σύγκριση με πιο “ανοιχτές” σεξουαλικές συμπεριφορές. Τα άτομα που έχουν υψηλή βαθμολογία σε αυτό τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για περιστασιακό σεξ και κατ’ επέκταση πιστεύουν περισσότερο ότι για παράδειγμα, «το σεξ χωρίς αγάπη είναι εντάξει».
  • Εχθρικός σεξισμός: Οι άνθρωποι που βαθμολογούνται υψηλότερα σε αυτήν την κλίμακα τείνουν να βλέπουν τις σχέσεις των φύλων ως ανταγωνιστικές και γεμάτες συγκρούσεις και να θεωρούν ότι οι γυναίκες προσπαθούν να ελέγξουν τους άνδρες.
  • Προσανατολισμός κοινωνικής κυριαρχίας: Αυτό μετρά την επιθυμία ενός ατόμου να υποστηρίζει και να κατατάσσει ιεραρχικά διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με ορισμένες να βρίσκονται σε υψηλότερη θέση από άλλες. Αυτό μπορεί να σημαίνει την πεποίθηση ότι τα άτομα με συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά, από ορισμένες κοινωνικές τάξεις ή (και) με συγκεκριμένους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, θα πρέπει να κατατάσσονται πιο κάτω από άλλα άτομα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις παραμέτρους  για να προβλέψουν πόσο ενδιαφέρονται οι άνθρωποι για σεξ με ρομπότ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με πιο ανοιχτές σεξουαλικές συμπεριφορές ήταν λιγότερο πιθανό να ενδιαφέρονται για σεξ με ρομπότ. Αυτό ήταν το αντίθετο από αυτό που περίμεναν οι ερευνητές. Σκέφτηκαν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ανοιχτοί σε περιστασιακές και απεριόριστες σεξουαλικές σχέσεις μπορεί επίσης να είναι πιο ανοιχτοί στο σεξ με ρομπότ. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με ικανοποιημένες έναντι ανεκπλήρωτων σεξουαλικών αναγκών. Τα άτομα που είναι ανοιχτά σε περιστασιακές σεξουαλικές εμπειρίες μπορεί να αισθάνονται ότι η πιο περιπετειώδης σεξουαλική τους ζωή καλύπτει τις σεξουαλικές τους ανάγκες.

Σεξισμός και κοινωνική ιεραρχία ως προβλεπτικοί παράγοντες

Όσοι ενδιαφέρονται για σεξ με ρομπότ θεωρούν ορισμένες ορισμένες ομάδες ανθρώπων “λιγότερο πολύτιμες” και μπορεί να είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι και δύσπιστοι απέναντι στις γυναίκες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνδρες που υποστηρίζουν αρνητικές και ανταγωνιστικές στάσεις απέναντι στις γυναίκες δείχνουν σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη ρομπο-σεξουαλικότητα ή τη σεξουαλική επαφή με ρομπότ. Από την άλλη πλευρά, για τα άτομα που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ανοιχτές σεξουαλικές σχέσεις, το σεξ με ρομπότ μπορεί να είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος για να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητα.

Αυτό εγείρει επίσης το ζήτημα του αν οι άνθρωποι θεωρούν ότι το να κάνεις σεξ με ρομπότ είναι σαν να απατάς τον σύντροφό σου ή όχι. Οι Leshner και Johnson κάνουν ανασκόπηση της βιβλιογραφίας ερευνώντας το αν οι άνθρωποι βλέπουν το σεξουαλικό ρομπότ περισσότερο σα σύντροφο (στην περίπτωση αυτή απατά) ή περισσότερο σα σεξουαλικό παιχνίδι (στην περίπτωση αυτή δεν απτά). Αυτή η μελέτη δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα πάνω σ’αυτό.

 

Ένα άλλο βασικό εύρημα: Τα άτομα με υψηλότερο εχθρικό σεξισμό ήταν πιο πιθανό να ενδιαφέρονται για σεξ με ρομπότ. Αυτό το αποτέλεσμα ανοίγει την πόρτα σε μεγαλύτερα ερωτήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνδρες τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ με ρομπότ παρά οι γυναίκες. Η στατιστική μοντελοποίηση έδειξε ότι αυτή η σχέση θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από τον εχθρικό σεξισμό. Με άλλα λόγια, οι άνδρες που ήθελαν σεξ με ρομπότ έτειναν επίσης να έχουν θυμό και δυσπιστία για τις γυναίκες. Το ρομπότ μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση αντί για σεξ με γυναίκες, επειδή θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να το εμπιστευτούν. Εναλλακτικά, το ρομπότ μπορεί να είναι ένα σεξουαλικό αντικείμενο, το οποίο μπορούν να αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση—κάτι που επιθυμούν ούτως ή άλλως να είναι ο τρόπος συμπεριφοράς τους στις γυναίκες.

Τέλος, άτομα με υψηλότερο προσανατολισμό κοινωνικής κυριαρχίας –η επιθυμία να διατηρηθούν οι διαφορές θέσεις μεταξύ των ομάδων– ήταν επίσης πιο πιθανό να ενδιαφέρονται για σεξ με ρομπότ. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που βλέπουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων ως λιγότερο πολύτιμες από άλλες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ρομπότ του σεξ. Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να βλέπουν ήδη τους άλλους ως αντικείμενα προς χρήση και έτσι η χρήση ενός ρομπότ ως αντικείμενο σεξ είναι πιο φυσικό.

Τι πραγματικά αποκαλύπτουν τα ευρήματα για τις σχέσεις μας με τα ρομπότ

Τι αποκαλύπτουν αυτά τα ευρήματα για τις σχέσεις μας με τα ρομπότ, το σεξ και για το πώς βλέπουμε ο ένας τον άλλον; Τα sex robots είναι τόσο ρεαλιστικά που δύσκολα τα ξεχωρίζεις από μία αληθινή γυναίκα, όπως λένε οι πελάτες της τεχνητής νοημοσύνης. Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα δίνουν μια ανησυχητική εικόνα για το τι ωθεί τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για σεξ με ρομπότ.

Φαίνεται ότι δεν είναι οι άνθρωποι που είναι πιο περιπετειώδεις και ανοιχτοί στη σεξουαλικότητα που το θέλουν. Είναι οι άνθρωποι –πιο συχνά άνδρες παρά γυναίκες– που έχουν εχθρική στάση απέναντι στους άλλους. Βλέπουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων ως λιγότερο πολύτιμες και μπορεί να είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι και δύσπιστοι απέναντι στις γυναίκες. Μπορεί να ακολουθούν ήδη κοινωνικά σενάρια που περιλαμβάνουν σεξουαλική κυριαρχία, επομένως μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα βλέποντας τα ρομπότ ως ένα σεξουαλικό αντικείμενο προς χρήση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με πιο ανοιχτές σεξουαλικές συμπεριφορές ήταν λιγότερο πιθανό να ενδιαφέρονται για σεξ με ρομπότ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοτίβο των αποτελεσμάτων ήταν το αντίθετο για τη φιλία με τα ρομπότ. Άτομα με υψηλότερο εχθρικό σεξισμό και προσανατολισμό κοινωνικής κυριαρχίας ήταν λιγότερο πιθανό να θέλουν να είναι φίλοι με ρομπότ.

Αυτό υποδηλώνει ότι αυτές οι στάσεις λένε κάτι ιδιαίτερο για το σεξ με τα ρομπότ, όχι μόνο για τη στάση απέναντι στα ρομπότ γενικά. Αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, τα ευρήματα δείχνουν ότι το σεξ με τα ρομπότ αφορά εν μέρει τις σχέσεις εξουσίας. Όσοι θέλουν να κυριαρχούν στους άλλους είναι πιο πιθανό να θέλουν σεξ με ρομπότ. Αυτό μπορεί να εκτρέψει μέρος αυτής της «εξουσιαστικής ενέργειας» μακριά από πραγματικούς ανθρώπους, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει αρνητικά σενάρια να αντιμετωπίσουν τους άλλους ως σεξουαλικά αντικείμενα.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι