Ποιοι τουρίστες έχουν “ελευθέρας” από την καραντίνα

Ποιοι τουρίστες έχουν "ελευθέρας" από την καραντίνα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινωσε ποιοι τουρίστες γλιτώνουν την επταήμερη καραντίνα όταν έρχονται στην Ελλάδα, από ποια κράτη και υπό ποίες προϋποθέσεις.  Θα προέρχονται από  συνολικά  35 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές αλλά όχι μόνον. Θα μπορούν να έρχονται όλοι οι πολίτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Βρετανίας, όπως και οι κάτοικοι Νορβηγίας, Ισλανδίας και Ελβετίας (επειδή οι χώρες τους έχουν ενταχθεί στην Συνθήκη Σένγκεν και ας μην είναι μέλη της ΕΕ).

Επίσης οι υπήκοοι ΗΠΑ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σερβίας και Ισραήλ. Προϋπόθεση είναι να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή, εναλλακτικά, να έχουν πλήρως εμβολιαστεί.  Ως πλήρως εμβολιασθέντες νοούνται όσοι έχουν πάρει και τη δεύτερη δόση (ή τη μια αν είναι μονοδοσικό το εμβόλιο) και θα πρέπει να έχουν παρέλθει δύο εβδομάδες από την τελευταία δόση. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να είναι στην αγγλική γλώσσα και να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες. Είναι υποχρεωτική (όπως ήταν και πέρσι) η συμπλήρωση Passenger Locator Form στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr, από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Εν τω μεταξύ από σήμερα άνοιξε πιλοτικά ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας Κομοτηνής στα σύνορα με την Βουλγαρία. Ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας παρέμενε κλειστός όλους τους προηγούμενους μήνες για τα ΙΧ και επιτρεπόταν μόνον η διέλευση φορτηγών. Από σήμερα, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, άνοιξε πιλοτικά και για τους επισκέπτες με ΙΧ αυτοκίνητα.

Η είσοδος των τουριστών επιτρέπεται μόνον μέχρι τις 11 το βράδυ, καθώς δεν υπάρχουν στο σταθμό όλο το 24ωρο κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να κάνουν τεστ στους εισερχόμενους. Η είσοδος επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρνητική διάγνωση από μοριακό τεστ το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Επίσης, θα υποβάλλονται δειγματοληπτικά στα σύνορα και σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Τουρίστες και PLF

Ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θανάσης Τσώνης, δήλωσε ότι τα δεδομένα θα εξετάζονται κάθε εβδομάδα, οπότε και θα εκδίδεται νέα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) και ΦΕΚ. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα αυστηρού ελέγχου όσων εισέρχονται στη χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και επιπλέον να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς που πραγματικά είναι το πρόβλημα», είπε ο ίδιος. Το φυλάκιο άνοιξε επειδή από εκεί διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών από τις χώρες της Βαλκανικής.

Οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις για είσοδο στη χώρα από τη Νυμφαία αφορούν και τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα για τους πολίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. Όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα, είναι υποχρεωμένοι πριν από την άφιξή τους στα σύνορα ή στα αεροδρόμια να έχουν ήδη συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form, Έντυπο Εντοπισμού Επιβάτη), με τα πλήρη στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.

Τόσο στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα όσο και της Νυμφαίας υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργεί rapid test στο σύνολο σχεδόν των επιβατών που διέρχονται από εκεί και επιθυμούν να περάσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ώρες εισόδου στη χώρα από τους δυο μεθοριακούς σταθμούς για τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα είναι από τις 07:00 έως τις 23.00, επειδή τις υπόλοιπες ώρες δεν βρισκονται στους σταθμούς κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι