ΑΠΟΨΗ

Ποιοι βιάζουν το ποδόσφαιρο

Ποιοι βιάζουν το ποδόσφαιρο;, Γιώργος Κουρμούζης

Ο Μιχάλης Κατσουρής δεν πήγε από την Ελευσίνα στην Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της 7 Αυγούστου για καφέ.  Ήταν οργανωμένος οπαδός της ΑΕΚ. Πήγε στο γήπεδο μετά από το κάλεσμα για εισιτήρια διαρκείας. Αγαπούσε το ποδόσφαιρο. Έπεσε πάνω στους Κροάτες χούλιγκαν με την γνωστή κατάληξη.    

Γεροδεμένος άντρας 29 ετών, έφαγε ξύλο και την μαχαιριά που τον σκότωσε. Και γιατί να φταίει η ΕΛΑΣ παρά τις προειδοποιήσεις άλλων κρατών για τον κίνδυνο που εισέβαλε στην χώρα μας; Τουρίστες τους πέρασε την περίοδο που και η ΕΛΑΣ ήταν διακοπές. Αδιαφορία πρόληψης, αδυναμία καταστολής. Όπως η Δασική Υπηρεσία και η Πυροσβεστική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια ραντεβού καταλήγουν σε αίμα. Ούτε περιορίζονται στο ποδόσφαιρο. Μπάλα να παίζεται κι ας ήταν αγώνας βόλεϊ γυναικών η αφορμή του ραντεβού θανάτου των 1.800 Συνδεσμίτων ΠΑΟ και ΟΣΦΠ , που προκάλεσε το μαχαίρωμα του 22χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου που έτυχε στον δρόμο τους την 29 Μαρτίου 2007. Μεταξύ των κατηγορουμένων μέλος του ΔΣ του ΟΣΦΠ συν δύο Υπεύθυνοι Ασφάλειας στο Στάδιο Καραϊσκάκη! Τότε, λέει, το Κράτος έκλεισε όλους τους Συνδέσμους…

Πέρυσι τον Φλεβάρη, δολοφονήθηκε απροκάλυπτα από συμμορία Συνδεσμίτων του ΠΑΟΚ ο 19χρονος Αλκης Καμπανός επειδή παραδέχτηκε αθώα ότι ήταν Αρηανός. Λίγο διαφέρει από το κίνητρο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που εξίσου συγκλόνισε την κοινωνία. Κοινό τους χαρακτηριστικό ο Φασισμός που επιβάλει με την βία τις πεποιθήσεις του στους αντιφρονούντες.

Όταν ο βιασμός παράγει καρπούς δημιουργεί τις λούμπεν-εκτοπικές κοινότητες που φυτρώνουν στις απολίτιστες κοινωνίες. Οργανώνονται σε Συνδέσμους που προσφέρουν στους κοινωνικά απροσάρμοστους υπόσταση. Είναι οι χουλιγκάνοι των ομάδων και οι αναρχικοί των πολιτικών άκρων. Είναι οι έμποροι ναρκωτικών και προστάτες μαγαζιών. Είναι το παρακράτος που φοράει τις φανέλες με τα χρώματα του εκάστοτε εργοδότη του.

Πολύμηνη έρευνα των New York Times δημοσιέυτηκε την 3/5/23 σε ένα συγκλονιστικό άρθρο του Robert Worth, The President, the Soccer Hooligans and an Underworld. Στοιχειοθέτησε με απτές αποδείξεις την πολιτική διαδρομή και την μετάβαση από τον Μιλόσεβιτς στον σημερινή αυταρχική εξουσία του Σέρβου προέδρου Βουσεβιτς με το φόντο τους χουλιγκάνους και ναρκέμπορους του Ερυθρου Αστερας Βελιγραδίου και αργότερα τις γιάφκες της Παρτιζαν. Αντίστοιχο το Κροάτικο ιστορικό των Σαναντέρ και Τούτζμαν με τις Ντυναμο Ζαγκρεμπ και Χάιντούκ Σπλιτ. Εξυπακούεται η αντίδραση του Μιλάνοβιτς στην κράτηση των συμπατριωτών του στα επεισόδια της 7 Αυγούστου.

Από κοντά οι ultras της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας όπου οι σημερινοί πρόεδροι των πάλαι ποτέ μεγάλων τους συλλόγων είναι Βαλκάνιοι γκάγκστερ που από τα πανέρια έγιναν επιχειρηματίες. Όλο αυτό είναι μια λούμπεν αισθητική που βρίσκει την έκφραση της στο ποδόσφαιρο.

Παράγκα

Εδώ και δεκαετίες το τρίπτυχο ΜΜΕ–Ομαδα–Δουλειές παραμένει η δεσπόζουσα φόρμουλα της διαπλοκής του μεγαλοεπιχειρείν στην Ελλάδα των Εθνικών Εργολάβων και της πολιτικών χορηγών τους. Μπάλα και Πολιτική λίγο διαφέρουν. Οχλομόχλευση και πάθη. Μοχλεύουν με τον μεγάλο αριθμό των φιλάθλων τους, απειλούν με τους στρατούς των Συνδέσμων τους και εκβιάζουν με την κάλυψη των μηντιακών μέσων που ελέγχουν. Μεταξύ τους σκοτώνονται για τον έλεγχο της Παράγκας που θα τους φέρει στην κορυφή. Κι αν δεν τους βγαίνουν τα κουκιά δεν διστάζουν να μπουκάρουν στο γήπεδο με το κουμπούρι στην ζώνη. Σε ένα σίγουρα διαφέρουν: Μπορείς να αλλάξεις Κόμμα, ποτέ όμως Ομάδα! Έτσι, καταλήγει να παίζει μπάλα κάθε Κυβέρνηση για τους ψήφους των οπαδών και την εύνοια των χορηγών της. Παρακράτος συγκοινωνούντων δοχείων.

Η μπάλα βιάστηκε από τους διακινητές της. Χαμηλόμισθοι τριτοκοσμικοί μισθοφόροι και συνταξιούχοι ποδοσφαιριστές εκτόπισαν τους Έλληνες και ακύρωσαν την ανάπτυξη τους, γεννώντας ένα έκτρωμα που δεν βλέπεται. Εκδίωξαν τους φιλάθλους των ομάδων από τις κερκίδες που καταλήφθηκαν από τους οργανωμένους οπαδούς τους. Αναπόφευκτα το Εθνικό συγκρότημα και οι κατά ιδιοκτησία Ελληνικές ομάδες κατέληξαν στην 3η Κατηγορία σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο στο διεθνές στερέωμα.

Μπουρδολογιών συνέχεια από το Επικοινωνιακό Κράτος μετά την επανεκλογή του η συνάντηση Μητσοτάκη Σεφερίν, προέδρου της UEFA . Αποφυγή ουσίας και ξενόφερτος αποπροσανατολισμός με την παρουσίαση κι άλλων νέων μέτρων με φόντο το χρυσοφόρο τζάκι της Επιτελικής του έδρας. Εντός οι εταίροι των ΠΑΕ του 80% των Ελλήνων φιλάθλων. Εκτός ο θεσμικός εκπρόσωπος, η ΕΠΟ, της ξενόφερτης Διοίκησης και των εισαγομένων διαιτητών που επέβαλε το Ποδοσφαιρικό Μνημόνιο πάνω που βγήκαμε από το Οικονομικό της Τρόικας.

Ποιος διάβασε άραγε τις 900 σελίδες της Ολιστικής Μελέτης των FIFA-UEFA για να την εφαρμόσει; Κανείς; Κανένα πρόβλημα. Αν δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το πρόβλημα να ζητήσουμε λύσεις από τις ΠΑΕ που το προκαλούν, σκέφτηκε το Επιτελικό Κράτος. Ουάου! Και για όσους δεν κατανοούν τον κίνδυνο να τον χρωματίσουμε, συνέχισε. Ξανά Ουάου! Έτσι διαβαθμίζοντας τον πλέον σε κόκκινο κίτρινο και πορτοκαλί, οι Αρχές και οι πολίτες θα ξέρουν τι τους περιμένει. Πως και δεν το σκέφτηκαν νωρίτερα; Εγώ πάντως θα περιμένω το πράσινο για να περάσω απέναντι.

Αν δεν μπορούμε να βάλουμε τάξη στην Μπάλα πως θα βάλουμε τάξη στην Χώρα;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι