ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι ξεκίνησαν αντάρτικο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Ποιοι ξεκίνησαν αντάρτικο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ξεκινά εκστρατεία για να μην καταθέσει κανένας εργαζόμενος πιστοποιητικό εμβολιασμού την 1η Σεπτεμβρίου και κατά συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας και της συνεπαγόμενης αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βγουν σε αναστολή εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λειτουργία των δομών υγείας. Όπως αναφέρει η υποχρεωτικότητα είναι απαράδεκτη και η  συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχει ήδη εμβολιαστεί.

«Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ταχθεί εξ’ αρχής υπέρ των εμβολιασμών, αλλά πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να άρει την υποχρεωτικότητα», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος. «Στοχεύουμε στο να μην καταθέσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού κανένας από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μας βγάλουν όλους σε αναστολή εργασίας και άρα θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις δομές υγείας…», είπε ο ίδιος.

Και εξηγεί εν συνεχεία ότι το 90% έχει ήδη εμβολιαστεί ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο από κορονοϊό. Αναλυτικά, όπως είπε, έχει εμβολιαστεί το 83%, ενώ έχει νοσήσει το 7%. «Οι υγειονομικοί δεν είμαστε εναντίον των εμβολιασμών και η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμβολίαστων δεν έχει κάνει το εμβόλιο από φόβο. Είμαστε εναντίον της υποχρεωτικότητας… Είμαι σίγουρος ότι αυτήν τη στιγμή το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών θα ήταν υψηλότερο, σε περίπτωση που δεν υπήρχε η υποχρεωτικότητα», λέει ο κ. Γιαννάκος.

Τι ισχύει για τους οίκους ευγηρείας

Όμως σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα δημόσια γηροκομεία και στις δημόσιες δομές για ΑΜΕΑ, οι οποίοι έχουν δυνατότητα μέχρι την Πέμπτη 19 Αυγούστου να καταθέσουν τις ενστάσεις τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να μην τεθούν σε επ’ αόριστο αναστολή εργασίας, ο κ. Γιαννάκος παραδέχεται ότι δεν έχει εμβολιαστεί το 20%. Λέει όμως ότι είναι αδύνατο να καταφέρουν να συγκεντρώσουν εντός τριών ημερών και μέσα στην καρδιά του Αυγούστου τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όμως από τους 1500 εργαζόμενους σε δομές υγείας ευπαθών, δεν έχουν εμβολιασθεί οι 300, παρότι ήταν εις γνώσιν τους ότι θα εφαρμοζόταν η αναστολή εργασίας από τις 12 Ιουλίου, ο δε νόμος δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 23 Ιουλίου. Προ ολίγων ημερών δημοσιεύθηκαν μόνον οι επιμέρους λεπτομέρειες σε νέο ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, 16 Αυγούστου, αρχίζει η αναστολή εργασίας ή η υποχρεωτική και άνευ αποδοχών άδεια για τους ανεμβολίαστους που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης χρονίως πασχόντων, ιδρύματα για ΑμεΑ και δομές παροχής φροντίδας σε ευάλωτους ή σε οικοτροφεία με ευάλωτους. Το ίδιο θα ισχύσει και την 1 Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους σε δημοσία νοσοκομεία και ιδιωτικά νοσηλευτήρια για όσους δεν προσκομίσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, ή νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.

Ποιοι εξαιρούνται του εμβολιασμού

Συνολική εικόνα δεν έχει διαμορφωθεί, αλλά στο Ναύπλιο μέχρι στιγμής από τους 16 εργαζομένους σε ένα γηροκομείο μόνο ένα άτομο τέθηκε σε αναστολή, στην Πάτρα η αναστολή αφορά 12 εργαζόμενους στο “Βοήθεια στο Σπίτι” και ήδη αυτοί  αιτούνται την νόμιμη και μετ’ αποδοχών κανονική τους άδεια (όσοι δεν την έχουν λάβει) ή ζητούν αναρρωτικές. Στο Βόλο τέθηκαν σε αναστολή 10 εργαζόμενοι και στη Ρόδο έξι.

Σύμφωνα με το νόμο εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν σπάνια προβλήματα υγείας ή εμφάνισαν αναφυλαξία μετά την πρώτη δόση, αλλά αυτή θα πρέπει να πιστοποιείται από ειδικό αλλεργιολόγο, επίσης και όσοι εμφάνισαν περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα επίσης μετά την πρώτη δόση. Επιπλέον, εξαιρούνται όσοι εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Johnson ή όσοι έχουν ιστορικό θρομβοπενίας οφειλόμενης στην ηπαρίνη, ή ιστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου ή σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών.

Στα άλλα προβλήματα που γίνονται δεκτά ως αίτιο μη εμβολιασμού είναι να έχει διαγνωσθεί αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συγκεκριμένα συστατικά των εμβολίων, και πάλι με γνωμάτευση αλλεργιολόγου αλλά και όσοι είχαν ιστορικό μυοκαρδίτιδας πριν από τον εμβολιασμό και προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι