Ποιός δισεκατομμυριούχος ζητάει από τον Μπάιντεν να τον ταράξει στη φορολογία!

Ποιός δισεκατομμυριούχος ζητάει από τον Μπάιντεν να τον ταράξει στη φορολογία!, Βαγγέλης Γεωργίου

Σε συνέντευξή του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζo Μπάιντεν υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, από την πρώτη μέρα ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του –εάν κερδίσει– να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή στις εταιρείες από 21% στο 28%. Τέτοιες ιδέες όμως δεν είναι αρκετές για κάποιους.

«Η ατζέντα Μπάιντεν έχει πολλές εξαιρετικές ιδέες για έναν πιο δίκαιο φορολογικό κώδικα, αλλά υπάρχουν μερικά βασικά σημεία όπου θα μπορούσε να βελτιώσει» δήλωσε με άρθρο του ένας από τους πλουσιότερους Αμερικανούς και θαυμαστής του αριστερού Μπέρνι Σάντερς! Ο Μόρις Περλ, ο πρώην διευθυντής της Blackrock, του επενδυτικού κολοσσού που διαχειρίζεται 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια πελατών της είναι ίσως ο πιο γνωστός στη Wall Street. Απευθυνόμενος στον ίδιο τον Μπάιντεν, ο Περλ ουσιαστικά του λέει ότι πρέπει να είναι ριζοσπαστικός στη φορολόγηση των πλουσίων στις ΗΠΑ.

«Ως πλούσιος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, θα υποστήριζα ότι η δημόσια έγκριση του πρώην αντιπροέδρου για ένα θέμα ταμπού δεν είναι απλώς μια ευπρόσδεκτη αλλαγή μετά από τέσσερα χρόνια φανταστικών οικονομικών υπό τον Τραμπ, είναι επίσης μια αναγνώριση ότι δεκαετίες πολιτικών που δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των πλουσίων και ισχυρών, έχουν αφήσει τις ΗΠΑ με μια αυξανόμενη κρίση ανισότητας που περιορίζει την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία COVID-19» αναφέρει ο μεγιστάνας προκαλώντας έκπληξη για τις ακόμα πιο ρηξικέλευθες θέσεις του στη φορολογία.

Για τον Περλ, ο συντελεστής που προτείνει ο Μπαίντεν δεν είναι αρκετός καθώς είναι ακόμα χαμηλότερος από ό, τι ήταν μεταξύ του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και της διακυβέρνησης Τραμπ. Εκθεση που δημοσιοποίησε η Rand Corporation πριν από λίγες βδομάδες για τις απώλειες του εισοδήματος των Αμερικανών εργαζομένων διαπιστώνει πως από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως το 2018 έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη νεότερη Ιστορία των ΗΠΑ.

Συστηματική φοροαποφυγή

Μέσα από στατιστικά στοιχεία των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών φαίνεται ότι η εργασία των λαϊκών στρωμάτων δημιούργησε επιπλέον πλούτο αξίας περίπου 48 τρισ. δολαρίων, που πήγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων στις ΗΠΑ. Αυτό το ποσό υπολογίζεται σήμερα πως πλησιάζει τα 50 τρισ. δολάρια.

Ο Μόρις Περλ είναι κάθετος όσον αφορά τους κολοσσούς που φοροαποφεύγουν. «Σχεδόν 100 μεγάλες εταιρείες όπως η Netflix, τα Starbucks, η Chevron και η Amazon, έχουν αποφύγει να καταβάλουν φόρους για πολλά χρόνια παρά τα κέρδη τους». Γι’ αυτό και ο Περλ λέει στον Μπάιντεν ότι «πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τα κενά και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που επιτρέπουν σε αυτές τις εταιρείες να μην πληρώσουν τίποτα».

Το ακόμα πιο αντυπωσιακό ίσως είναι ότι ο Περλ, πριν λίγες μέρες, εκθείαζε τον αριστερό Μπέρνι Σάντερς! «Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ανισότητας του πλούτου και η πρόταση φορολόγηση του πλούτου  του γερουσιαστή Σάντερς είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στην εθνική μας φορολογική συζήτηση» είπε ο Περλ, δηλώνοντας μάλιστα «ενθουσιασμένος που βλέπει αυτήν την πρόταση και προσβλέπει σε περισσότερο διάλογο για αυτό το κρίσιμο ζήτημα»

Πατριώτες εκατομμυριούχοι

Ο Περλ είναι επικεφαλής ενός περίεργου γκρουμπ πλούσιων Αμερικανών –με εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων– που παρακαλούν τις αμερικανικές κυβερνήσεις μετά το 2010 να φορολογηθούν περισσότερο. Η ιστορία ξεκίνησε το 2010 όταν τότε ζήτησαν μέσω επιστολής στον από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει τις φορολογικές περικοπές του Μπους για τους εκατομμυριούχους. Με άλλα λόγια του είπαν «θέλουμε να φορολογηθούμε περισσότερο»!

Ο μεγιστάνες αυτοί δημιούργησαν τότε τον οργάνωση “Πατριώτες εκατομμυριούχοι” (Patriotic Millionaires) ώστε να εξυγειάνουν το κράτος καθώς έτσι πιστεύουν ότι τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα μπούν στα κρατικά ταμεία στέλνοντας και ένα ισχυρό μήνυμα νοικοκυροσύνης του φορολογικού συστήματος.

Στα μέλη του περιλαμβάνονται επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων από όλη τη χώρα που ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Εκεί συναντάμε ονόματα όπως ο σκηνοθέτης Abigail Disney, ο Steve Silberstein, η δικηγόρος Roberta Kaplan, ο επενδυτής Lawrence Benenson, ο επιχειρηματίας κλωστοϋφαντουργικών Great Neck Richman, ο φιλάνθρωπος Molly Munger, ο μεγιστάνας Dennis Mehiel, ο μουσικός Moby, o CEO της Men’s Warehouse George Zimmer, ο ιδρυτής του Princeton Review John Katzman και άλλοι.

Κρατώντας μικρό καλάθι

Τα πράγματα, όμως, για τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν, ίσως δεν είναι όπως φαίνονται. Θυμίζουμε ότι ο Μπάιντεν στην αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας διαβεβαίωσε τους πλούσιους χορηγούς του ότι «τίποτα δεν θα αλλάξει ριζικά» υπό την προεδρία του, λέγοντάς τους μάλιστα ότι τους χρειάζεται πάρα πολύ. Μπορεί ο Σάντερς να έχει τεθεί εκτός μάχης στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά οι πλούσιοι Αμερικανοί φοβούνται μήπως ο Μπάιντεν πράγματι εννοτεί αυτά που λέει, εξοκείλει και ξεχάσει ότι ανήκει και αυτός στην τάξη των προνομιούχων.

Τον Νοέμβριο του 2009, ο Μπάιντεν είχε εισόδημα λιγότερο από 30.000 δολάρια, σύμφωνα με το CBS, αλλά η αντιπροεδρία του έφερε πολλά κέρδη. Μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών του στοιχείων τον Ιούλιο του 2019 έγινε γνωστό ότι ο Μπάιντεν και η σύζυγός του κέρδισαν περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και το 2018!

Τα μεγάλα ΜΜΕ στις ΗΠΑ φρίττουν όταν ακούν και φορολόγηση των πλουσίων, ίσως διότι χρηματοδοτούνται/κατέχονται από τα μεγάλα πορτοφόλια. Σύμφωνα με το CNBC το να κερδίζει κανείς 400.000 ετησίως δεν πρέπει να τον κατατάσσει στην κατηγορία των πλούσιων! Πρόκειται δηλαδή για έναν «τρόπο ζωής μεσαίας τάξης» σε μεγάλο μέρος της χώρας. Το δε Forbes γράφει ότι «ο φόρος περιουσίας δεν είναι λύση για την ανισότητα του εισοδήματος».

Πολλά όμως μεγάλα ΜΜΕ στις ΗΠΑ –όπως οι New York Times– που υιοθετούν εχθρική στάση έναντι της φορολόγησης πλουσίων, έχουν χρηματοδοτηθεί και από τους “Πατριώτες εκατομμυριούχους”! Θυμίζουμε ότι το αίτημα των “Πατριωτών εκατομμυριούχων” προς τον Ομπάμα το 2010 έγινε γνωστό μέσα σε μια νύχτα λόγω μεγάλης ειδησεογραφικής κάλυψης. Μέσα σε δέκα χρόνια, η εν λόγω οργάνωση πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να κερδίσει χώρο στα ισχυρά ΜΜΕ, το MSNBC και το NPR. Σε περίπου 75 χώρες, το έργο των “Πατριωτών Εκατομμυριούχων” έγινε γνωστό ενώ τους προβάλουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ όπως το BBC, η Deutsche Welle και η το CBC.

Είναι κάπως περίεργο, τα ΜΜΕ που πυροβολούν την φορολόγηση των πλουσίων, παράλληλα να δέχονται χρήματα και από πλούσιους που παρακαλούν για να φορολογηθούν. Εάν ο γκουρού στην έρευνα της ανισότητας Τομά Πικετύ λέει στον άνθρωπο του κατεστημένου Μπάιντεν να κάνει ότι του λέει ο αριστερός Σάντερς, τον οποίο εκθιάζει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Wall Street Μόρις Περλ τότε μιλάμε για την αναδιατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας στην αμερικανική πολιτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι