ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιος ήταν ο “πατέρας” της αλυσίδας Glou

Ποιος ήταν ο "πατέρας" της αλυσίδας Glou

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Πειραιώτης, αλλά με καταγωγή από την Σμύρνη, Δημήτρης Γλου, πατέρας των αδερφών Αντώνη και Γεωργίου Γλου, που δημιούργησαν την γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης – υπόδησης. Η εταιρεία πτώχευσε το 2018 μετά από μια αλματώδη ανάπτυξη επί πολλά έτη, που όμως την “κατάπιε” η κρίση και σύμφωνα με την Puma, η κακοδιαχείριση.  Η εξόδιος ακολουθία για τον Δημήτρη Γλου θα τελεστεί στο Κοιμητήριο της Αναστάσεως Πειραιά την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου στις 13.00.

Ο Δημήτρης Γλου ή Τάκης για τους φίλους του, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1934 και υπήρξε αυτοδημιούργητος. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το εμπόριο, με ένα πάγκο μαναβικής και κατάφερε να αποκτήσει δικό του μαγαζί. Το 1984 άνοιξε στην Τσαμαδού ένα κατάστημα με φτηνό ανδρικό ρούχο και αθλητικά. Το 1985 οι δύο γιοι του δημιούργησαν με “μαγιά” το εμπορικό του πατέρα τους μια μεγάλη αλυσίδα και μέσα σε ένα χρόνο άνοιξαν συνολικά επτά καταστήματα, εισάγοντας φθηνά ρούχα και παπούτσια από Κίνα και Πακιστάν.

Το πρώτο κατάστημα της Τσαμαδού, ήταν και αυτό που έκλεισε τελευταίο μετά την πτώχευση, το 2019. Η Glou στις ημέρες της δόξας της διέθετε 70 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ένα στην Κύπρο, ένα στα Τίρανα, ένα στη Ρουμανία και ένα στη Βουλγαρία. Η Glou είχε μάλιστα και μια πολύ σημαντική συνεργασία, με την εταιρεία Puma και πήρε την αντιπροσωπεία της, όμως η χρυσή εποχή έλαβε τέλος με επεισοδιακό τρόπο το 2010, καθώς ακούστηκαν τότε πολλά για την οικονομική διαχείριση και για υπεξαιρέσεις. Ουσιαστικά η χρεοκοπία της Ελλάδας βρήκε την Glou με πολλά ανοίγματα και η επιχείρηση από το 2008 παράπαιε. Εντάχθηκε στο άρθρο 99 και κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2018.

Το 2019, όταν έκλεινε και το τελευταίο κατάστημα της αλυσίδας, ο Γεώργιος Γλου έγραφε: «Glou τέλος, τουλάχιστον προς ώρας, εννέα παιδιά έχουμε και μια ζωή μπροστά μας. Οία ξεκίνησαν εδώ, Πειραιάς, Τσαμαδού, και όλα τελειώσαν εδώ έπειτα από 34 χρόνια. Ευχαριστούμε τους χιλιάδες εργαζομένους, τους εκατοντάδες προμηθευτές-συνεργάτες. Μα πάνω από όλα τα εκατομμύρια πελατών που όλα αυτά τα χρόνια μάς γιγάντωσαν με την εμπιστοσύνη τους – αν κάποιοι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) δεν μας πολεμούσαν λυσσαλέα, ακόμη αυτή η εταιρεία θα μεγαλουργούσε. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ (πόσο λίγο είναι) στους γονιούς μας για τη δυνατότητα, τη συμπαράσταση, τη συνεργασία που μας έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια».

Ο πατέρας δεν ασχολείτο πλέον με τα καταστήματα, αλλά τα παιδιά του, που αντιμετώπισαν και πλειστηριασμούς των σπιτιών τους μετά την χρεοκοπία της αλυσίδας, στράφηκαν στην εστίαση, στην εμπορία τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, και στις πιτσαρίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι