Ποιος σχεδίασε και τι συμβολίζει η φετινή Ολυμπιακή δάδα;
03/08/2024Την είδαμε να ξεκινά από την αρχαία Ολυμπία, για να φτάσει μέσω της Μασσαλίας στο Παρίσι, για να σηματοδοτήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Αλλά τι γίνεται με την ίδια τη δάδα; Είναι ένα λαμπερό και κομψό αντικείμενο τέχνης που αξίζει επίσης κάποια διαφημιστική εκστρατεία!
Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα αξιοσημείωτα σχεδιαστικά στοιχεία και τους συμβολισμούς του: Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο Παρίσι 2024, η δάδα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Γάλλο σχεδιαστή Mathieu Lehanneur – του οποίου η πολυεπιστημονική δουλειά έχει καλύψει «έπιπλα ηλιακού φωτισμού δρόμου… που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της COP-21 στο Παρίσι», «ένα φυτικό σύστημα φιλτραρίσματος αέρα στο σπίτι δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ», εγκαταστάσεις εσωτερικού σχεδιασμού για παγκοσμίου φήμης μουσεία και πολλά άλλα.
Ο Lehanneur επιλέχθηκε για να εκτελέσει το σχέδιο της δάδας για τους φετινούς Αγώνες από μια τεράστια δεξαμενή υποψηφίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρότασή του ξεχώριζε «για την ποιητική και άκρως συμβολική προσέγγισή του, μαζί με την ικανότητά του να κατανοεί τις αξίες και τις προσδοκίες του Παρισιού 2024». Το σχέδιο συμβολίζει την ισότητα, το νερό και την ειρήνη Αυτά είναι τα τρία θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού του 2024, τους οποίους ο Lehanneur παρουσίαζε-slash-teasing στο Instagram του ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Παρισιού 2024, η ισότητα αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός της δάδας είναι ομοιόμορφος τόσο για τους Ολυμπιακούς, όσο και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και στο ότι «ο ίδιος αριθμός ανδρών και γυναικών αθλητών θα λάβουν μέρος στους αγώνες» για πρώτη φορά. Ο Lehanneur φρόντισε να μεταφράσει περαιτέρω αυτές τις έννοιες μέσω του συμμετρικού, βελτιωμένου σχήματος του πυρσού.
Το νερό ως θέμα είναι λίγο ειρωνικό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα ελέγχεται σταθερά ως «μη ασφαλής για τον άνθρωπο» τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των υψηλών επιπέδων E. coli. Παρόλα αυτά, το γυαλιστερό κάτω μέρος της δάδας αποτυπώνει τέλεια τη σημασία των Ολυμπιακών αγώνων με βάση το νερό σε όλη την ιστορία – όπως και με την κυματιστή, ανακλαστική επιφάνειά του.
Ο Σηκουάνας πρόκειται να είναι μια σημαντική τοποθεσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, επομένως το στοιχείο του νερού ήταν ένα σχετικό θέμα για τον σχεδιασμό της Ολυμπιακής δάδας. Αν και η Ολυμπιακή δάδα είναι εμπνευσμένη από το αρχαίο ελληνικό πρωτότυπο των Αγώνων, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σύγχρονη μορφή στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.
Από εκείνη την εποχή και μετά, το αντικείμενο έχει γίνει παγκοσμίως αντιληπτό ως σύμβολο ειρήνης, φιλίας και ενότητας όλων των ανθρώπων. Η εκδήλωσή του το 2024 εμπνέει αυτό το πνεύμα ειρήνης και συνεργασίας με το να είναι καμπυλόγραμμο και επομένως «γεμάτο με ευγένεια», όπως περιγράφεται στο Olympics.com.
Τα χαρακτηριστικά
Ο πυρσός είναι κατασκευασμένος από ανακυκλωμένα υλικά. Ο πυρσός κατασκευάστηκε από τον παγκόσμιο τεχνίτη χάλυβα Arcelor Mittal και, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη υπεράσπιση της βιωσιμότητας των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι κατασκευασμένος από 100% ανακυκλωμένο χάλυβα.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μειώνεται το αποτύπωμα άνθρακα σε αυτήν την περίπτωση; Μόνο 2.000 πυρσοί (1.500 για τους Ολυμπιακούς και 500 για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες) κατασκευάστηκαν από την Arcelor Mittal – το ένα πέμπτο του αριθμού σε σχέση με τους προηγούμενους Αγώνες.
Σε ακόμα πιο τεχνικό επίπεδο, ζυγίζει ενάμισι κιλό, υποβλήθηκε σε μικροβολή στο επάνω μισό του για μια αναμφισβήτητα ματ υφή και γυαλίστηκε με καθρέφτη στο κάτω μέρος για να παρέχει τα προαναφερθέντα υδάτινη εμφάνιση, σύμφωνα με την Direct Industry.
Τα σχέδια της ολυμπιακής δάδας όλα αυτά τα χρόνια είναι γνωστό ότι δεν αποφεύγουν τα ποπ χρώματος και το φετινό μοντέλο δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιδεικνύει μια κομψή σαμπανιζέ απόχρωση – αρκετά σχετική, δεδομένου ότι πέρασε από τη χώρα της σαμπάνιας στη Γαλλία στις αρχές Ιουλίου, ως μέρος των πομπών της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.
Σε συνεργασία με το womanidol