Πολεμικός συναγερμός στην Κίνα – Στάση αναμονής από τον ΠΟΥ

Πολεμικός συναγερμός στην Κίνα για τον κορονοϊό – Στάση αναμονής από τον ΠΟΥ

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αρχές στην Κίνα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον νέο κορονοϊό, ο οποίος έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 41 ανθρώπους και έχει προσβάλει περισσότερους από 1.300. Μία μετά την άλλη, πόλεις της κεντρικής Κίνας μπαίνουν σε καραντίνα, ο ιός, ωστόσο, έχει ξεφύγει από την Ασία, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πάντως ότι η εξάπλωση του ιού δεν αποτελεί ακόμη κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία.

Στην πόλη Ουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην ανέγερση και δεύτερου νοσοκομείου, ειδικά για όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ήδη, δύο εικοσιτετράωρα μετά την εξαγγελία έχει αρχίσει να χτίζεται το πρώτο, χωρητικότητας 1300 κλινών, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου.

Με την ανέγερση αυτή, μέσα σε έξι ημέρες, οι Κινέζοι θα καταρρίψουν το ρεκόρ που κατέχουν, όταν για την αντιμετώπιση του Sars είχαν κατασκευάσει νοσοκομείο μέσα σε μία εβδομάδα. Αυτό όμως δεν περιορίζει την έκταση του προβλήματος, καθώς η κατάσταση στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, παραμένει σοβαρότατη. Οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στην περιοχή είναι περιορισμένες και αξιωματούχοι απευθύνουν έκκληση σε κινεζικές και ξένες εταιρίες να προσφέρουν μάσκες και προστατευτικές φόρμες.

Σε καραντίνα πόλεις στην Κίνα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού, η οποία περιλαμβάνει περίπου 56 εκατομμύρια κατοίκων. Άλλες πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, προστέθηκαν στις 13 για τις οποίες είχαν ήδη εφαρμοστεί μέτρα αποκλεισμού, όπως αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και κλείσιμο των κεντρικών οδικών αρτηριών.

Μέτρα λαμβάνονται και σε εθνικό επίπεδο, τα οποία αφορούν κυρίως τον εντοπισμό πιθανών φορέων του κορονοϊού σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, όσοι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας «θα μεταφέρονται άμεσα» σε κάποιο ιατρικό κέντρο. Παραλλήλως έχει κλείσει για τους επισκέπτες η Απαγορευμένη Πόλη, καθώς και τμήματα του Σινικού Τείχους.

Ο ιός έχει προκαλέσει συναγερμό, καθώς δεν μπορεί ακόμη να αξιολογηθεί η επικινδυνότητά του, ούτε η ευκολία μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.  Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ο ιός μεταλλάσσεται, μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανθρώπινης επαφής, προσβάλλει κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας, ενώ τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Εκτιμούν επίσης, ότι το μέχρι πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εμφανίστηκε στα τέλη τους περασμένου έτους, σε αγορά της Ουχάν, όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Παγκόσμια διασπορά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει πάντως ότι η επιδημία είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κίνα, αλλά δεν αποτελεί ακόμη κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία. Ο ιός, ωστόσο, έχει ξεφύγει όχι μόνο από τα σύνορα της Κίνας, αλλά και από την Ασία. Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει ήδη πέντε κρούσματα και η Αυστραλία τέσσερα. Από τρία κρούσματα έχουν αναφέρει η Σιγκαπούρη, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Μαλαισία, δύο έχουν εμφανιστεί στις ΗΠΑ και ένα στο Νεπάλ ένα κρούσμα.

Το Πεκίνο εξετάζει επέκταση των μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας, το Χονγκ Κονγκ κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο εντείνουν τους ελέγχους και το εμβόλιο αργεί. Τρεις ερευνητικές ομάδες εργάζονται ήδη για την ανάπτυξη πιθανών εμβολίων, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε τρεις μήνες θα γίνουν και οι πρώτες δοκιμές.

Την ίδια ώρα δυτικές χώρες, εκτός από μέτρα στις πύλες εισόδου, εκπονούν σχέδια για τον απεγκλωβισμό υπηκόων τους από την περιοχή που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας. Οι ΗΠΑ, παρά τους επαίνους του Τραμπ για τα μέτρα που εφαρμόζει το Πεκίνο με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ετοιμάζουν επιχείρηση απομάκρυνσης υπηκόων τους.

Αύριο Κυριακή, με πτήση τσάρτερ, αναμένεται να μεταφερθούν, από την Ουχάν στις ΗΠΑ, διπλωμάτες και  Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν  να κλείσουν προσωρινά και το προξενείο τους στην Ουχάν, ενώ τρόπους για τον απεγκλωβισμό Γάλλων υπηκόων ερευνά και το Παρίσι, το οποίο μετρά ήδη τρία κρούσματα, που είναι και τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι