ΘΕΜΑ

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια του Βόλου (upd)

Πόλεμος Μπέου-Κουρέτα για τα νεκρά ψάρια του Βόλου - Μηνύσεις επαγγελματιών,

Μετά το πρώτο σοκ στον Βόλο, με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που βρέθηκαν από τη λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό, προκαλώντας πολλά ερωτήματα ως προς τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ακολουθεί η οργή.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για το πρόβλημα, ο δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ανοίξει πόλεμο με αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες και καταγγελίες για παραλείψεις.

Εν των μεταξύ κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Η εισαγγελέας με έγγραφό της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί Ζητά να διερευνηθεί, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής. Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Η παραγγελία της εισαγγελέως

«Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

»Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν. Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

»Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά)».

 

 

Ο Αχιλλέας Μπέος κατήγγειλε ότι εργολάβος έθαψε νεκρά ψάρια μέσα στον χείμαρρο του Ξηριά κατ΄εντολή του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και των στελεχών της Περιφέρειας. Ο εργολάβος και ο χειριστής του μηχανήματος οδηγήθηκαν στο ΑΤ για εξηγήσεις, όμως, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ δεν υπάρχουν στοιχεία για να κατατεθεί μήνυση.

Μετά την καταγγελία του δημάρχου η ιστοσελίδα gegonotanews, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος αρνήθηκε ότι δόθηκε εντολή από τον ίδιο για την ταφή των ψαριών μέσα στον χείμαρρο και άφησε υπαινιγμούς για προβοκάτσια από τον Αχ. Μπέο.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, κατόπιν συνεννόησης με τον περιφερειάρχη, κάλεσε τον εργολάβο της Περιφέρειας να ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη. Η ίδια επισήμανε ότι τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από την θάλασσα και τον Ξηριά, μεταφέρονται στην προβλήτα 1 του λιμανιού στην Μπουρμπουλήθρα, όπου φορτώνονται σε κοντέινερ και οδηγούνται στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ της Λάρισας για καύση.

Διεθνείς αναφορές στο πρόβλημα

To θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις με εκτενείς αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Μηνύσεις επί μηνύσεων

Το πρόβλημα στην παραλία του Βόλου έχει προκαλέσει ανυπόφορη κατάσταση, που έχει και σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομική ζωή της πόλης. Ιδιοκτήτες καταστημάτων κάνουν λόγο για καταστροφή, ενώ ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Νομικά κινείται και η Ένωση Ξενοδόχων για το μεγάλο πρόβλημα, με τους επαγγελματίες του κλάδου να καταγγέλλουν ότι είχαν προειδοποιήσει αμέσως μετά τον Daniel και τον Elias για την επικείμενη καταστροφή.

«Δεν γίνεται για μια ακόμη φορά να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τέτοιες αποκρουστικές εικόνες από τη Μαγνησία μας και ξανά και ξανά να γινόμαστε θύματα μιας ανυπολόγιστης  δυσφήμησης της περιοχής μας. Ως αποτέλεσμα, είμαστε αναγκασμένοι και διερευνούμε με τους νομικούς το θέμα της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου καθώς και της αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής» σημειώνουν.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί αγωνία και θλίψη όχι μόνο στα μέλη μας και στους επισκέπτες μας αλλά και στους κατοίκους της Μαγνησίας. Δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του Παγασητικού και του οικοσυστήματός του. Κρίνεται το μέλλον της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας. Επαναλαμβάνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας».

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx