Πολιτικές κόντρες και θλιβερές διαψεύσεις με 7.335 κρούσματα και 65 νεκρούς
08/11/2021Πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης γύρω από τους 16.361 νεκρούς της Ελλάδας (οι 65 σημερινοί) και τα 7.335 κρούσματα, αλλά και τις σχεδόν 500 πλέον διασωληνώσεις. Παράλληλος πόλεμος γίνεται με δηλώσεις και άστοχες διαψεύσεις μεταξύ μάχιμων γιατρών και διοικήσεων νοσοκομείων. Αύριο δε, αναμένεται να ξεπεραστούν τα 9.000 κρούσματα, αφού είναι τόσο υψηλά τα της Δευτέρας, ημέρας που σταθερά καταγράφει χαμηλά κρούσματα λόγω της Κυριακάτικης αργίας.
Την περασμένη Δευτέρα για παράδειγμα είχαμε 5.449 κρούσματα και την Τρίτη αίφνης 6.700, χωρίς καν τότε να είναι υποχρεωτικά τα τεστ για περίπου το 30% του πληθυσμού. Εξάλλου οι ουρές στα φαρμακεία και στα εργαστήρια σήμερα, δεν μπορεί παρά να βγάλουν περισσότερα κρούσματα ασυμπτωματικών.
Οι πιο κερδισμένοι Έλληνες της πανδημίας τελικά, μετά τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και τους εισαγωγείς μασκών, είναι τα εργαστήρια ελέγχων, που αρχικά έπαιρναν 20 ευρώ για ένα τεστ – το οποίο είχαν αγοράσει προς 4 ευρώ. Μετά γκρίνιαζαν ότι τα 10 ευρώ είναι λίγα, όμως όπως τους είπε και η κυβέρνηση, θα γίνονται τόσα τεστ, που θα έχετε πολλαπλάσιο κέρδος. Όπερ και εγένετο.
Το τεστ βέβαια είναι μια απλούστατη διαδικασία που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του, όμως, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μην είναι ψευδής η δήλωση του αποτελέσματος, παρά μόνον όταν αυτά γίνονται “επώνυμα” από ιατρικές και μικροβιολογικές εταιρείες ή φαρμακεία. Εντούτοις και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση διέψευδε υποστηρίζοντας αρχικά ότι μόνον ειδικοί μπορούν να κάνουν rapid test και, εν συνεχεία, όταν χρειάσθηκε τα self test, απεναντίας έλεγε ότι μπορεί να τα κάνει ακόμα και παιδί, χωρίς αυτά να διαφέρουν σε τίποτα επί της ουσίας από τα rapid.
Εφημερία και κρούσματα
Όμως, οι ατυχείς διαψεύσεις είναι κάτι σαν παράδοση πλέον στην Ελλάδα. Έτσι σήμερα το πρωί για παράδειγμα εξανέστη η διοίκηση του νοσοκομείου Γεννηματά στην Αθήνα, επειδή την ξεμπρόστιασαν για δεκάδες ράντζα οι εργαζόμενοι γιατροί. Η κ. Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ) δήλωσε συγκεκριμένα ότι η Αθήνα γίνεται Θεσσαλονίκη και η κατάσταση είναι τραγική.
Ανέφερε ότι χρειάσθηκε να δανειστούν ράντζα από το γειτονικό “Σωτηρία” και ότι «η χτεσινή εφημερία ήταν η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». Η διοίκηση του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” έστειλε αμέσως μια διάψευση όπου τελικά δεν διαψεύδει τα ράντζα, αλλά το γεγονός ότι χρειάσθηκε το νοσοκομείο να τα δανειστεί από το “Σωτηρία”! Δηλαδή το πρόβλημα κατά την διοίκηση είναι αν το “Γεννηματάς” έχει επάρκεια σε ράντζα!
Η διοίκηση παραδέχεται ότι αναπτύχθηκαν 24 επικουρικές κλίνες (σ.σ. όπως αναφέρει τα ράντζα στους διαδρόμους ή σε άσχετες κλινικές), «όμως δεν υπήρξε ανάγκη και δεν πραγματοποιήθηκε καμία ενίσχυση σε υλικό (επικουρικές κλίνες κλπ.), από το Γ.Ν.Ν.Θ. “ΣΩΤΗΡΙΑ” ή από άλλη Μονάδα Υγείας». Η ανακοίνωση έχει και άλλο επιχείρημα, που το επιστρατεύει θεωρώντας ότι αυτό συμβάλλει στην προσπάθεια να φανεί η κατάσταση ως ελεγχόμενη και η κ. Παγώνη ως υπερβολική.
Αντιπαράθεση για τα ράντζα
Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι η χτεσινή εφημερία δεν ήταν και τόσο κακή, αφού στην αμέσως προηγούμενη χρειάσθηκαν 35 ράντζα! Αυτό δεν το αναφέρει ως κάτι θετικό! Η διοίκηση του νοσοκομείου, αναφέρει επίσης ότι τα περιστατικά ήταν μειωμένα στο νοσοκομείο και κοιτώντας τους πίνακες, διαπιστώνει κανείς ότι έγιναν… τρεις εισαγωγές λιγότερες (αντί για 200 στην προηγούμενη εφημερία, στη χτεσινή έγιναν 197).
Αυτό όμως δεν αναιρεί όσα είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ: με 100-200 εισαγωγές την ημέρα, δηλαδή, είναι επόμενο να έχουν καταληφθεί οι κλίνες την τελευταία εβδομάδα, οπότε ακόμα και αν οι νέες εισαγωγές είναι κατά τρεις λιγότερες, έρχονται να προστεθούν σε ήδη γεμάτες παθολογικές κλινικές. Η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη με δήλωσή της προς το ethnos.gr επανήλθε μετά την ανακοίνωση της διοίκησης και είπε:
«Να έρθετε να δείτε τα ράντζα σε όλες τις κλινικές. Γιατί τη νύχτα που γίνονταν όλα αυτά η Διοίκηση του Γεννηματάς δεν ήταν εδώ. Οι κλινικές του νοσοκομείου είναι γεμάτες από ράντζα από την παθολογική κλινική και αυτό δεν τιμά μια διοίκηση». Η διοίκηση τέλος εκτιμά ότι δεν αποτελεί είδηση το ζήτημα, αφού οι ασθενείς στα ράντζα «με την έκδοση εξιτηρίων, θα προωθηθούν σταδιακά στους θαλάμους των Κλινικών του Νοσοκομείου».
Αυτή η αναφορά δέχεται ουσιαστικά τα ράντζα ως αναγκαίο μεταβατικό στάδιο, πλην όμως μόνιμο. Γιατί αν το “Γεννηματάς” δεν σταματήσει να εφημερεύει και περιμένουμε να αδειάσουν κλίνες για να μπουν αυτοί που είναι τώρα στα 24 ράντζα, πού θα μπούνε οι ασθενείς της επόμενης εφημερίας; Απάντηση: μα στα ράντζα που θα αδειάσουν.
Κόντρα Πλεύρη και Τσίπρα
Ο προηγούμενος υπουργός Υγείας είχε παραδεχτεί (φεύγοντας) ότι υπάρχουν ΜΕΘ που δεν λειτουργούν, επειδή δεν υπάρχουν εντατικολόγοι γιατροί αλλά ούτε και νοσηλευτές με ειδικότητας στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της νοσηλείας σε ΜΕΘ. Ο νυν υπουργός κ. Πλεύρης, όμως, το διαψεύδει και ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα «να κατεβάσει την ψευδή ανάρτησή του», παρότι σήμερα λόγω συνταξιοδοτήσεων και αναστολών εργασίας, υπάρχουν ακόμη λιγότεροι αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές με αυτές τις ειδικότητες στα δημόσια νοσοκομεία.
Γι’ αυτό εξάλλου και στάλθηκαν τέσσερεις εντατικολόγοι στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, η οποία όμως έχει κι αυτή πρόβλημα. Ο κ. Τσίπρας γράφει ότι 18 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης μένουν αναξιοποίητες, αλλά ο κ. Πλεύρης λέει ότι ήδη νοσηλεύονται εκεί εννέα ασθενείς.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται, επίσης, σε τέσσερεις πολίτες που συνάντησε εκεί διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, κάτι που έχουν δηλώσει εξάλλου και όλοι οι διευθυντές μονάδων στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, όπου πλέον υπάρχει τόσο μεγάλη λίστα αναμονής για ΜΕΘ, ώστε εδώ και 10 ημέρες γίνεται ουσιαστικά επιλογή ασθενών, με τους γιατρούς υποχρεωμένους πια να επιλέγουν σε ποιον θα δοθεί η ευκαιρία να ζήσει.
Ο κ. Πλεύρης αντί να μπει στην ουσία, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, λέει ότι οι 18 ΜΕΘ λειτουργούν και ότι ήδη νοσηλεύονται 9 ασθενείς, αλλά αυτές δεν προορίζονται για Covid. Όμως, μη Covid περιστατικά μπορούν να νοσηλευθούν σε οιαδήποτε ΜΕΘ, των “επιταγμένων” ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα περιλαμβανομένου, ενώ οι ασθενείς με κορονοϊό δεν μπορούν να νοσηλευθούν πουθενά αλλού.
Το πρόβλημα των ΜΕΘ
Ο υπουργός, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, δεν έκανε αυτοκριτική για την μοιρασιά των κλινών και την μη επίταξη παρά το σφοδρό κύμα λοιμώξεων, αλλά επικαλέσθηκε ότι «έτσι έχει ο σχεδιασμός, γιατί υπάρχουν και άλλα νοσήματα εκτός από τον κορονοϊό». Συνέχισε δε με αναφορά στο πόσες ΜΕΘ υπήρχαν “επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ”, ο οποίος με τη σειρά του απαντά ότι τότε υπήρχαν τα μνημόνια και δεν υπήρχε κορονοϊός.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει από τον περασμένο Φλεβάρη δυο τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας και βρισκόμαστε τώρα δυστυχώς όχι στο τελευταίο μίλι αλλά σε έναν Γολγοθά που φαίνεται ότι είναι ατελείωτος», αναφέρει ο κ. Τσίπρας, που επισκέφθηκε προσωπικά το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινωσή του χαρακτηρίζει τον Θάνο Πλεύρη «ανίκανο, ψεύτη και επικίνδυνο, που όσο παραμένει στο υπουργείο Υγείας εν μέσω πανδημίας θα μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή» Αναφέρει ότι «Αντί να παραληρεί στη Βουλή ο υπουργός του “δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους ανεμβολίαστους“, κ. Πλεύρης, καλό θα ήταν να απαντήσει στις ίδιες τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού του. Η κ. Γκάγκα παραδέχθηκε, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πως “σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευτεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό” και πως δεν μας λείπουν οι υποδομές σε ΜΕΘ, αλλά “δεν έχουμε ούτε παραπάνω νοσηλευτικό, ούτε ιατρικό προσωπικό».