Πολιτική θύελλα στην Αυστραλία από το εκεί #MeToo
21/02/2021Τρίζει η καρέκλα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, εδώ και λίγες μέρες, μετά τις αποκαλύψεις που κάνουν λόγο για βιασμό μιας γυναίκας, υπαλλήλου του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος, από ανώτερο στέλεχος υπουργείου. Το περιστατικό συνέβη δύο χρόνια πριν, με τους σημερινούς υπουργούς της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Μόρισον να επιμένουν ότι δεν γνώριζαν τίποτα.
Πρόκειται για την Μπρίτανι Χίγκινς, η οποία έπεσε θύμα βιασμού στις 23 Μαρτίου του 2019, και μάλιστα στο χώρο του γραφείου της υπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας, Λίντα Ρέιντολντς, δύο μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές. Τότε, η Χίγκινς δεν είχε προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία προς την ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας και το θέμα “διευθετήθηκε” εσωτερικά.
Το έκανε τώρα, δηλώνοντας ότι προσδοκά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για ό,τι συνέβη στο «υποτίθεται ασφαλέστερο κτίριο» της χώρας. Η μήνυσή της δεν αφορά μόνο στο βιασμό, αλλά και στον τρόπο που χειρίστηκαν οι ανώτεροί της την υπόθεση και φυσικά η κυβέρνηση. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με ηλεκτρονική αλληλογραφία που δημοσιεύθηκε στον αυστραλιανό Τύπο, το πρωθυπουργικό γραφείο είχε λάβει γνώση για το συμβάν και για τον τρόπο που έγινε η διαχείρισή του, ήδη από τον Απρίλιο του 2019.
Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα The Australian κάνει λόγο για μήνυμα που έχει στη διάθεσή της, το οποίο εστάλη από την Χίγκινς στις 3 Απριλίου 2019. «Μίλησα με το πρωθυπουργικό γραφείο. Εκείνος πέτρωσε μόλις το άκουσε και έμαθε πώς εξελίχθηκε η διαχείριση του θέματος. Θα το συζητήσει με το διευθυντή προσωπικού και κανέναν άλλο», ανέφερε το κείμενο, που φέρεται να είχε στείλει φιλικό πρόσωπο της Χίγκινς.
Ενδεχόμενο συγκάλυψης
«Θα ήθελα να μάθω, αν υπάρχει διαφορετική πληροφορία εδώ», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Μόρισον, αναφορικά με τα μηνύματα που έλαβε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Φιλ Γκέτζενς. Ο πρωθυπουργός επέμενε, όλες τις προηγούμενες ημέρες, ότι δεν γνώριζε για το περιστατικό και ανακοίνωσε πολλές φορές ότι επίκειται νέα έρευνα.
Στο μεταξύ, η υπουργός Ρέινολντς –η οποία γνώριζε– ξέσπασε σε κλάματα μέσα στη Γερουσία, λίγο μετά τη δημόσια συγγνώμη της προς το θύμα, για δεύτερη φορά, για τον κακό χειρισμό της υπόθεσης και την ελλιπή υποστήριξη που προσφέρθηκε στη Χίγκινς. Για την ακρίβεια, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις της “The Australian”, «της είχε δοθεί η επιλογή να μείνει στο σπίτι της, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2019. Αλλά αυτό θα επηρέαζε τη δυνατότητά της να συνεχίσει να εργάζεται στο Φιλελεύθερο Κόμμα. Η άλλη επιλογή ήταν να μείνει στη δυτική Αυστραλία, κοντά στη γερουσιαστή Ρέινολντς, στο Περθ, όπως και έπραξε τελικά».
Η γυναίκα, μετά από αυτόν τον εκβιασμό, εργάστηκε, αργότερα, σε διάφορα πόστα σε υπουργεία, ως την τελευταία θέση της, κοντά στην υπουργό Εργασίας, Μικέλια Κας, από όπου και παραιτήθηκε. Όλο αυτό το διάστημα φαίνεται πως κομματικά στελέχη αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι ενεπλάκησαν στη συγκάλυψη του βιασμού της Χίγκινς. Άλλωστε, ο φερόμενος βιαστής της απολύθηκε επισήμως για «παραβίαση κανόνων ασφαλείας», τρεις μέρες μετά το περιστατικό.
Και δεύτερη καταγγελία
Αν αποδειχθεί ότι ο Μόρισον ή οι συνεργάτες του είπαν ψέματα, είναι θέμα χρόνου να προκύψουν παραιτήσεις. Ο κλοιός σφίγγει ακόμα περισσότερο, μετά και από τη δεύτερη καταγγελία που αποκαλύφθηκε, αναφορικά πάλι για το ίδιο στέλεχος που κατήγγειλε η Χίγκινς. Πρόκειται πάλι για υπάλληλο του κόμματος, της οποίας το όνομα δεν έχει αποκαλυφθεί και σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια εφημερίδα, έπεσε θύμα βιασμού πέρυσι, κατά τη διάρκεια εξόδου που είχε με τον εν λόγω άνδρα.
Η ίδια δήλωσε ότι πήρε την πρωτοβουλία να αποκαλύψει αυτό που της συνέβη σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την Χίγκινς και να συμβάλει στο να διαφανεί η προβληματική κουλτούρα που επικρατεί στους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους. Όπως είπε, ο βιασμός της ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί, αν η Χίγκινς είχε λάβει την υποστήριξη που έπρεπε.