Πολλά κοινοτικά δισ. πενιχρά αποτελέσματα για εργαζόμενους

Πολλά κοινοτικά δισ. πενιχρά αποτελέσματα για εργαζομένους, slpress.gr

Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων: Σπατάλη σε πολλά κοινοτικά δισ. για να διευκολυνθεί η κινητικότητα των εργαζομένων, αλλά οι ελεγκτές της ΕΕ διαπιστώνουν σε έκθεσή τους πενιχρά αποτελέσματα.

Σύνταξη SLpress.gr  – 

Υποτίθεται ότι μία εκ των θεμελιωδών ελευθεριών στην ΕΕ είναι -εδώ και δεκαετίες- η δυνατότητα των εργαζομένων να απασχολούνται σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος, δίχως διακρίσεις. Η συγκεκριμένη ελευθερία συνεπάγεται την κατάργηση κάθε διάκρισης, λόγω ιθαγένειας μεταξύ των εργαζομένων των κρατών-μελών, όσον αφορά την απασχόληση, την αμοιβή και άλλους όρους εργασίας. Υπολογίζεται ότι το 2015, το 3,7% των εργαζόμενων Ευρωπαίων (δηλαδή 11,3 εκατ.) ζούνε σε άλλη χώρα από εκείνη της καταγωγής τους.

Σύμφωνα, όμως, με τη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ελέγχει αν τα κονδύλια της ΕΕ συλλέγονται και χρησιμοποιούνται σωστά, τόσο η Κομισιόν όσο και τα κράτη-μέλη έχουν άγνοια για τα αποτελέσματα των σχετικών προγραμμάτων απασχόλησης. Η Κομισιόν ναι μεν διαθέτει εργαλεία, με τα οποία διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, αλλά δεν διαθέτει πλήρη στοιχεία σχετικά με το τι συμβαίνει στην πράξη.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν αδυναμίες στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δραστηριοτήτων. Οι ελεγκτές πιστεύουν ότι η κινητικότητα των εργαζομένων μπορεί να ωφεληθεί από την καλύτερη στόχευση των πόρων της ΕΕ.

Διακυβεύονται δισ. ευρώ

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο διαχειρίζονται από κοινού η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, την περίοδο 2014-20, για ζητήματα κινητικότητας του εργατικού δυναμικού διατίθενται στα κράτη-μέλη έως και 27,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα ποσά που έχουν πράγματι χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό δεν είναι γνωστά.

Η Κομισιόν διαχειρίζεται το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία, στο πλαίσιο του οποίου το EURES (ευρωπαϊκό δίκτυο υπηρεσιών απασχόλησης) προωθεί την εθελούσια γεωγραφική κινητικότητα, με πακέτο χρηματοδότησης ύψους 165 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο.

Η Eures, η ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα, είναι το βασικό εργαλείο σε επίπεδο ΕΕ για τη διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού. Αντιμετωπίζει, παρ’ όλα αυτά, σημαντικές αδυναμίες, κυρίως επειδή πολλές δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης δεν τη χρησιμοποιούν για τη δημοσίευση όλων των κενών θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, από την ανάλυση κενών θέσεων εργασίας που είχαν αναρτηθεί στην πύλη προκύπτει ότι συχνά δεν περιλαμβάνονταν πληροφορίες απαραίτητες για τους αναζητούντες εργασία. Παραδείγματος χάριν, σε 39 από τις 50 κενές θέσεις δεν οριζόταν προθεσμία υποβολής αίτησης και σε 44 δεν αναφερόταν η ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων.

Οι ευθύνες κρατών και Κομισιόν

Στο πλαίσιο εξέτασης 23 έργων διασυνοριακών συμπράξεων του EURES διαπιστώθηκε ότι ελάχιστα είχαν καθορίσει αποτελέσματα, ενώ υπήρχαν αδυναμίες στην παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συσσώρευση των εκροών και των αποτελεσμάτων σε επίπεδο προγράμματος. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, μόλις το 3,7 % των επαφών που είχαν οι αναζητούντες εργασία με συμβούλους του EURES το 2016 είχε ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση σε κάποια θέση εργασίας. Πέραν τούτου, οι ελεγκτές προσθέτουν ότι οι περισσότερες από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ποσοτικώς τις τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας.

Οι ελεγκτές αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, όπως και την αποτελεσματικότητα των δράσεων της ΕΕ στον τομέα της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού. Επισκέφθηκαν τα πέντε κράτη-μέλη που σημειώνουν είτε τις μεγαλύτερες εισροές εργαζομένων, που δεν είναι υπήκοοι των χωρών αυτών, είτε τις μεγαλύτερες εκροές εργαζομένων προς άλλες χώρες και συγκεκριμένα τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η Κομισιόν παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσω διαφόρων διαύλων επικοινωνίας, αλλά ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη έχουν διευθετήσει επί μακρόν εκκρεμή ζητήματα, όπως η αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων. Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπάρχουν εμπόδια. Τα δεδομένα που διατηρούν τα κράτη-μέλη για τις δεξιότητες και τις εργασιακές ανισορροπίες διαφέρουν μεταξύ τους, πρόβλημα που προσπαθεί επί του παρόντος να αποκαταστήσει η Κομισιόν.

Τα κράτη-μέλη οφείλουν, σύμφωνα με τους ελεγκτές να βελτιώσουν την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του άξονα EURES. Επίσης, οφείλουν να άρουν τους περιορισμούς που εμφανίζει η πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα EURES, προκειμένου να καταστεί ένα πραγματικό ευρωπαϊκό εργαλείο εύρεσης εργασίας.

Καμπανάκι για την “μυωπική” Κομισιόν

Οι ελεγκτές συνιστούν στην Κομισιόν να μετρήσει τον βαθμό, στον οποίο λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι γνώση των πληροφοριών που διατίθενται για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και τις διακρίσεις. Επίσης, να χρησιμοποιεί καλύτερα τις διαθέσιμες πληροφορίες προκειμένου να προσδιορίζει τα είδη των διακρίσεων.

Παροτρύνουν τους επιτρόπους να συνεργάζονται με τα κράτη-μέλη, προκειμένου να βελτιώσουν τη συλλογή δεδομένων για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και τις ανισορροπίες της αγοράς εργασίας. Τέλος, η Κομισιόν καλείται να βελτιώσει τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων που διευκολύνουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.

«Φέτος, γιορτάζουμε την 50ή επέτειο από την κατοχύρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων», δήλωσε ο George Pufan, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση. «Παρόλα αυτά, τα εργαλεία που εφαρμόζονται σήμερα για τη διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού μπορούν να βελτιωθούν. Η σχετική χρηματοδότηση της ΕΕ δεν αναγνωρίζεται εύκολα, ούτε παρακολουθείται επαρκώς».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx