Πολλοί ανεμβολίαστοι προτιμούν το πρόστιμο από το εμβόλιο
16/01/2022Πάνω από 300.000 είναι οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιασθεί παρά το νομοθετημένο πρόστιμο, όμως είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο “επιλέγουν” το πρόστιμο των 100 ευρώ ή εμπίπτουν σε κατηγορίες που απαλλάσσονται του εμβολίου. Ενώ δηλαδή πολλοί κουνούν το δάχτυλο σε τρεις εκατοντάδες χιλιάδες και τους θεωρούν πείσμωνες, είναι πολύ πιθανό το νούμερο αυτό να είναι εξαιρετικά χαμηλότερο και να αιτιoλογείται.
Όπως και να έχει, η διασταύρωση στοιχείων αρχίζει θεωρητικά από απόψε τα μεσάνυχτα και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν βεβαιωθεί 50 ευρώ ως πρόστιμο στην εφορία των υπόχρεων, ενώ από Φλεβάρη θα χρεώνονται 100 μηνιαίως. Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όμως εξαιρούνται πολλοί πολίτες, με ίσως βασικότερη ομάδα εκείνων που έχουν νοσήσει και που φέρονται μεν ως ανεμβολίαστοι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ακόμη υπόχρεοι εμβολιασμού.
Αν δηλαδή κάποιος νόσησε το τελευταίο τρίμηνο, δεν εμβολιάζεται. Επίσης δεν εμβολιάζεται όποιος εξακολουθεί να έχει συμπτώματα και να νοσεί, όπως π.χ. μακρά covid, όμως για αυτή την εξαίρεση θα πρέπει να έχει ιατρική βεβαίωση. Με κορονοϊό στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί συνολικά 1.650.000 άτομα, δηλαδή περίπου το 16% του πληθυσμού. Από αυτούς, οι 940.000 διαγνώσθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.
Γλιτώνουν το πρόστιμο όσοι έχουν αλλεργίες
Είναι άγνωστο πόσοι από το σχεδόν ένα εκατομμύριο των φορέων του τελευταίου τριμήνου είναι άνω των 60 και μάλλον μειοψηφούν επί του συνόλου, όμως σίγουρα νόσησαν κάποιες χιλιάδες. Αυτοί οι πολίτες, ως πρόσφατα νοσήσαντες, δεν υποχρεούνται σε εμβολιασμό μέχρι να μπει τέταρτος μήνας από τη νόσηση. Επίσης εξαιρούνται του υποχρεωτικού εμβολιασμού σύμφωνα με το νόμο όσοι έχουν παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση ή έχουν εν γένει σοβαρή διαγνωσµένη αλλεργία.
Ή αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά των εμβολίων, ιστορικό θροµβοπενίας, σύνδροµο θρόµβωσης ή διεγνωσμένη περικαρδίτιδα ή µυοκαρδίτιδα και άλλα ειδικά νοσήματα, όπως βαρύ αυτισμό, επιληψία κ.α. Όσοι έχουν τους ανωτέρω ή και άλλους λόγους απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, υποβάλλουν αίτηση και αυτή εξετάζεται από τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονοµική Περιφέρεια. Είναι προς το παρόν άγνωστο πόσοι από τους 300.000 εμπίπτουν και σε αυτές τις κατηγορίες.
Σε αυτές λαμβάνεται υπόψη η γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας. Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας. Η αίτηση περιλαµβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού.
Ο νόμος
Όπως αναφέρει ο νόμος, υπόχρεοι είναι όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961. Οι πολίτες για να μην “φάνε” πρόστιμο θα πρέπει ή να απαλλαγούν της υποχρέωσης ή να έχουν κάνει εμβόλιο –την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022. Η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.
Ο νόμος αναφέρει ότι «στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατό ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτόν, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλονται εκατό ευρώ. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο 2022, για την παραβίαση της υποχρέωσης της παρ. 1 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα ευρώ».
«Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης».
Οι εξαιρέσεις
Ο νόμος με τις εξαιρέσεις, αν και δεν αναφέρει τις ειδικές περιπτώσεις αυτισμού κ.λπ. αναφέρει τα εξής: «Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού πολίτες που εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού αλλεργιολόγου, η οποία πιστοποιεί τη σοβαρότητα της αντίδρασης, τον χρόνο εκδήλωσης και τη διάρκεια αυτής, καθώς και τον συσχετισμό της με συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού COVID-19.
»Άτομα με διαγνωσμένη αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως στα ακόλουθα συστατικά: πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και Moderna (Spikevax) και πολυσορβικό 80 (polysorbate 80), για τα εμβόλια των AstraZeneca (Vaxzevria) και Johnson & Johnson (Janssen).
»Στην περίπτωση αυτή, προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού αλλεργιολόγου, η οποία πιστοποιεί τη διάγνωση της αλλεργίας και τη σοβαρότητα της αντίδρασης στο κατονομαζόμενο, ανά περίπτωση, συστατικό συγκεκριμένου τύπου εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19.
»Στην υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού, η οποία πιστοποιεί το πρόβλημα, την επίπτωσή του στην υγεία του αιτούντος και την αντένδειξη συγκεκριμένου ή κάθε τύπου εμβολίου κατά του κορονοϊου COVID-19, με συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση προσκομίζεται και για άτομα που εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θυρομβοπενία μετ΄την πρώτη δόση των εμβολίων AstraZeneca και Janseen. Επίσης γνωμάτευση απαιτείται και για άτομα με ιστορικό θρομβοπενίας οφειλομένης στην ηπαρίνη ή με ιστορικό αντιφωσδολιπιδικού συνδρόμου ή με σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών ή για όσους έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας πριν από τον εμβολιασμό. Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό περικαρδίτιδας πριν τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού COVID-19 δεν εξαιρούνται από αυτόν.
»Άτομα με διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας μετά την πρώτη δόση mRNA εμβολιου προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο, με πλήρη αναφορά της βαρύτητας της πάθησης και της πορείας υποχώρησης των συμπτωμάτων και παράλληλη αναφορά ειδικών λόγων πλήρους εξαίρεσης ή εξαίρεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου που αξιολογούνται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή.
»Σε περίπτωση φυσικών προσώπων που έλαβαν μία δόση mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19 και ως προς τα οποία η δεύτερη δόση αντενδείκνυται κατ’ επίκληση των περ. α) και β) της παρ. 1, μπορεί να εξεταστεί ο εμβολιασμός με εμβόλιο διαφορετικού τύπου κατά του κορωνοϊού COVID-19, εφόσον το εμβόλιο αυτό δεν έχει στη σύνθεσή του το συστατικό επί του οποίου εκδηλώθηκε η αλλεργική αντίδραση ή αντένδειξη. Ο εμβολιασμός στις περιπτώσεις που η απαλλαγή αφορά μόνο συγκεκριμένους τύπους εμβολίου, πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε εμβολιαστικό κέντρο νοσοκομείου».
Ο νόμος αναφέρει ότι δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό γνωστέ αλλεργίες σε φάρμακα (πλην εμβολίων Covid-19 και συστατικών τους), τρόφιμα, νυγμούς εντόμων, περιβαλλοντικά (αερομεταφερόμενα) αλλεργιογόνα, όπως γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια ζώων, φυσικό λάστιχο (latex), ενδοφλέβιες σκιαγραφικές ουσίες εκτός του από του στόματος σκιαγραφικού προϊόντος gastrografin που περιέχει Polysorbate 80, επαφή ουσιών με το δέρμα (π.χ. δερματίτιδα εξ επαφής σε καλλυντικά, βαφές μαλλιών, νικέλιο).