ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τραγικά ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα – Ευθύνες στην Τουρκία από Αθήνα

Τραγικά ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα - Ευθύνες στην Τουρκία από Αθήνα,

Δύο πολύνεκρα ναυάγια με θύματα μετανάστες είχαμε σήμερα στη Λέσβο και στα Κύθηρα. Γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι τα 16 από τα 17 θύματα της τραγωδίας στη Λέσβο στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής. Το πρωί ανασύρθηκε και η σορός ενός μικρού παιδιού. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε τα ξημερώματα στην περιοχή «Προβοσκίδα», ανατολικά του νησιού, όπου οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση περίπου 15 αγνοούμενων. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι επιχείρηση του Λιμενικού και στα Κύθηρα, μετά τη βύθιση ιστιοφόρου με μετανάστες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν πέντε νεκροί σε απόκρημνη ακτή.

Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες του ναυαγίου στη Λέσβο που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. Συνολικά στη λέμβο που βυθίστηκε επέβαιναν περίπου 40 άτομα, όπως είπαν στους λιμενικούς τα άτομα που διασώθηκαν. Οι έρευνες συνεχίζονται με την συμμετοχή όλων των σκαφών του λιμενικού και την συνδρομή ελικοπτέρων, για τον εντοπισμό των άλλων 15 ανθρώπων που αγνοούνται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης για τα τραγικά ναυάγια που οδήγησαν σε θανάτους κι έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους. «Οι ελληνικές αρχές, υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες. Παρά την οργάνωση και τις ηρωϊκές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών οι οποίες συνεχίζονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το διεθνές Δίκαιο».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου. Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα (40) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε (05) άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε (15) σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις (03) εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά»

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ. Η βάρκα, όπως υπολογίζεται, αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης 7 και τοπικά 8μποφόρ

Ναυάγιο και στα Κύθηρα

Την ίδια ώρα συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το Associated Press από τα Κύθηρα και συγκεκριμένα κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου στο σημείο, δηλαδή, που βούλιαξε ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, κατά την ενημέρωση που έλαβε το Λιμενικό, περίπου 95 άτομα. Τουλάχιστον 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Λιμενικό. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων το ιστιοφόρο έπεσε πάνω στα βράχια. Από την περιοχή του ναυαγίου έχουν ανασυρθεί πέντε νεκροί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού , στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες. Τους τρεις τελευταίους μήνες είναι συχνά τα ναυάγια ιστιοφόρων από την Τουρκία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό την Ιταλία αλλά καταλήγουν να βυθίζονται στα Δωδεκάνησα.

Ανακοίνωση για τα δύο ναυάγια μεταναστών σε Κύθηρα και Λέσβο εξέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας, η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές για μια ακόμη φορά. «Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Έκκληση προς την Τουρκία να αποτρέπει τον απόπλου σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες, κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν από χθες στο Αιγαίο, απηύθυνε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι