“Πόρτα” από Κίνα στις εισαγωγές κατεψυγμένων από Γερμανία – Βρήκαν κορωνοϊό σε χοιρινό

“Πόρτα” από Κίνα στις εισαγωγές κατεψυγμένων από Γερμανία – Βρήκαν κορωνοϊό σε χοιρινό

Μίνι διπλωματικό θρίλερ επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ της Κίνας και των γερμανικών Αρχών με αφορμή την απαγόρευση εισαγωγής κατεψυγμένων συσκευασμένων προϊόντων, κυρίως χοιρινό, από τη Γερμανία. Οι κινεζικές Αρχές ανέφεραν ότι ανίχνευσαν κορωνοϊό σε εισαγόμενο κρέας και θαλασσινά, καθώς και στις συσκευασίες τους, τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνα της εθνικής επιτροπής υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της Κίνας, ένας εργαζόμενος κόλλησε τον κορωνοϊό από γερμανικό κατεψυγμένο κρέας το οποίο αποτελούσε μέρος εισαγόμενης παρτίδας από τη Βρέμη, στη βορειοδυτική Γερμανία. Οι παρτίδες που ανιχνεύθηκαν “θετικές” αφορούν σε διάφορες επαρχίες στην Κίνα και εισήλθαν στη χώρα από το λιμάνι της Σαγκάης και του Τιαντσίν, χωρίς να κατονομάζονται όμως οι εταιρείες που τις προμήθευσαν. Πάνω από 7.000 άτομα που ενδεχομένως εκτέθηκαν έχουν κάνει τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό.

Από την πλευρά του, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτου Εκτίμησης Κινδύνων (BfR) επισημαίνει ότι είναι “απίθανη” η μόλυνση από τον Sars-CoV-2 μέσω του χοιρινού κρέατος, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές. «Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε», εξήγησε, «με τα σημερινά δεδομένα, τα ζώα φάρμας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρέατος δεν μπορούν να μολυνθούν με κορωνοϊό και γι’ αυτό δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό με αυτόν τον τρόπο».

Η επισήμανση αυτή συνάδει και με τις γενικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το ινστιτούτο τόνισε πάντως ότι η μόλυνση του κρέατος ή των συσκευασιών του θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διαδικασία της σφαγής, κοπής, επεξεργασίας και συσκευασίας.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό με τον εργαζόμενο που εμφανίστηκε θετικός στον ιό, οι Γερμανοί αφήνουν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μετέφερε ο ίδιος τα ίχνη του ιού στο συσκευασμένο προϊόν αντί να προϋπήρχε σε αυτό. Άλλωστε, στη Βρέμη δεν υπάρχει σφαγείο χοίρων ούτε και εργοστάσιο επεξεργασίας, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, συνεπώς το θετικό δείγμα, εφόσον έφερε τον ιό πριν φτάσει στην Κίνα, θα πρέπει να προέρχεται από άλλο γερμανικό κρατίδιο.

Να σημειωθεί ότι τα ευρήματα των κινεζικών Αρχών δεν αφορούν μόνο στο γερμανικό κρέας αλλά και σε κατεψυγμένο ψάρι (σπαθόψαρο) από την Ινδία, χοιρινό από την Αργεντινή και βοδινό από τη Βραζιλία, τη Βολιβία και τη Νέα Ζηλανδία. Συνολικά, από τα μέσα Νοεμβρίου η Κίνα έχει παύσει εισαγωγές κατεψυγμένων 99 εταιρειών από συνολικά 20 χώρες.

Η Γερμανία πουλάει περισσότερο στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ, μετά το ξέσπασμα γρίπης των χοίρων σε αγριογούρουνα, μια υπόθεση γνωστή εδώ και αρκετές εβδομάδες, η Γερμανία διοχετεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλο και περισσότερο χοιρινό (και μπέικον) που προοριζόταν για τις ασιατικές αγορές. Με βάση την κοινοτική νομοθεσία η Γερμανία δύναται να συνεχίσει τις πωλήσεις χοιρινού που παράγεται από περιοχές της στις οποίες η γρίπη δεν έχει πλήξει τις φάρμες.

Σύμφωνα με το Reuters η τιμή του χοιρινού στη Γερμανία έχει πέσει πάνω από 15% από το Σεπτέμβριο, οπότε και “ξέσπασε” η νόσος στα ζώα. Εκτός από την Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν παύσει, έκτοτε, εισαγωγές γερμανικού χοιρινού, τις οποίες καλύπτουν ανταγωνιστές των Γερμανών από την Ισπανία, τη Δανία και την Ολλανδία, ιδίως σε ό,τι αφορά κομμάτια που δεν είναι δημοφιλή στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως το κεφάλι, τα πόδια και η ουρά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι