ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόρτα-πόρτα οι εκκενώσεις των οικισμών στα Βίλια

Πόρτα-πόρτα οι εκκενώσεις των οικισμών στα Βίλια

Εξακολουθεί να καίει η φωτιά στα Βίλια που έχει ξεσπάσει από την Δευτέρα το μεσημέρι και έκτοτε δεν έχει περιοριστεί. Νωρίς το πρωί σήμερα η Πυροσβεστική έδωσε εντολή προληπτικής εκκένωσης για τους οικισμούς Πανόραμα και ΤΙΤΑΝ. Στη συνέχεια εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Θέα και Καραούλι. Για τις συγκεκριμένες περιοχές δεν εστάλη το γνωστό μήνυμα από το 112, αλλά η Αστυνομία απομάκρυνε τους κατοίκους από τα σπίτια τους, “πόρτα-πόρτα”.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η φωτιά έχει πλέον ανατολική κατεύθυνση και δεν απειλεί πια τον οικισμό Βιλίων. Οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν ασθενείς, γύρω στα δύο μποφόρ, αλλά εντός της ημέρας αναμένεται να φουντώσουν. Εάν η κατεύθυνση του ανέμου παραμείνει η ίδια, η φωτιά αναμένεται να κινηθεί προς Παλαιοχώρι, Θέα και Πανόραμα.

Ιδιαίτερα στο Πανόραμα η πυρκαγιά κατευθύνεται σταδιακά προς σπίτια κατοίκων. Προς το παρόν το κύριο πύρινο μέτωπο βρίσκεται νότια, ενώ υπάρχουν και μερικές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της Πυροσβεστικής για κατάσβεση. Έμφαση δίνεται κυρίως στα μέτωπα που βρίσκονται στη Θέα, στο Παλαιοχώρι και στο Καραούλι.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης

Στην περιοχή επιχειρούν 427 πυροσβέστες, ανάμεσα τους και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Μαζί τους, 149 οχήματα, αλλά και δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, από την Πολωνία επιχειρούν 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ στη διάθεση της Πυροσβεστικής, για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων, βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”.

Στην προσπάθεια συνεισφέρει και ο Ελληνικός Στρατός, παρέχοντας πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, αλλά και μηχανήματα έργου. Στο σημείο βρίσκονται επίσης εθελοντές πυροσβέστες, ενώ από τη μεριά της Αυτοδιοίκησης, Δήμος και Περιφέρεια παρέχουν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα. Το συντονισμό έχει αναλάβει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης.

Παράλληλα με την προσπάθεια κατάσβεσης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ασχολούνται και με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ενώ η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες σε επιφυλακή, καθώς σήμερα Πέμπτη κρίνεται ο κίνδυνος για πυρκαγιές σε Αττική και Στερεά Ελλάδα κρίνεται ως πολύ υψηλός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι