ΘΕΜΑ

Πορτοκαλί ο ουρανός πορτοκαλί και οι ουρανοξύστες – Μαρτυρία από Νέα Υόρκη

Πορτοκαλί ο ουρανός πορτοκαλί και οι ουρανοξύστες – Μαρτυρία από Νέα Υόρκη

Ο ουρανός της Νέας Υόρκης σε πορτοκαλί χρώμα το καταμεσήμερο ξάφνιασε πολλούς. Ήταν μια δυστοπική εικόνα από το μέλλον άνευ προηγουμένου, ή κάποιοι, ίσως να νόμισαν ότι ξύπνησαν κατά τη διάρκεια εφιάλτη. Τι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον το γεγονός ότι οι μεγαπυρκαγιές στον Καναδά έβαψαν κυριολεκτικά το Μανχάταν και άλλες περιοχές με πορτοκαλί χρώμα; Τι μπορεί να σημαίνουν τα λόγια που έλεγαν οι ηλικιωμένοι Νεοϋορκέζοι ότι, δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο ποτέ πριν; Καπνός και περισσότερος καπνός παντού στη Νέα Υόρκη.

Το πορτοκαλί αυτό και το βαθυκίτρινο –όπως σε Manila envelope– είναι ένα χρώμα συναγερμού πριν τις «Σκηνές Αποκάλυψης». Η κλιματική κρίση συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Είναι η κλιματική αλλαγή που με την άνοδο της θερμοκρασίας, και την αύξηση της ξηρασίας που αυτή επιφέρει, που δίνει τις καταστροφικές δασικές φωτιές στο Κεμπέκ. Είδαμε και στην Ελλάδα, στο πρόσφατο παρελθόν, τις καταστροφές που επέφεραν οι φωτιές στην Ηλεία το 2007, στο Μάτι το 2018 και στην Εύβοια το 2021.

Ως γνωστόν, οι φωτιές δίνουν ρύπανση, καπνό, σκοτεινιάζουν τον ουρανό, και αλλάζουν το χρώμα του. Στη Νέα Υόρκη το γαλανό χρώμα του ουρανού άλλαξε σε κάτι μεταξύ έντονου πορτοκαλί, βαθυκίτρινου και γκρι. Πορτοκαλί χρώμα με αποχρώσεις κόκκινης ώχρας, με δόσεις κίτρινου, και άλλοτε με δόσεις θολωμένου γκρι καθώς περνούσε η ώρα. Αυτή είναι η φρικτή κατάσταση που έζησαν πολλοί. Στο Μανχάταν ειδικά, το πορτοκαλί χρώμα αντανακλούνταν στους γυάλινους ουρανοξύστες και πολλαπλασιάζονταν. Ταυτόχρονα, η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

Παντού υπήρχε και υπάρχει καπνός. Όχι μόνο στην περιοχή που μένω, όχι μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά και σε ολόκληρη τη Νέα Αγγλία και τις άλλες πόλεις της βορειοανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Έβγαλα φωτογραφίες στο Μανχάταν το μεσημέρι της Τετάρτης, και αργότερα, στο νότιο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Όλοι έβγαζαν φωτογραφίες την πόλη που ήταν σκεπασμένη από την πορτοκαλί ομίχλη. Η άπειρη έκπληξη εναλλασσόταν με ψυχολογία φόβου λόγω της πυκνής αιθαλομίχλης. Είδα ανθρώπους με ερεθισμό στα μάτια, και άκουσα για άλλους με κρίσεις άσματος.

Το πρασινωπό Άγαλμα της Ελευθερίας και το γκρι Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ επίσης πορτοκαλοκιτρίνισαν. Ο μολυσμένος αέρας, μύριζε και μυρίζει καμένο ξύλο, παρότι ο Καναδάς είναι εκατοντάδες μίλια μακριά. Κάτι που δεν μπορείς εύκολα να πιστέψεις. Πώς η μυρωδιά έφτασε στη Νέα Υόρκη; Και σύμφωνα με τους New York Times, τούτες τις ημέρες «Η ποιότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη παρέμεινε η χειρότερη από τη δεκαετία του 1960…». Το ένιωθες σε κάθε αναπνοή. Ο λαιμός ξηρός και όχι αστεία. Επέτρεψαν οι μάσκες στα πρόσωπα των ανθρώπων για να προστατευτούν από τα λεπτά επιβλαβή σωματίδια του καπνού. Χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως, που κάνει το Νέο Δελχί να μοιάζει με παράδεισο.

 

Έτσι, ο πορτοκαλί αυτός ουρανός είναι ένα μήνυμα επαγρύπνησης σε όλους. Ίσως είναι, και ένα διαρκές μάθημα για τον Homo sapiens και όχι μόνο για τους Νεοϋορκέζους. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι μεγαπυρκαγιές που ξεσπούν στα δάση, η εξαφάνιση πολλών μορφών ζωής μέσω της μείωσης της βιοποικιλότητας, η μείωση των πουλιών στον ουρανό είναι πραγματικά γεγονότα. Συμβαίνουν τούτη τη στιγμή και επηρεάζουν τη ζωή μας. Οι επιπτώσεις έφτασαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης και στις αυλές των σχολείων της. Και ο άνθρωπος κλείστηκε μέσα στο σπίτι, ακούγοντας από το ράδιο και την τηλεόραση να του λένε «Μείνετε μέσα» ή, «Αν βγείτε έξω, να χρησιμοποιήσετε μάσκα Ν95 που προστατεύει καλύτερα».

 

Ο πορτοκαλί ουρανός της Νέας Υόρκης σαν πίνακας κάποιου ζωγράφου είναι η σειρήνα από την καρδιά του Μανχάταν με τους γυάλινους ουρανοξύστες. Χρειάζεται, όλοι μας να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τον μπλε πλανήτη. Η Αμερική που είναι δικαίως, η χώρα, ηγέτιδα δύναμη της Δύσης, από το πορτοκαλί «Μεγάλο Μήλο» δίνει ένα δυνατό σκούντημα σε όλους, την ημέρα που το ημερολόγιο γράφει: June 7, 2023 – New York City. Το φυσικό περιβάλλον είναι αυτό που σήκωσε ψηλά τον Άνθρωπο στο παρελθόν, αν το καταστρέψει, θα είναι «Ανθρωπάκος» που εφεξής θα ατενίζει πορτοκαλί χρώμα ουρανό…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι