Πώς αιχμαλωτίστηκε από τους Ουκρανούς ο Έλληνας Αλέξανδρος Τσιλίκας
29/12/2024Αιχμάλωτος των Ουκρανών από τον περασμένο Αύγουστο είναι ένας 21χρονος Έλληνας, ο Αλέξανδρος Τσιλίκας. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκμεταλλευτεί τις καλές σχέσεις που έχει με το Κίεβο και να ζητήσει την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Ο Αλέξανδρος Τσιλίκας έζησε στην Ελλάδα μέχρι τα οκτώ του έτη και μετά πήγε στην Ρωσία με την μητέρα του. Ο ίδιος και ο πατέρας του (διαμένει στην Λαμία) μίλησαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με τον δεύτερο να κάνει έκκληση για την απελευθέρωση του.
Ο Αλέξανδρος Τσιλίκας έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον ιστότοπο iefimerida και τον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο. Εκεί περιέγραψε πως αιχμαλωτίστηκε: «Τον Δεκέμβριο του 2022 με κάλεσαν για να κάνω τη στρατιωτική μου θητεία για έναν χρόνο. Εκεί υπέγραψα συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας για δύο χρόνια και έμεινα στον στρατό. Υπηρέτησα κάπου τέσσερις μήνες και μετά με έστειλαν στην Ουκρανία. Η συμφωνία που είχα με το υπουργείο Άμυνας ήταν ότι θα συμμετείχα στην εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων, σε πεδίο ασκήσεων στο Κρασνοντάρ, κοντά στον τόπο μου, αλλά εν τέλει με έστειλαν στην Ουκρανία». Στο ερώτημα αν “εξαπατήθηκε” απάντησε “ναι”.
«Δεν μπορώ να πω ότι πρόλαβα να δω μάχες. Ούτε καν όταν πιάστηκα αιχμάλωτος, με οδήγησαν με ένα drone και παραδόθηκα» ανέφερε για την αιχμαλωσία του και για τις συνθήκες κράτησης του είπε: «Είναι καλές, τηρούνται όσα προβλέπονται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Παράλληλα, ξεκίνησα να εργάζομαι ενώ είμαι κρατούμενος, δουλεύω στον φούρνο, ψήνω ψωμί. Γ ενικά η ζωή μου είναι ύπνος-δουλειά. Είμαι ικανοποιημένος. Με τον μισθό που παίρνω μπορώ να αγοράζω τσιγάρα και άλλα πράγματα από το κατάστημα που έχουμε εδώ».
Ο ίδιος ανέφερε ότι τον επισκέφτηκε εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας, ο οποίος του είπε ότι είναι «πολύ δύσκολη και χρονοβόρα» η διαδικασία επιστροφής του. Ο κ. Τσιλίκας ανέφερε πως αν γυρνούσε τον χρόνο πίσω δεν θα υπέγραφε το σχετικό συμβόλαιο. Κατέθεσε και την άποψη του για τον πόλεμο: «Δεν έχω ιδέα γιατί γίνεται ο πόλεμος. Στη Ρωσία, στις ειδήσεις, έλεγαν ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” είχε ξεκινήσει για την απελευθέρωση των ουκρανικών εδαφών στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ. Από ποιον θέλανε να τα απελευθερώσουν δεν έχει καταλάβει κανένας. Θεωρώ ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άνθρωποι για άγνωστο λόγο. Κανείς δεν ξέρει τον λόγο. Δεν βλέπω κανένα νόημα από αυτόν τον πόλεμο»…
Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή των Ρώσων στον πόλεμο: «Αν τους ρωτήσεις, αρκετοί θα σου πουν κάποιους ιδεολογικούς λόγους. Αλλά στην πραγματικότητα η πλειοψηφία πάει για τα λεφτά, καθώς τα χρήματα είναι όντως πολλά. Και, δεδομένου ότι στη Ρωσία οι περισσότεροι έχουν χρέη, υποθήκες κλπ, έχουν ανάγκη από αυτά τα λεφτά. Πολλοί υπογράφουν συμβόλαιο (με το υπουργείο Άμυνας) για τα εύκολα λεφτά. Ή επειδή δεν έχουν τίποτα να χάσουν»…
Ο Κωνσταντίνος Τσιλίκας
Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Τσιλίκας έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Star Κεντρικής Ελλάδας και ζητάει απεγνωσμένα την βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να επιστρέψει ο γιος του σπίτι του. Είπε στην συνέντευξη του: «Ο γιος μου πήγε στο ρωσικό στρατό. Το Δεκέμβριο του 2022 λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, πιάστηκε αιχμάλωτος. Τον στείλαν μάλλον οι Ρώσοι στον πόλεμο της Ουκρανίας, πιάστηκε αιχμάλωτος 22 Αυγούστου 2024. Ενημέρωσα εγώ βέβαια τις ελληνικές αρχές, ελληνικό προξενείο, το Υπουργείο Εξωτερικών στις 3 Σεπτεμβρίου.
Το έμαθα όμως 28 Αυγούστου ότι πιάστηκε αιχμάλωτος, γιατί στείλαν ένα βίντεο οι Ουκρανοί, τον βάλανε σε μια καρέκλα και μίλησε 17 δευτερόλεπτα και είπε ότι είναι αιχμάλωτος των Ουκρανών και τα λοιπά και του συμπεριφέρονται καλά. Αυτά ήταν τα λόγια του παιδιού, από τότε μέχρι σήμερα. Τώρα έχουν περάσει… πάμε στον πέμπτο μήνα. Η ψυχολογία όπως καταλαβαίνετε δεν είναι αυτή που πρέπει… η δική μου. Επικοινωνία με το παιδί δεν έχω καμία δεν μπορούμε να έχουμε επικοινωνία. Αιχμάλωτος, φυσικά είναι και δεν μπορούμε να έχουμε…
Πήγε στο στρατό του 2022. Το λάθος που έκανε ήταν ότι υπέγραψε για να μείνει 2 χρόνια στο στρατό, με την προϋπόθεση ότι θα είναι εκπαιδευτής του στο Κραστοντάρ. Είναι μια πόλη, κοντά στην πόλη που ζει και μετά από πέντε μήνες οι Ρώσοι τον στείλαν στον πόλεμο, στην πρώτη γραμμή. Βρέθηκε δηλαδή στον πόλεμο. Στο Λουγκάνσκ συγκεκριμένα από ότι μπορούσα να μάθω και εκεί πιάστηκε αιχμάλωτος».… Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του έκτοτε και πρόσθεσε: «Υπέγραψε να παραμείνει 2 χρόνια στο στρατό. Κατόπιν αμοιβής, βέβαια, από το ρωσικό στρατό… όχι όμως να πάει στον πόλεμο.
Είχε μιλήσει μαζί μου και τσακωθήκαμε συγκεκριμένα γιατί έβαλε την υπογραφή, γιατί του λέω, οι Ρώσοι θα σε στείλουν στον πόλεμο και μου λέει “Όχι μπαμπά” λέει. “Θα με κρατήσουν τον Κρασαντάρ σαν εκπαιδευτή”, λέω “εντάξει, μακάρι να είναι έτσι”, αλλά τελικά βρέθηκε στον πόλεμο. Εφόσον το στείλαν στον πόλεμο πρέπει να πάει»… Επεσήμανε για την ελληνική κυβέρνηση ότι «αν είχε δώσει μεγαλύτερη σημασία… πιστεύω ότι θα τον είχαμε πάρει, δηλαδή θα τον είχαν δώσει οι Ουκρανοί στην Ελλάδα», αναφέροντας ότι το ζήτημα τρέχει με «αργούς ρυθμούς». Ο ίδιος είναι προφανώς συντετριμμένος, ζει έναν καθημερινό εφιάλτη, όπως και η μητέρα του, η οποία ζει στην Ρωσία και κατάγεται από εκεί.