Πώς αμύνεται ο κορονοϊός στην επίθεση του εμβολίου
03/03/2021Στη φύση υπάρχουν μερικοί νόμοι που έχουν καθολική ισχύ χωρίς εξαιρέσεις. Ένας τέτοιος νόμος είναι και ο νόμος δράσης-αντίδρασης που πρώτος διατύπωσε ο Νεύτων ως τον τρίτο νόμο της κίνησης (εκ των τριών σχετικών). Ο νόμος αυτός διατυπώνεται και ως εξής: Για κάθε δράση μιας δύναμης, υπάρχει μια αντίθετη δύναμη αντίδρασης. Στη λαϊκή ελληνική παράδοση θα ακούσουμε να λέγεται: «Ό,τι κάνει η γίδα στο πουρνάρι, κάνει το πουρνάρι στης γίδας το τομάρι» ή αλλιώς: «Ό,τι κάνει η γίδα στο πουρνάρι, το βρίσκει στο τομάρι».
Σύμφωνα με το νόμο αυτό λοιπόν κάθε δράση των ανθρώπων θα αντιμετωπισθεί με αντίστοιχη αντίδραση. Δρώντας κατά του κορονοϊού με τη χρήση εμβολίων, ή όποιων άλλων μέσων είναι λογικό οι ιοί να αντιδράσουν για την εξουδετέρωση του εχθρού που αντιμετωπίζουν. Ο συνηθέστερος τρόπος αντίδρασης των βιολογικών όντων είναι η αλλαγή της δομής ή της συμπεριφοράς τους, ώστε να καταστούν απρόσβλητοι από τον εχθρό που αντιμετωπίζουν, στην προκείμενη περίπτωση του εμβολίου, ή του φαρμάκου που χρησιμοποιήσαμε για να αμυνθούμε. Αυτός είναι η μετάλλαξη.
Σύμφωνα με αυτά οι μεταλλάξεις είναι λογικά αναμενόμενες ως άμυνα του ιού. Ήταν ήδη γνωστό στην επιστήμη ότι οι ιοί έχουν αυτή την ικανότητα. Οι μεταλλάξεις λοιπόν θεωρούνται φυσική εξέλιξη για τους ιούς. Γι’ αυτό δεν δικαιολογείται κανένας πανικός από την εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες εξουδετέρωσης του ιού.
Δεν χρειάζεται πανικός
Πανικός λοιπόν όχι, εγρήγορση όμως ναι. Πρέπει δηλαδή να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να επιβεβαιώσουμε ότι τα εμβόλια καλύπτουν και τα μεταλλαγμένα είδη ή να βελτιώσουμε τις ικανότητες των εμβολίων, ώστε να καλύπτονται οι εμβολιαζόμενοι και από αυτά. Ο αγώνας με τις μεταλλάξεις μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος, αν μεταλλαχθούν οι ιοί και καταστούν αλώβητοι από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Ευτυχώς φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και τα υπάρχοντα εμβόλια προφανώς είναι ικανά να καλύψουν και τα στελέχη αυτά. Μιλώντας για μεταλλάξεις όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν και σε ιούς που θα προκαλούν ελαφρότερη συμπτωματολογία, χωρίς να είναι θανατηφόροι.
Σε αυτή την περίπτωση τα εμβόλια θα είναι χρήσιμα και αναγκαία, όπως τα ήδη υπάρχοντα για άλλες νόσους, αλλά οι πιθανές επιδημίες δεν θα οδηγούν σε lockdown και στραγγαλισμό τις οικονομίες, ούτε και σε θανάτους πολιτών. Παράλληλα οι αντιδράσεις αυτές των ιών μας αναγκάζουν να δώσουμε μεγάλες δυνάμεις στην ανακάλυψη φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν την νόσηση από κορονοϊούς σε κάθε περίπτωση, ώστε να αποφεύγονται θάνατοι από αυτούς.
Εμβόλια και ενεργητική ανοσοποίηση
Έχουν ήδη προταθεί διάφορα φάρμακα και επιπλέον βρίσκονται υπό δοκιμή αρκετά ακόμη που μας προσφέρουν αισιοδοξία. Συνοψίζοντας τις μέχρι σήμερα επιτυχίες της επιστήμης, εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος (15 μήνες περίπου) ας αναφέρουμε τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Τα θεωρούμενα πιο αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια είναι μέχρι σήμερα (κατά τον Ηλία Μόσιαλο) των: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca (Οξφόρδης), Johnson and Johnson, Novamax,Sputnik-V. Είναι τα πιο διαδεδομένα και εν χρήσει σήμερα αλλά γνωρίζουμε ότι πολλά ινστιτούτα και εταιρείες δοκιμάζουν και άλλα εμβόλια. Ακολουθούν όμως και άλλα!
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μελετά δύο ακόμη εμβόλια και την συμπαραγωγή του Sputnik-V σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Σερβίας και άλλων. Η Κίνα εκτός του ήδη εν χρήσει εμβολίου της Sinopharm (CoronaVac) που διατίθεται σε πολλές χώρες, ανήγγειλε ότι το μονής δόσης προϊόν της CanSino, to Convidicea, είναι σε τελική φάση δοκιμών. Η Ινδία παράγει καθημερινά 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca/Οξφόρδης αλλά και το ινδικό Covivax.
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Στον τομέα της θεραπευτικής αντιμετώπισης έχει γίνει επίσης σημαντική δουλειά, αν και όχι τόσο γνωστή. Είναι πράγματι πολλά τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν και νέα προγραμματίζονται για δοκιμή. Αναφέρεται λοιπόν, ότι δοκιμάστηκαν μέχρι τώρα η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, γνωστά από παλαιά φάρμακα, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό.
Δοκιμάστηκε στη συνέχεια το αντιιικό ρεμντεσιβίρη, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, η ιντερφερόνη, αντιιικά φάρμακα κατά του HIV (AIDS), διάφορα άλλα αντιικά φάρμακα, μονοκλωνικά αντισώματα, ορός αντισωμάτων από νοσήσαντες και διάφοροι συνδυασμοί. Ακόμη δεν έχουμε το αποτελεσματικό φάρμακο που επιθυμούμε. Ελπίζουμε βάσιμα ότι σύντομα θα επιτευχθεί και αυτό!
Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ένα σκεύασμα με το όνομα Coronovir το οποίο δοκιμάζουν εντατικά. Οι Ισραηλινοί επίσης δοκιμάζουν δικό τους σκεύασμα (και στην Ελλάδα) και ακόμη ένα νέας γενιάς αντιιικό (Θαψιγαργίνη) βρίσκεται υπό δοκιμή επίσης. Αναμένεται ότι ο κατάλογος αυτός θα διευρυνθεί και θα καταλήξουμε στα πιο πρόσφορα και αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης του ιού, που μας ταλαιπώρησε και άλλαξε πολλά στη ζωή μας. Μπορούμε όμως να εξάγουμε πρόσθετα και άλλα συμπεράσματα, που μπορεί να βελτιώσουν με πολλούς τρόπους τη ζωή μας, μετά από αυτή την περιπέτεια.
Για παράδειγμα ο νόμος αυτός της δράσης-αντίδρασης δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη, ούτε από τους πολίτες στις διενέξεις μεταξύ μας, για να αποφεύγουμε τις ακραίες δράσεις που προκαλούν ακραίες αντιδράσεις, αλλά ούτε πολύ περισσότερο από τις κυβερνήσεις προς τους λαούς τους. Ισονομία, ισοπολιτεία, αποφασιστική μείωση των ανισοτήτων, δικαιοσύνη προς όλους, ίσες ευκαιρίες για όλους και ιδιαίτερα όχι διακρίσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν, θα ήταν εμπνευσμένη αυτοδιδασκαλία από όλα αυτά.