Πως ανοίγει η “βεντάλια” των εμβολιασμών

Πώς πάνε από εμβολιασμό οι τουρίστες – Φοβού τις νέες ηλικίες..., Όλγα Μαύρου

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα σημεία των εμβολιασμών στη χώρα στο επόμενο διάστημα, o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς θα γίνονται και πιο “εύκολα” εμβόλια, που είναι μιας δόσης και δεν θέλουν “βαθιά κατάψυξη”, όπως της Johnson & Johnson, που παραδίδει 36.000 δόσεις την Τετάρτη. Παράλληλα ανακοινώθηκε πότε θα εμβολιαστούν οι ηλικίας 50-59 και οι εκπαιδευτικοί.

O κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, να γίνονται εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς, πολυϊατρεία και φαρμακεία. Το Johnson & Johnson θα αρχίσει να χορηγείται από τις 19 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις περισσότερες χώρες και λόγω της “κατάψυξης” του εμβολίου της Pfizer αλλά και λόγω της ετοιμότητας που χρειάζεται σε σπάνιες αλλά οξείας μορφής παρενέργειες, όπως η αναφυλαξία, οι εμβολιασμοί γίνονται σε νοσοκομεία ή μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε αν τυχόν παρουσιαστεί κάτι έκτακτο, οι εμβολιαζόμενοι να μπορούν να τύχουν άμεσης νοσηλείας.

Και στην Ελλάδα προς το παρόν οι εμβολιασμοί γίνονται μόνο σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί. H κυβέρνηση εδώ και καιρό μελετά το σενάριο να «ανοίξει» τους εμβολιασμούς και στον ιδιωτικό τομέα από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακεία.

Ποιοι παίρνουν σειρά

Σε λιγότερο από ένα μήνα σχεδιάζεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον γενικό πληθυσμό και η κυβέρνηση θέλει να έχει εμβολιασθεί μέχρι το καλοκαίρι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, κάτι όμως που είναι συνάρτηση των δόσεων που θα παραδοθούν στην Ελλάδα. Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τους ευπαθείς της ομάδας Β (σοβαρά νοσήματα σαν της “ομάδας Α ευπαθών” αλλά σε κάπως ηπιότερη μορφή).

Αφορά σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα με καρδιοπάθειες, υπέρταση, σάκχαρο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πολλούς άλλους. Οι ευπαθείς της ομάδας Β που είναι νεότεροι των 30 ετών δεν θα λάβουν το εμβόλιο τη Astrazeneca, αλλά  μάλλον της Pfizer και της Moderna. Οι ευπαθείς που είναι άνω των 30 ετών (στην ηλικιακή ομάδα 31-59 ετών) θα εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια, του AstraZeneca περιλαμβανομένου. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 άτομα με τη μία δόση (ποσοστό 14% του πληθυσμού) και 743.000 άτομα με δύο δόσεις (ποσοστό 7%).

Αμέσως μετά, στις 21 Απριλίου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών, τους εκπαιδευτικούς και για ομάδες κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους. Την Παρασκευή στις 23 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών. Συνολικά τον Απρίλιο η χώρα θα παραλάβει 1.620.000 εμβόλια, τον Μάιο 2.400.000, τον Ιούνιο 3.110.000, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν παραληφθεί συνολικά 7.130.000 εμβόλια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι