Πως αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία – Οι “χαλαροί” και οι “αυστηροί”

Πως αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία – Οι "χαλαροί" και οι "αυστηροί", Ολγα Μαύρου

Στη Γαλλία ψωνίζεις κανονικά, στη Γερμανία όχι, στην Αυστρία έκλεισαν τα σχολεία, αλλά άφησαν τα θέρετρα για σκι, στη Νορβηγία επιτρέπουν ακόμη και 200 άτομα σε εκδηλώσεις. Σε γενικές γραμμές κάθε χώρα κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει ζωές μέσα στην πανδημία, χωρίς να παγώσει απόλυτα την οικονομία της, αφήνοντας παράλληλα τα παιδιά να ζήσουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Ωστόσο, φαίνεται να μην καταφέρνει επαρκώς κανένα από τα τρία.

Η ποικιλομορφία (μέσα στη γενική ομοιομορφία) των μέτρων οφείλεται στο οικονομικό προφίλ, στη γεωγραφική θέση αλλά και στο κλίμα και στην πυκνότητα πληθυσμού κάθε χώρας. Ως ένα βαθμό εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία κάθε λαού, όπως και  από την πολιτική των χωρών με τις οποίες έχει κάθε κράτος στενότερη συνεργασία ή και εξάρτηση.

Η αρχική αποστροφή για τις μάσκες πάντως ήταν ένα κοινό και εντελώς δυτικό πρόβλημα –για κάτι ξένο προς τους πληθυσμούς–, σε αντίθεση με τους ασιατικούς λαούς που τις υιοθέτησαν ακαριαία τόσο λόγω εξοικείωσης (τις είχαν συνηθίσει για τη ρύπανση) αλλά και επειδή εκεί η μάσκα δεν ήταν είδος εν ανεπαρκεία.

Γαλλία

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ δήλωσε πως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη στη χώρα και τα νοσοκομεία πιέζονται πολύ, όμως προς το παρόν δεν θα επιβληθεί νέο καθολικό λοκντάουν και η χώρα «θα πορευθεί με τους ισχύοντες περιορισμούς» που ειναι σχετικά χαλαροί.

Στη Γαλλία απαγορεύεται η κυκλοφορία 6 μ.μ. με 6 π.μ. (ενώ  μέχρις τις 16 Ιανουαρίου, πριν από την εξάπλωση των μεταλλάξεων, απαγορευόταν να κυκλοφορούν μετά τις 8 καιτον Οκτώβρη από τις 9 το βράδυ το βράδυ). Τα σχολεία και καταστήματα είναι ανοιχτά. Στα μεν σχολεία τα παιδιά απέχουν μεταξύ τους 2 μέτρα και έχουν προγραμματιστεί να γίνονται κάθε μήνα πάνω από 1 εκατομμύριο τεστ, αλλά μέχρι πρότινος ίσχυε το παράδοξο να μην κλείνει κανένα τμήμα μόνο με ένα κρούσμα καθώς απαιτούνταν πάνω από τρία. Με την βρετανική μετάλλαξη όμως θα κλείνουν και με ένα κρούσμα.

Τα καταστήματα λειτουργούν με ένα πελάτη ανά 8 τ.μ. Στις 6 μ.μ. κλείνουν τα πάντα και μπορούν να κυκλοφορούν μόνον παιδιά που επιστρέφουν από το σχολείο ή εργαζόμενοι. Μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια και θέρετρα για σκι, είναι κλειστά. Στους κατοίκους συστήνουν να έχουν σχετικά στενές επαφές με το πολύ έξι άτομα κατά προτίμηση τα ίδια και όχι εναλλασσόμενα.

Έχει διαπιστωθεί ότι πλέον οι μεταλλάξεις (βρετανική, νοτιοαφρικανική) απαρτίζουν το 16% των κρουσμάτων από 3,3% των κρουσμάτων που ήταν στις αρχές Γενάρη. Με 67 εκατ. πληθυσμό, η χώρα έχει 3.274.608 κρούσματα (κορυφώθηκαν τον Νοέμβριο με  88.000 την ημέρα και το τελευταίο δεκαήμερο μειώθηκαν στα 26.000 την ημέρα). Έχουν απωλεσθεί 77.902 ζωές.

Γερμανία 

Στη Γερμανία τα περισσότερα σχολεία ειναι κλειστά αν και στα 16 ομόσπονδα κρατίδια εφαρμόζονται διάφορες παραλλαγές των μέτρων πρόληψης. Μόνον τα αναγκαία καταστήματα λειτουργούν καθώς και τα κομμωτήρια-κουρεία, ενώ σχολεία, εστιατόρια, μπαρ και γυμναστήρια είναι κλειστά. Στους πολίτες συνιστούν να έχουν στενή επαφή μόνον με ένα άτομο εκτός οικογενείας ο καθένας. Οι αρχές ζητάνε από τον κόσμο να φοράει μάσκες ποιότητας στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΕ και όχι υφασμάτινες. Απαιτούνται ή χειρουργικές μάσκες ή μάσκες  FFP2 τριών στρωμάτων.

Σχετικά με το άνοιγμα, η καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν μας βοηθά σε τίποτα να ανοίγουμε και σε λίγο να ξανακλεινόμουμε. Πολλοί από τους γείτονές μας έκαναν αυτό το λάθος». Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων για να συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν στο θέμα του lockdown. «Δεν ξέρω σε ποια απόφαση θα καταλήξουμε, διότι θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη των αριθμών. Αυτό που δεν μπορούμε να αντέξουμε όμως τώρα θα ήταν μια κατάσταση όπως αυτή την οποία βιώνει η Πορτογαλία», πρόσθεσε η καγκελάριος.

«Πολύ θα ήθελα να ανακοινώσω και κάτι καλό. Αλλά δεν έχει νόημα. Δεν πρέπει να δημιουργούμε πλανερές ελπίδες. Περνάμε δύσκολες στιγμές και δεν ωφελεί η ωραιοποίηση», τόνισε η Μέρκελ. Ανέφερε την Πορτογαλία επειδή η χώρα πριν από 10 μέρες ζήτησε εντατικολόγους τους οποίους έστειλε η Γερμανία μαζί με ιατρικό εξοπλισμό. Η Γερμανία με πληθυσμό 83 εκατ. έχει 2.265.536 κρούσματα και 60.885 νεκρούς από τους οποίους στο πρώτο κύμα είχε χάσει μόνο το ένα πέμπτο. Βιώνει κι αυτή έντονο δεύτερο κύμα από τον Οκτώβρη με 30.000 κρούσματα την ημέρα, που το τελευταίο δεκαήμερο “έπεσαν” κατά μέσο όρο στα 10.000.

Ιταλία

Στη χώρα αυτή απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 τα χαράματα όπως και τα ταξίδια μεταξύ των 20 περιφερειών της. Η χρήση μάσκας είναι παντού υποχρεωτική. Τα μπαρ και τα εστιατόρια σε 15 περιφέρειες επιτρέπεται να σερβίρουν σε καθημένους πελάτες μέχρι τις 6 το απόγευμα και σε 5 περιφέρειες έχουν κλείσει με εξαίρεση την παράδοση κατ΄οίκον.

Οι μαθητές του δημοτικού επανήλθαν στις τάξεις στις 7 Ιανουαρίου και του γυμνασίου στις 14, αλλά μόνον για το 50% του κανονικού προγράμματος καθώς χωρίστηκαν σε μικρότερα τμήματα και συνεχίζεται η τηλε-εκπαίδευση. Σε κάθε τάξη είναι παρόντα περίπου 10 παιδιά. Η Ιταλία έχει 5,8 εκατ.μαθητές σε όλες τις βαθμίδες πλην Πανεπιστημίου, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί διαδικτυακά. H χώρα, με 60 εκατ. πληθυσμό, έχει συνολικά 2.600.000 κρούσματα και έχουν απωλεσθεί 90.200 ζωές, με τις 30.000 στο πρώτο κύμα. Τα κρούσματα στο δεύτερο κύμα κορυφώθηκαν το Νοέμβρη με 40.000 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα έχουν σταθεροποιηθεί στα περίπου 13.000 ημερησίως.

Ισπανία

Ο κόσμος εκεί κυκλοφορεί ελεύθερα μόνον για να πάει σε γιατρό,  για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους ή σε άτομα χρήζοντα βοηθείας γενικά, για να εργασθεί ή για να πάει στο σχολείο. Και εκεί είναι υποχρεωτική η μάσκα στους άνω των 6 ετών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Κάποιες περιοχές έχουν επιβάλει τη μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους.

Η Καταλονία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων σχεδιάζει πάντως, παρά τους 86 θανάτους την ημέρα, να ανοίξει και τα γυμναστήρια (με το 30% της λειτουργικότητάς τους) και να επιτρέψει στα εστιατόρια και τα μπαρ να μένουν ανοιχτά έως τις 16:30 ενώ μέχρι τώρα ήταν μέχρι 15:30. Στην περιοχή λειτουργεί το εμπόριο (το κλείνουν μόνο το Σαββατοκύριακο).  Θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Συνεχίζεται επίσης να απαγορεύεται η συνάθροιση περισσοτέρων των 6 ατόμων έξω ή σε σπίτια και συνιστούν στον κόσμο να μην έχουν περισσότερες από δύο οικογένειες στον κύκλο των προσωπικών επαφών του.

Ωστόσο, σε άλλες περιφέρειες τα μέτρα εντείνονται λόγω και της αύξησης των κρουσμάτων καθώς και της αύξησης του ποσοστού των μεταλλάξεων. Στις 10 από τις 17 περιφέρειες της  Ισπανιας τα μπαρ και τα εστιατόρια έχουν κλείσει, ενώ στις 7 λειτουργούν με ελάχιστα μέτρα -π.χ. δεν σερβίρουν μετά τις 9 το βράδυ.  Η χώρα, με πληθυσμό 47 εκατ. έχει 2.940.000 κρουσματα και  60.800 θανάτους (οι μισοί στο πρώτο κύμα). Τον Οκτώβρη τα κρούσματα ήταν περίπου 23.000 την ημέρα όμως το τελευταίο δεκαήμερο έχουν φτάσει τα 30.000-35.000, κάτι που άλλοι αποδίδουν στις γιορτές και στη χαλάρωση ενώ άλλοι στις πιο εύκολα μεταδιδόμενες μεταλλάξεις.

Βέλγιο

Το Βέλγιο, μια από τις χώρες με την χειρότερη “επίδοση” στη διαχείριση της πανδημίας, επιτρέπεται θεωρητικά μόνον ένας επισκέπτης από μη μέλος της οικογένειας σε κάθε σπίτι και αυτός πρέπει να είναι ο ίδιος. Στις συναντήσεις σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται μέχρι τέσσερα άτομα.

Τα σχολεία και τα καταστήματα είναι ανοιχτά, με τον κανόνα να ψωνίζει κάθε άτομο μόνο του και να μη μένει στο εμπορικό πάνω από μισή ώρα. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές παντού. Με πληθυσμό 11,4 εκατομμύρια, η χώρα έχει 718.800  κρούσματα και συνολικά 21.260 θανάτους (οι μισοί στο πρώτο κύμα). Το Νοέμβριο είχαν περίπου 20.000 κρουσματα ημερησίως και τώρα γύρω στα 3.000 την ημέρα.

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία επιβλήθηκε λοκντάουν πολύ αργά (στις 15 Ιανουαρίου) και αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα. Έγινε πλέον υποχρεωτική η τηλε-εργασία, έκλεισαν τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη  πρώτης ανάγκης, καθώς και τα καφέ και τα εστιατόρια -λειτουργούν μόνο για παραδόσεις κατ’ οίκον και για takeaway. Tα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.

Η χώρα, με πληθυσμό 10,3 εκατομμύρια, αριθμεί 13.842 θανάτους. Έφτασε στα 15.000 κρουσματα την ημέρα το Γενάρη και τώρα αυτά έπεσαν στα 9.000. Πεθαίνουν 200-300 άτομα την ημέρα και οι περισσότεροι από τους σχεδόν 14.000 νεκρούς, έχασαν τη μάχη στο δεύτερο κύμα. Στο πρώτο κύμα ειχαν χαθεί περίπου 1.500 Πορτογάλοι. Η κατάσταση εκεί περιγράφεται ως δραματική καθώς “κλατάρουν” πλέον οι μηχανισμοί παροχής οξυγόνου στα νοσοκομεία -δεν “αντέχουν” την ταυτόχρονη τροφοδοσία τόσο πολλών ασθενών.

Ολλανδία

Η χώρα έχει εφαρμόσει ένα δικό της τύπο lockdown χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας και με τη μάσκα υποχρεωτική μόνον για τους άνω των 13 ετών. Δεν λειτουργούν οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις, όπως εμπορικά, σινεμά, κομμωτήρια, γυμναστήρια. Επίσης είναι κλειστά τα σχολεία (θα ανοίξουν μόνον τα δημοτικά). Επιτρέπεται η παράδοση εμπορευμάτων κατ’ οίκον και μπορουν να παραγγέλλουν καφέ-φαγητό επίσης με παράδοση κατ΄οίκον ή take away. Δεν επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ.

Στα σπίτια επιτρέπεται μόνον ένας επισκέπτης που δεν ανήκει στην οικογένεια. Η κυβέρνηση συνιστά να μη γίνονται στο εξωτερικό μη απαραίτητα ταξίδια. Η μάσκα ειναι επιβεβλημένη σε όλους τους εσωτερικούς χώρους (π.χ. σούπερ μάρκετ) αλλά και στα μέσα μεταφοράς σε όσους είναι άνω των 13 ετών.  Τα περιοριστικά μέτρα παρατάθηκαν προχτές μέχρι τον Μάρτιο καθώς -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας- παρά την πρόσφατη μείωση των κρουσμάτων, το τρίτο κύμα θεωρείται αναπόφευκτο λόγω τον μεταλλάξεων.

Πάντως αποφάσισαν παρά την διατήρηση των μέτρων, να κάνουν ένα μικρό άνοιγμα και, συγκεκριμένα, να ανοίξουν από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου τα δημοτικά σχολεία και να επιτρέψουν τα ψώνια από καταστήματα με τη μέθοδο του ραντεβού. Μέχρι το Μάρτιο θα μείνουν κλειστά και τα Πανεπιστήμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για τα δημοτικά σχολεία αποφάσισαν ότι σε κάθε κρούσμα θα κλείνει το τμήμα για πέντε μέρες και θα επιβάλλεται σε μαθητές και δασκάλους ανάλογης διάρκειας καραντίνα με υποχρεωτικό τεστ σε όλους πριν επαναλειτουργήσει το τμήμα, με την παρέλευση του πενθημέρου.

Με πληθυσμό 17,3 εκατ. η χώρα έχει καταγράψει 993.400 κρουσματα και 14.230 απώλειες. Τα δύο τρίτα των εκλιπόντων υπέκυψαν στο δεύτερο κύμα. Το τελευταίο δεκαήμερο η χώρα έχει περίπου 4.000 κρούσματα την ημέρα (στο δεύτερο κύμα που σημειώθηκε τον Οκτώβριο, οι Ολλανδοί είχαν 10.000 κρούσματα την ημέρα, οπότε και σημειώθηκαν οι μισοί θάνατοι).

Δανία

Στη Δανία λειτουργούν κανονικά μόνον τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Είναι κλειστά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια  και για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ισχύει η τηλε-εργασία. Στους δημόσιους χώρους επιτρέπεται να συναντώνται μέχρι πέντε άτομα. Με πληθυσμό 5,8 εκατ. η χώρα κατέγραψε 200.300 κρούσματα και 2.184 νεκρούς -τα 3/4 των θανάτων σημειώθηκαν στο δεύτερο κύμα. Το Νοέμβρη που κορυφώθηκε αυτό, τα κρούσματα έφθασαν τα  4.000 ημερησίως και τώρα είναι περί τα 500 την ημέρα.

Δεν επιτρέπεται η συνεύρεση περισσότερων των 5 ατόμων σε δημόσιους χώρους και σε όλους τους κλειστούς χώρους ειναι υποχρεωτική η μάσκα. Εξετάζεται στις 28 Φεβρουαρίου να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί (παιδιά μέχρι 4 ετών) αλλά το λοκτνάουν παρατάθηκε μέχρι το Μάρτιο και ανακοινώθηκε ότι  θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τότε τα σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ιρλανδία

Οι πολίτες επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπιτι μόνο για δουλειά, σχολείο και άσκηση σε απόσταση το πολύ 5 χλμ. από την οικεία τους. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις στα σπίτια και στους κήπους εκτός και αν πρόκειται για τη φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων και ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη. Στους γάμους επιτρέπεται να ειναι παρόντα μέχρι έξι άτομα και στις κηδείες μέχρι 10.

Είναι κλειστό το λιανεμπόριο και τα εστιατόρια και τα μπαρ. Επιτρέπεται καφές και φαγητό μόνον με παράδοση κατ΄οίκον και  takeaway. Η χώρα έχει πληθυσμό 5 εκατομμύρια και  200.744 κρούσματα. Οι νεκροί έφθασαν τους 3.580. Στις αρχές Ιανουαρίου ειχε ένα έντονο δεύτερο κύμα με 8.000 κρούσματα την ημέρα, που τώρα μειώθηκαν στα 1.000.

Βρετανία

H Βρετανία συνολικά, με πληθυσμό 64,5 εκατομμύρια, έχει καταγράψει 3.892.499 κρουσματα και  110.250 θανάτους. Στις 6 Ιανουαρίου είχε 60.000 κρούσματα ημερησίως και τώρα καταγράφει πλέον γύρω στα 20.000 την ημέρα. Από τους 110.250 νεκρούς, οι 40.000 υπέκυψαν στο πρώτο κύμα. Στη Βρετανια ισχύουν διάφορα μέτρα ανάλογα με την επικράτεια.

Στην  Αγγλία μπορεί κάποιος να αθλείται μια φορά την ημέρα με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό στην περιοχή του και οι μετακινήσεις δεν ενθαρρύνονται παρά για “ουσιαστικούς λόγους”. Είναι κλειστά τα μπαρ και τα εστιατόρια. Λειτουργούν κανονικά τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα ανθοπωλεία ή τα καταστήματα με είδη κηπουρικής, οι ναοί, τα πρατήρια βενζίνης, τα δημόσια πλυντήρια, οι τράπεζες και τα ιατρεία. Τα σχολεία ίσως ξανανοίξουν στις 8 Μαρτίου.

Στην Ουαλία ειναι επίσης κλειστά τα σχολεία και ίσως ανοίξουν στα τέλη Φεβρουαρίου. Επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι για βασικές ανάγκες.  Από τις 23 Ιανουαρίου επιτράπηκε να μπορείς να ασκηθείς μαζί με άλλον ένα φίλο σου -μη μέλος της οικογένειας. Ισχύει και εκεί ως σύσταση ο στενός κύκλος επιτρεπομένων επαφών όπως σχεδόν σε όλη τη Βρετανία. Είναι κλειστά τα μπαρ και τα καφέ -επιτρέπεται μόνον το takeaway και η παράδοση κατ΄οίκον. Το λιανεμπόριο λειτουργεί με ραντεβού. Στην Βόρειο Ιρλανδία ισχύουν τα ίδια, αλλά σε γάμους και κηδείες επιτρέπονται μέχρι 25 άτομα.

Στην Σκωτία όσες περιοχές είναι στο κόκκινο έχουν διαφορετικούς περιορισμούς από τις άλλες, αλλά οι περισσότερες είναι ήδη στο “κόκκινο”, όπου είναι κλειστά τα σχολεία και επιτρέπεται η μετακίνηση για ό,τι και στην Ελλάδα. Σε εξωτερικό χώρο επιτρέπεται να συναντώνται μέχρι δύο άτομα από δύο διαφορετικές οικογένειες (εκτός από τα παιδιά κάτω των 11 ετών που μπορούν να συναντώνται με περισσότερα παιδιά). Οι εκκλησίες ανοίγουν μόνον για τέλεση γάμου ή κηδείας. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικό χώρο. Βασικά αγαθά μπορούν οι πελάτες να τα παραλάβουν από κατάστημα αλλά χωρίς να εισέλθουν σε αυτό. Σε περιοχές με χαμηλότερο ιικό φορτίο είναι ανοιχτά τα μπαρ και τα εστιατόρια μέχρι τις 6 το απόγεμα αλλά δεν σερβίρουν αλκοόλ.

Σουηδία

Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου υπήρχαν συστάσεις προς τον πληθυσμό αλλά δεν επιβλήθηκαν ιδιαίτερα μέτρα. Τώρα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ και στα εστιατόρια επιτρέπονται παρέες το πολύ 4 ατόμων Σε δημόσιες εκδηλώσεις επιτρέπονται μέχρι 8 άτομα και έκλεισαν τις σάουνες, τα γυμναστήρια και τα μουσεία. Έχουν απαγορεύσει τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς τη Βρετανια τη Δανία και τη Νορβηγία

Με πληθυσμό 10,2 εκατομμύρια, η Σουηδία έχει 584.670 κρουσματα και 12.028 απώλειες. Είχε αντιμετωπίσει ένα μεγάλο δεύτερο κύμα το Νοέμβριο με 11.000 κρουσματα την ημέρα που τώρα μειώθηκαν στα  4.000. Οι μισοί θάνατοι σημειώθηκαν στο πρώτο κύμα. H Σουηδία και η Δανία ανακοινωσαν χτες ότι υιοθετούν το “διαβατήριο εμβολιασμού”.

Νορβηγία

Από τις 29 Ιανουαρίου η χώρα απαγορεύει την είσοδο σε μη κατοίκους της Νορβηγίας. Επιτρέπονται επισκέψεις στα σπίτια μέχρι πέντε ατόμων που δεν ανήκουν στην οικογένεια που ζει στην κατοικία. Αν οι επισκέπτες είναι μέλη της ίδιας οικογένειας μπορουν να ειναι και πάνω από πέντε. Σε γιορτές επιτρέπονται ακόμη και σήμερα είκοσι άτομα αν γίνονται σε εξωτερικό χώρο. Επίσης επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις με 200 άτομα, αλλά μόνον με καθημένους. Στις κηδείες επιτρέπονται μέχρι 50 άτομα.

Για τη λειτουργία των σχολείων αποφασίζει κάθε δημοτική αρχή ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή της. Παντού συνιστούν την τηλε-εργασία. Έχουν υιοθετήσει μόλις 1 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων και ειδικά οι νέοι δεν χρειάζεται να το τηρούν όταν αθλούνται ομαδικά, αν και απαγορεύονται τα ματς και τα τουρνουά.  Επιτρέπουν καφέ και εστιατόρια, αλλά σερβίρουν αλκοόλ μόνον σε όσους παραγγέλλουν φαγητό. Μετά τα μεσάνυχτα δεν σερβίρουν αλκοόλ και μετά τς 10 το βράδυ τα μπαρ-εστιατόρια δεν δέχονται νέους πελάτες.

Με πληθυσμό 5,3εκατομμύρια η χώρα έχει  64.200 κρούσματα και 582 απώλειες -οι μισοί θάνατοι σημειώθηκαν στο δεύτερο κύμα, Μετά την κορύφωση του περασμένου Νοεμβρίου (700 κρούσματα την ήμερα) το τελευταίο δεκαήμερο η χώρα καταγράφει μόνον 300. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ και εισάγει εμβόλια από την Σουηδία. Έχει μικρή πυκνότητα πληθυσμού πάντως όπως και η Φινλανδία και η Σουηδία. Η Νορβηγία είναι 203η με 17 κατοίκους ανά τ.χλμ., η Σουηδία είναι 193η με 23 και η Φινλανδία 209η με 16 ανά τ.χλμ. (Η Ελλάδα είναι  130ή με 79 κατοίκους ανά τ. χλμ.).

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx