Πως έδωσε ο “διοικητής της Mόριας” τους εμπρηστές

“Καίνε” οι καταθέσεις για τη Μόρια – Τι λένε μάρτυρες και ο φερόμενος ως αρχηγός, slpress

Σοκ προκαλούν οι καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τον εμπρησμό της Μόριας, η οποία κάηκε κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα. Όπως προκύπτει, κανένας από τους έξι Αφγανούς κατηγορούμενους δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη, ενώ όλοι αρνούνται κάθε κατηγορία.

Στη δικογραφία γίνονται αναφορές για έναν 17χρονο ανήλικο, ο οποίος φέρεται από μάρτυρες ως ο “αρχηγός” των νεαρών. Την ίδια ώρα, ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας χαρακτηρίζεται με το ψευδώνυμο “διοικητής της Μόριας”. Συγκλονιστική είναι η κατάθεση του 42χρονου Αφγανού, ο οποίος κατονόμασε τους πέντε από τους έξι συλληφθέντες και η μαρτυρία του ήταν αυτή που επέτρεψε στους αστυνομικούς να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες.

Έτσι κάηκε η Μόρια 

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” ο 42χρονος αναφέρει στην κατάθεσή του: «Είδα να έρχονται τρέχοντας 15-20 Αφγανοί νεαρής ηλικίας, οι οποίοι διασκορπίστηκαν στη Ζώνη 12 και έβαζαν παντού φωτιές χρησιμοποιώντας για να μεταφέρουν τη φωτιά από σημείο σε σημείο χαρτόνια και άλλα αντικείμενα. Τους άκουσα να φωνάζουν μεταξύ τους “βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί”. Εγώ μαζί με άλλους τους παρακαλέσαμε να σταματήσουν γιατί υπάρχει κίνδυνος για μας, τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Εκείνοι όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν αλλά συνέχισαν με μεγαλύτερο μένος λέγοντάς μας ότι εμείς έχουμε οικογένειες και θα πάρουμε τρίπτυχα για να φύγουμε από το νησί αλλά αυτοί δεν έχουν τίποτα να χάσουν και αν δεν τα κάνουν αυτά δεν πρόκειται να φύγουν. Προσπαθήσαμε με άλλους που έμεναν δίπλα μου να σβήσουμε τις πυρκαγιές, δυστυχώς όμως είχε πολύ δυνατό αέρα και οι πυρκαγιές αναπτύχθηκαν σε όλο το εύρος της Ζώνης. Πήραμε τις οικογένειές μας και απομακρυνθήκαμε».

Ο 42χρονος, ο οποίος έφτασε στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια, τον Δεκέμβριο, μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους, ανέφερε στους αστυνομικούς και για τις αντιδράσεις που υπήρχαν σχετικά με την καραντίνα. «Τα νέα δημιούργησαν έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό ομοεθνών μου καθ’ όσον πολλοί δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ασθένειας ούτε και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων. Υπήρχε μάλιστα η φήμη ότι θα τοποθετηθεί περίφραξη περιμετρικά του ΚΥΤ ώστε να μην μπορούμε να βγούμε έξω. Στη φήμη αυτή αντιδρούσαν περισσότερο τα μεμονωμένα άτομα που γνωρίζουν ότι σε σχέση με τις οικογένειες είναι δυσκολότερο να πάρουν τρίπτυχο και να φύγουν από τη Λέσβο».

Ο ίδιος ανέφερε στους αστυνομικούς ότι την παραμονή του εμπρησμού είχε ακούσει ομοεθνείς του να συζητούν για την ανάγκη καταστροφής του χώρου καραντίνας. Έναν χώρο, τον οποίο είχε δημιουργήσει η ολλανδική ΜΚΟ Movement on the ground. Στην ερώτηση, εάν γνωρίζει τα άτομα που έβαλαν τις φωτιές, ο 42χρονος κατονόμασε τρεις νεαρούς Αφγανούς οι οποίοι διέμεναν στη Ζώνη 12 του καταυλισμού, έναν που «μένει κοντά στη γραμμή του φαγητού», καθώς και έναν ανήλικο, για τον οποίο είπε ότι ήταν γνωστός στο ΚΥΤ ως ο αρχηγός των ασυνόδευτων ανήλικων.

Σημειώνεται ότι και οι πέντε νεαροί Αφγανοί που υπέδειξε ο 42χρονος ομοεθνής τους συνελήφθησαν και κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Η ταυτοποίησή τους έγινε από την σύγκριση του βίντεο από τον εμπρησμό, με υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, στο οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι καταγράφηκαν κατά την αποχώρησή τους από το νησί.

Ο “διοικητής” της Μόριας 

Ο 42χρονος ανήκει στη φυλή των Παστούν και, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στους αστυνομικούς, είχε οριστεί από τα περίπου 200 μέλη της ίδιας φυλής που έμεναν στη Μόρια, ως εκπρόσωπος τους. «Με όρισαν να τους εκπροσωπώ για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που είχαμε, τόσο έναντι των αρμοδίων αρχών (Αστυνομίας, Υπηρεσίας Ασύλου) όσο και έναντι των εκπροσώπων άλλων εθνοτήτων στο ΚΥΤ» αναφέρει στην κατάθεσή του.

Προφανώς για αυτό τον λόγο, ο 17χρονος Αφγανός σε σημεία της κατάθεσής του που παρουσιάζει το protothema.gr αναφέρει ότι αυτός που τον κάρφωσε έχει το παρατσούκλι “διοικητής της Μόριας”.

«Όσον αφορά την κατάθεση του συμπατριώτη μου, ο οποίος με κατονομάζει ψευδώς ως έναν εκ των εμπρηστών, προτίθεμαι να κινηθώ νομικά εναντίον του, καθότι τα όσα αναφέρει τουλάχιστον ως προς εμένα είναι απολύτως ψευδή. Ο ίδιος είχε καταφέρει σε έναν βαθμό να “διοικεί” τον τομέα των Αφγανών και να είναι ο “αρχηγός” τους. Ψευδώς μου προσδίδει την ιδιότητα του αρχηγού των ανηλίκων. Όσοι δεν τον αποδέχονταν ως αρχηγό τους, τους κακολογούσε και τους δημιουργούσε προβλήματα. Είναι Παστούν και έχει προβληματικές σχέσεις με όσους από τους Αφγανούς δεν είναι. Θέλει να τα πηγαίνει καλά με τις αρχές και με τους ανθρώπους των Μ.Κ.Ο. που δρουν στο Κ.Υ.Τ. Μόριας και για αυτό προφανώς βρήκε ευκαιρία να εμπλέξει κάποιους από αυτούς που δεν τον αποδέχονταν ως αρχηγό τους και παράλληλα να φανεί καλός και συνεργατικός με τις αρχές του νησιού» αναφέρει.

Τι λέει για τα φλεγόμενα αντικείμενα 

Ο νεαρός, ο οποίος έφτασε μόνος του στη Λέσβο από το Αφγανιστάν, πριν από περίπου έναν χρόνο, αμέσως μετά την πυρκαγιά, έφυγε με προγραμματισμένη πτήση για τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε δομή ανηλίκων στην Πιερία, όπου και συνελήφθη. Σε ό,τι αφορά τον εμπρησμό και τη συμμετοχή του σε αυτόν για την οποία κατηγορείται ο 17χρονος υποστηρίζει ότι την ώρα της φωτιάς βρισκόταν στη σκηνή του και βγήκε από αυτή γιατί άκουσε φωνές.

Παραλλήλως, απαντώντας στις μαρτυρίες ότι μετέφερε φλεγόμενα αντικείμενα λεέι: «Σε κάποια στιγμή οι φωτιές με πρόλαβαν και άρχισε να καίγεται και η δική μου σκηνή. Τότε προσπάθησα να βγάλω κάποια πράγματα μήπως τα σώσω από την φωτιά όμως τα περισσότερα είχαν ήδη αρχίσει να καίγονται. Ίσως για αυτό να νόμισε κάποιος ότι είμαι από αυτούς που βάζουν τις φωτιές καθότι προσπαθούσα να βγάλω αναμμένα αντικείμενα εκτός της σκηνής ώστε να μην καούν και τα υπόλοιπα, όμως δεν είχα κανένα αποτέλεσμα».

Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των συλληφθέντων με τον 42χρονο μοναδικό μάρτυρα, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό. Παραλλήλως, αμφισβητούν την αξιοπιστία του και  υπογραμμίζουν ότι και τα πέντε άτομα που κατονόμασε ανήκουν στη φυλή Χαζαρά που είναι αντίπαλη με την φυλή των Παστούν, στην οποία ανήκει ο μάρτυρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι