ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως επηρέαζουν οι αναστολές εργασίας νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Πως επηρέαζουν οι αναστολές εργασίας νοσοκομεία και ΕΚΑΒ, Όλγα Μαύρου

Σοβαρό πρόβλημα ανακύπτει με τους ανεμβολίαστους νοσηλευτές και γιατρούς, καθώς με την αναστολή της εργασίας τους, έως ότου αντικατασταθούν από εμβολιασμένους, θα μειωθούν αναγκαστικά τα προγραμματισμένα χειρουργεία και θα επηρεαστεί μοιραία η υγεία των πολιτών, καθώς δεν θα μείνει αλώβητη καμία κλινική, καμίας ειδικότητας.Το 11% – 26% των μη εμβολιασμένων ανά ειδικότητα, συνεπάγεται αναζήτηση 25.000 νέων εργαζομένων που να έχουν εμβολιασθεί.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία) κ. Μιχ. Γιαννάκος κάλεσε γιατρούς και νοσηλευτές να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ώστε η κυβέρνηση να υποχωρήσει ως προς την υποχρεωτικότητα. Όπως είπε «είμαστε κάθετα υπέρ του εμβολιασμού, αλλά και κατά της υποχρεωτικότητας». Θεωρεί ότι αν οι εργαζόμενοι υπακούσουν στο κάλεσμα και μαζικά απόσχουν από την κατάθεση του πιστοποιητικού, η πολιτεία δεν θα μπορεί να επιβάλει σε χιλιάδες άτομα αναστολή εργασίας και το μέτρο της υποχρεωτικότητας θα παγώσει.

Το βασικό επιχείρημα του κ. Γιαννάκου είναι ότι πάνω από το 8% των γιατρών έχει νοσήσει και γι΄ αυτό δεν έχει εμβολιασθεί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό φθάνει το 15%. Υποστηρίζει ουσιαστικά ότι είναι πολύ λίγοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τον φόβο των παρενεργειών των εμβολίων και ότι μένουν οι περρισσότεροι ανεμβολίαστοι επειδή δεν έχουν καταγραφεί ως νοσήσαντες.

«Δεν έχουν καταγραφεί στα μητρώα Covid», λέει ο κ. Γιαννάκος. Εντούτοις, άπαξ και ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο παίρνει αναρρωτική άδεια ή τίθεται σε καραντίνα επειδή ειναι φορέας Covid, αυτό αναγράφεται στο μητρώο του ανά νοσοκομείο και δεν μπορεί εργαζόμενος να μην καταγραφεί ότι απουσιάζει ως ασθενής με κορονοϊό και προσκομίζει επί τούτου είτε βεβαίωση γιατρού είτε αποτέλεσμα test. Ελάχιστοι ειναι εκείνοι που κόλλησαν από συγγενείς τους και βέβαιοι ότι έχουν κορονοϊό δεν μπήκαν στην διαδικασία να κάνουν το τεστ.

Παράλληλα, ανεμβολίαστο παραμένει σε ποσοστό 32% – 35% ανά περιοχή το προσωπικό που απασχολείται στα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ, παρότι έχει πολλές φορές την ημέρα στενή επαφή με ευάλωτα άτομα τόσο κατά την παραλαβή τους, όσο και κατά τη μεταφορά τους στον κλειστό και μικρό χώρο του ασθενοφόρου. Η πρόσληψη νέων στον τομέα αυτόν εκτιμούν οι εργαζόμενοι ότι θα είναι δύσκολη, καθώς απαιτεί μια επιπλέον ειδίκευση, όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ειδικότητα που απαιτεί πολύχρονη ειδίκευση. Από τους 4.000 εργαζομένους στο ΕΚΑΒ πανελλαδικά δεν έχει εμβολιαστεί οι 1.245.

Πρόβλημα με τα χειρουργεία

Ως προς τα χειρουργεία όμως το πρόβλημα είναι όντως οξύ, γιατί αν και η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, είτε έχει νοσήσει ήδη είτε έχει εμβολιασθεί, οι νοσηλευτές παραμένουν σε υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστοι, για τον τομέα τους. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους διοικητές των νοσοκομείων λίστα με τις χειρουργικές κλινικές που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα μετά την αναστολή εργασίας στους ανεμβολίαστους γιατρούς και νοσηλευτές.

Αν οι θέσεις δεν καταστεί δυνατόν να αναπληρωθούν με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα δημόσια νοσοκομεία, τότε θα γίνει περικοπή των μη επειγόντων χειρουργείων. Όμως, τα λεγόμενα “μη επείγοντα” χειρουργεία αναβάλλονται εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας το υπουργείο εστίασε τα νοσοκομεία στον κορονοϊό και μείωσε κατά 80% τα προγραμματισμένα χειρουργεία που θεωρούνται μη επείγοντα.

Στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η Υγειονομική Περιφέρεια) παραμένουν ανεμβολίαστοι περίπου 3.800 άτομα (800 γιατροί και 3000 νοσηλευτές). Στα νοσοκομεία του Πειραιά (2η ΥΠΕ) ανεμβολίαστοι είναι 1.500 υγειονομικοί (330 γιατροί και 1.150 νοσηλευτές). Επειδή ο αριθμός των εργαζομένων στην Αθήνα είναι το ένα τρίτο του πανελλαδικού συνόλου, τεκμαίρεται ότι οι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές είναι περίπου 16.000, και σε αυτό το νούμερο θα πρέπει να προστεθεί και το ανεμβολίαστο “λοιπό προσωπικό”.

Μεγαλύτερο πρόβλημα θα ανακύψει στην επαρχία και ειδικά στα νησιά, όπου το προσωπικό είναι λίγο αριθμητικά και κάθε αναστολή θα αναπληρωθεί πολύ πιο δύσκολα απ΄ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πανελλαδικά στα νοσοκομεία της χώρας εργάζονται 35.076 νοσηλευτές και 97.000 γιατροί. Στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ λιγότεροι, αλλά και εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Το ανεμβολίαστο λοιπό προσωπικό

Πρόβλημα για την λειτουργικότητα των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών δεν συνιστούν, όμως, μόνον οι νοσηλευτές, αλλά και το λεγόμενο “λοιπό προσωπικό” όπου είναι ακόμα πιο υψηλό το ποσοστό των ανεμβολίαστων: φύλακες, λογιστές, γραμματείς, καθαρίστριες/ές, μαγείρισσες/οι κ.λπ. Σε ό,τι αφορά στον δημόσιο τομέα στο διοικητικό προσωπικό, ήδη δρομολογείται η πρόσληψη επικουρικών.

Σχετικά με τον τομέα της φύλαξης και της καθαριότητας, όσοι έχουν προσληφθεί από εταιρείες, θα αναπληρωθούν και πάλι από τις ίδιες τις εταιρείες. Όπου, όμως, δεν έχουν αναλάβει τους τομείς αυτούς εταιρείες, θα γίνουν συμβάσεις εξπρές με αυτές.  Όμως ούτε για αυτές είναι τόσο απλό να βρουν πτυχιούχους νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό μέσα σε μια εβδομάδα.

Παράλληλα υπάρχει το θέμα των περίπου 2.000 συνταξιοδοτήσεων γιατρών και νοσηλευτών ανά έτος. Μετά την χρεοκοπία οι προσλήψεις μειώθηκαν δραστικά και όσοι συνταξιοδοτούνταν, ουσιαστικά δεν αναπληρούνταν. Μετά την έναρξη της πανδημίας έγιναν κάποιες προσλήψεις, αλλά ήταν ελάχιστες στην πράξη, καθώς έπρεπε να καλύψουν και τα χιλιάδες κενά των προηγούμενων ετών που δεν είχαν αναπληρωθεί ποτέ.

Ποσοστά εμβολιασμένων

Συγκεκριμένα, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί την τελευταία δεκαετία πάνω από 20.000 άτομα του ιατρονοσηλευτικού τομέα και προσλαμβάνονταν περίπου 200 νέοι κάθε χρόνο (οπότε διαμορφώθηκε έλλειμμα 18.000 θέσεων), λόγω πανδημίας σε ολόκληρη την Ελλάδα προσελήφθησαν μόλις 3.337 άτομα.

Παρά την εξαγγελία αναστολών και υποχρεωτικότητας τον Ιούλιο, οι αλλαγές στα ποσοστά εμβολιασμένων στο δημόσιο τομέα ήταν μικρές. Μέχρι το Δεκαπενταύγουστο η κατάσταση είχε διαμορφωθεί ως εξής: εμβολιάσθηκε ένα επιπλέον 1,26% γιατρών (από 88% έφθασαν το 89,26%), ένα περίπου 3% των νοσηλευτών (από 74% έφθασαν το 76,91%) και ένα ποσοστό 2,5% του λοιπού προσωπικού (από 72% έφθασε το 74,64%).

Στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο είχε εμβολιασθεί το 92% των γιατρών και στις 15 Αυγούστου το 93,04% (διαφορά 1,04%). Στους νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο είχε εμβολιασθεί το 79% και έφθασε το 80,82% (διαφορά 1,82%), ενώ στο λοιπό προσωπικό οι εμβολιασμένοι αυξήθηκαν επισης κατά 1,82% φθάνοντας από 79% τον Ιούλιο, το 80, 82% στις 16 Αυγούστου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx