ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς φτάνει ο πατέρας να σκοτώσει το παιδί του – Παιδοκτονίες που συντάραξαν (upd)

Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ 42χρονος που τραυμάτισε τη σύζυγό του στο λαιμό με αιχμηρό αντικείμενο

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το πρωί το Κορωπί, φέρνοντας στο νου παιδοκτονίες που έχουν συνταράξει κατά καιρούς το πανελλήνιο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 76χρονος πατέρας φέρεται ότι σκότωσε τον 48χρονο γιο του πυροβολώντας τον θανάσιμα στην κοιλιά, με κυνηγετική καραμπίνα, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Η οικογένεια αντιμετώπιζε διάφορα ζητήματα και ο 48χρονος ήταν χωρισμένος, με δύο παιδιά ηλικίας 13 και 16 ετών.

Ο φόνος έγινε στις 7:45′ το πρωί της Δευτέρας όταν πατέρας και γιος διαπληκτίσθηκαν ιδιαίτερα έντονα μέσα στο διώροφο σπίτι, όπου συγκατοικούσαν -στο ισόγειο ειχαν ένα ξυλουργείο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο παιδοκτόνος πήρε τηλέφωνο ο ίδιος στην Αστυνομία και ανέφερε: «Σκότωσα τον γιό μου ελάτε να με συλλάβετε». Ο δράστης, χήρος, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου. Μέχρι στιγμής παραμένει σοκαρισμένος και δεν μιλάει. Πατέρας και γιος είχαν συχνά καβγάδες τον τελευταίο καιρό. Παρών στο έγκλημα ήταν και  ο άλλος γιος του 76χρονου που δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Πριν από τέσσερις μήνες, ένας 55χρονος Αλβανός φέρεται να σκότωσε με μαχαίρι τον 26χρονο γιο του στην Θέρισο της Κρήτης ανήμερα των Χριστουγέννων, όμως είχε τότε προφυλακισθεί και ο 24χρονος γιος της οικογένειας – υπήρχε η υπόνοια ότι δράστης ήταν ο γιος και ο πατέρας προσπάθησε να τον καλύψει ή ότι επιτέθηκαν και οι δύο στο θύμα.

Πέρσι τον Ιούνιο 86χρονος σκότωσε τον 45χρονο γιο του  και αυτοκτόνησε στην Ζαχάρω της Ηλείας, αφήνοντας και σημείωμα. Ο δράστης, συνταξιούχος δάσκαλος, περιγράφεται ως άτομο σκληρό και με εμμονές. Ήταν χήρος από 20ετίας. Ο γιος ήταν άνεργος και γι’ αυτό λίγο καιρό πριν είχε μετακομίσει  από την Αθήνα στη Ζαχάρω και έμενε στον πρώτο όροφο του σπιτιού ενώ ο πατέρας στο ισόγειο. Ο φόνος είχε γίνει για ασήμαντη αφορμή, καθώς ο γέροντας είχε τσακωθεί στο καφενείο του χωριού και είχε απαιτήσει να μην πηγαίνει στο καφενείο ούτε ο γιος του. Φέρεται να τον σκότωσε επειδή ο 45χρονος συνέχισε να πηγαίνει στο καφενείο.

Τον Αύγουστο του 2020 ένας 63χρονος σκότωσε τον ηλικίας 32 ετών γιο του στα Πυλαιώτικα Θεσσαλονίκης. Ο παιδοκτόνος φέρεται να μην άντεχε άλλο την βίαιη συμπεριφορά του γιου του, ο οποίος χτυπούσε τόσο την μητέρα του όσο και τον πατέρα. Γείτονες κατέθεσαν ότι ο γιος χτυπούσε επί 20 λεπτά τους γονείς του προτού τον πυροβολήσει τελικά ο πατέρας. Σύμφωνα με το οικείο περιβάλλον, ο γιος ήταν χρήστης ναρκωτικών και χτυπούσε συχνά τους γονείς του.

«Ο 63χρονος ειδοποιήθηκε πως ο γιος του χτυπούσε την μητέρα του. Όταν έφτασε στο σπίτι, δέχτηκε και ο ίδιος επίθεση από το παιδί του. Αφού τον άφησε αιμόφυρτο στα σκαλιά της αυλής, ο 63χρονος, αγανακτισμένος, πήρε την καραμπίνα του», κατέθεσαν. Πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές το γιο του, που άρχισε να τρέχει, και άλλες τρεις, σκοτώνοντάς τον. Ο ίδιος περίμενε στα σκαλιά του σπιτιού του τους αστυνομικούς που τελικά τον συνέλαβαν. Στο συμβάν ήταν παρούσα η μητέρα του θύματος και η κόρη της, αδελφή του θύματος.

Παιδοκτονίες με αφορμη χωρισμό

Πριν από δύο χρόνια στην Κάνδανο της Κρήτης ένας 85χρονος πυροβόλησε το γιο του, ηλικίας 58 ετών, νομίζοντας – όπως είπε– ότι ήταν διαρρήκτης. Ο γιος βρήκε κλειδωμένη την πόρτα και προσπάθησε να μπει από το παράθυρο, οπότε ο πατέρας τον πυροβόλησε. Εν συνεχεία ο ηλικιωμένος ταμπουρώθηκε στο σπίτι και πυροβολούσε και κατά των αστυνομικών που είχαν πλέον φθάσει επί τόπου – ένας από αυτούς τραυματίστηκε. Τελικά αφοπλίστηκε και συνελήφθη. Στην κατοικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι, περίστροφο, δύο κυνηγετικά όπλα και πολεμικό όπλο.

Προ διετίας αποφυλακίσθηκε ο 60χρονος πλέον παιδοκτόνος, ο οποίος είχε πνίξει τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του για να εκδικηθεί την εν διαστάσει γυναίκα του. Η μόνη που επιβίωσε τότε ήταν η 13χρονη κόρη του, που σήμερα είναι 35 ετών. Στον αποφυλακισθέντα απαγορεύεται να ξαναπάει στην Κρήτη. Το 1999 είχε καταδικαστεί σε τρις ισόβια. Ο δράστης με πρόσχημα ότι ήθελε να πάει τα παιδιά του βόλτα, τα πήρε από την σύζυγό του με το ΙΧ και έφυγε.  Τα παιδιά ήταν ηλικίας 13 ετών (η κόρη που έζησε), και τρία αγόρια 10 ετών,4 ετών καιένα αβάπτιστο 2 ετών.

Πάρκαρε το αυτοκίνητο του στον ποταμό του Αλμυρού στο Ηράκλειο και έδεσε την 13χρονη στο λεβιέ των ταχυτήτων, επειδή το κορίτσι προσπαθούσε να προστατεύσει τα αδελφάκια του. Εκείνος πήρε τα τρία αγόρια και τα πέταξε στο ποτάμι. Στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητο και αφού αποβίβασε την κόρη του στην ερημιά, εξαφανίστηκε. Ο ίδιος όταν συνελήφθη επέμεινε αρχικά ότι οι πνιγμοί οφείλονταν σε ατύχημα, παρότι ένα χρόνο πριν είχε απειλήσει την άτυχη μάνα ότι «αν δεν τα ξανάβρισκαν, θα σκότωνε τα παιδιά».

Κατέθεσε έφεση προκειμένου να δικαστεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ωστόσο όταν ήρθε η ώρα της δίκης δεν εμφανίστηκε ποτέ και ομολόγησε…  «Αγαπάω τα παιδιά μου. Αλλά εσύ μου τα στερείς. Εσύ φταις για όλα. Όταν πεθάνω, να με θάψετε μαζί τους», είχε γράψει  στο ημερολόγιό του για τη γυναίκα του.

Δολοφονία με βενζίνη

Τον Απρίλιο του 2019 ένας 27χρονος πυροβόλησε με κλεμμένη καραμπίνα τον 4χρονο γιο του και εν συνεχεία αυτοκτόνησε στο  Χαλάνδρι. Ο δράστης είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ληστεία και είχε αθωωθεί, οι δε γείτονες τον περιέγραψαν ως εσωστρεφές άτομο. Πρόσφατα είχε χωρίσει από την ηλικίας μόλις 21 ετών Ρομά σύζυγό του και οι γείτονες έλεγαν ότι στο σπίτι γίνονταν “ομηρικοί καυγάδες” όσο ζούσαν μαζί.

Ο άνδρας κατηγορούσε την γυναίκα για απιστίες. Όταν χώρισαν το παιδί έμενε με τον πατέρα πάντως και όχι με τη μητέρα. Ο 27χρονος παραπονιόταν στους γείτονες ότι έπρεπε να είναι «μάνα και πατέρας ταυτόχρονα»  και ότι «δεν άντεχε».  Λίγες ώρες προτού σκοτώσει το παιδί και αυτοκτονήσει, είχε τηλεφωνηθεί με την σύζυγό του και είχαν ξανατσακωθεί άσχημα.«Το παιδί δεν κατάλαβε τίποτα. Δεν έπρεπε να μας παρατήσεις», έγραψε ο παιδοκτόνας και αυτόχειρας στο σημείωμα που άφησε.

Το 1972 ο Βασίλης Λυμπέρης περιέλουσε με βενζίνη και έβαλε φωτιά στο σπίτι του, την ώρα που κοιμόντουσαν μέσα η εν διαστάσει σύζυγός του, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και η πεθερά του. Καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατον και εκτελέστηκε το 1972. Ήταν ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέσθηκε στην Ελλάδα.Το 1996 ο 35χρονος Κώστας Ματσούκας, πυροβόλησε και σκότωσε τον 5χρονο γιο του Γιάννη, για να εκδικηθεί τη φίλη του, με την οποία είχαν αποκτήσει το παιδί, επειδή δεν του έδινε την επιμέλεια.

Βιασμοί, ποτό, ναρκωτικά

Το 2002 ο Χρήστος Βουλγαράκης μαχαίρωσε και σκότωσε την 13χρονη κόρη του για να εκδικηθεί την εν διαστάσει σύζυγό του. Το 2013 ο 47χρονος Γιώργος Μπόγρης πυροβόλησε στο κεφάλι την 17χρονη κόρη του Ασπασία και εν συνεχεία αυτοκτόνησε. Άφησε σημείωμα που ανέφερε ότι ήταν μία πράξη εκδίκησης προς την σύζυγό του που τον είχε εγκαταλείψει. Η Ασπασία επέζησε, αλλά με τετραπληγία.

Το 1994 ο 40χρονος Μανώλης Δουρής, πατέρας 7 παιδιών, βίασε και σκότωσε τον 6χρονο γιο του Νίκο. Ο Δουρής αυτοκτόνησε στη φυλακή. Η μητέρα του 6χρονου πίστευε ότι “τον αυτοκτόνησαν τον άνδρα μου” και ότι ήταν αθώος… Το 1994 ο Νίκος Δημόπουλος σκότωσε τον 16χρονο γιο του στον ύπνο του με τσεκούρι, γιατί το θύμα του έκανε παρατήρηση να πάψει να πίνει. Το 2015 ένας 27χρονος Βούλγαρος τοξικομανής σκότωσε και τεμάχισε την 4χρονη κόρη του Άννυ στο σπιτι του στην Αχαρνών.

Ο 54χρονος Απόστολος Κοσμάς το 1994  σκότωσε  με τσεκούρι τον 27χρονο γιο του Βαγγέλη, ο οποίος έπασχε από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τον μετέφερε και έκαψε τη σορό.  Πέθανε από έμφραγμα μέσα στη φυλακή. Το Δεκαπενταύγουστο του 2014 ένας 75χρονος στο Άστρος Αρκαδίας πυροβόλησε και σκότωσε τον γιο του «επειδή ήταν βίαιος και μας έδερνε όλους στην οικογένεια».

Σύμφωνα με τον νόμο πάντως, η παιδοκτονία ως έγκλημα αναγνωρίζεται μόνον για τη μητέρα που σκοτώνει βρέφος ενώ η ίδια είναι σε λοχεία. Προβλέπεται 10ετής κάθειρξη  με το ελαφρυντικό της επιλόχειας κατάθλιψης. Ο πατέρας δεν κατηγορείται για παιδοκτονία, αλλά για ανθρωποκτονία ανηλίκου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι