ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς φτάνουν γονείς να δέσουν σε αυλή το παιδί τους

Πως φτάνουν γονείς να δέσουν σε αυλή το παιδί τους, Όλγα Μαύρου

Σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή καταδικάστηκαν οι, ηλικίας 75 και 79 ετών αντίστοιχα, Ρομά γονείς που είχαν δεμένο με αλυσίδα 15 μέτρων στην αυλή τους, στο Αλιβέρι, τον 53χρονο γιό τους. Η δίκη έφερε στη δημοσιότητα ένα δυσεπίλυτο, λόγω της ανεπάρκειας των προνοιακών δομών, κοινωνικό πρόβλημα. Η ανεπάρκεια αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή και στη νεαρή μητέρα και στον αδελφό της στη Μακρυνίτσα, που σφαγιάσθηκαν από τον ψυχικά ασθενή σύζυγο της πρώτης.

Οι γονείς του ψυχικά ασθενούς μεσήλικα σήκωσαν τα χέρια ψηλά, παραδέχτηκαν ότι τον είχαν δεμένο στην αυλή, αλλά είπαν ότι δεν βρήκαν άλλη λύση από αυτήν και ότι εκεί είχε μια παράγκα για να κοιμάται. Είπαν ότι είχε πρόσβαση σε τουαλέτα, αλλά έπρεπε να τον πλένουν εκείνοι, επειδή δεν έκανε χρήση της. Όταν κρύωνε ο καιρός, είπαν ότι τον έβαζαν στο σπίτι, όμως δεν τον ήθελαν μαζί τους στην οικία μονίμως, επειδή ήταν επικίνδυνος και δεν τον αναλάμβανε κανένα ίδρυμα.

Όπως είπαν ο γιος τους απέκτησε τέσσερα παιδιά, αλλά η γυναίκα του τον εγκατέλειψε, οπότε οι ίδιοι ανέλαβαν και τον γιο τους και τα παιδιά του. Όμως η κατάστασή του επιδεινωνόταν συνέχεια, ειδικά μετά από ένα τροχαίο που είχε προ διετίας και η συμπεριφορά του ήταν πλέον ανεξέλεγκτη. Αντιμετώπισε προβλήματα αλκοολισμού, έκανε απόπειρες αυτοκτονίας και έχει νοσηλευθεί δύο φορές σε ψυχιατρική κλινική, χωρίς όμως οι γονείς του να είναι σε θέση να πουν ποια διάγνωση είχε γίνει.

Το SLpress επικοινώνησε με τον συνήγορό τους, Κωνσταντίνο Γούση, που είπε ότι ανέλαβε την υπόθεση γιατί και ο ίδιος είναι πατέρας. Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν στην ουσία εισοδήματα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του παιδιού της. «Η πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δέχονται τον ασθενή στη δημόσια δομή για δύο-τρεις μέρες, να κάνουν διάγνωση, να χορηγούν φάρμακα και εν συνεχεία μόλις η κατάσταση σε λίγες μέρες βελτιωθεί, να τον στέλνουν στο σπίτι του, υποτίθεται με κάποιον να αναλαμβάνει τη φροντίδα του και τη χορήγηση των φαρμάκων», είπε.

H υπόθεση της Μακρυνίτσας

Ο κ. Γούσης επεσήμανε πως «Έτσι όμως βρέθηκε εκτός δομών και ο άνδρας που σκότωσε την γυναίκα του και τον αδελφό της στη Μακρυνίτσα. Τον κράτησαν για λίγο και όταν αυτός έκοψε τα χάπια με δική του πρωτοβουλία, κανένας δεν μπορούσε να τον ελέγξει με το μοιραίο αποτέλεσμα, να χαθούν δυο ζωές». Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης είχε διακόψει την αγωγή που έπαιρνε και σκότωσε δύο άτομα, μια μέρα προτού αποφασισθεί δικαστικά ο εγκλεισμός του.

Ο κ. Γούσης συνέχισε: «Αυτοί οι ηλικιωμένοι Ρομά γονείς με τον μεσήλικα διαταραγμένο γιο δεν είναι σε θέση να τον φροντίσουν. Με ρώτησαν τι να κάνουν αν αρχίσει πάλι να παραφέρεται. Και τους είπα “μη διανοηθείτε να τον δέσετε”. “Και τι να κάνουμε;” με ρώτησαν. “Τίποτα, θα ειδοποιήσετε την αστυνομία” τους είπα. Ευτυχώς με την εισαγγελέα συντάξαμε την αίτηση για να οδηγηθεί σε κλινική για διάγνωση και θα δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Δεν γνωρίζω πάντως αν έχει διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια ή άλλο νόσημα και μου είπαν ότι παλαιότερα του είχε χορηγηθεί αντικαταθλιπτική αγωγή, χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω λεπτομέρειες».

Οι γονείς είπαν ότι φοβούνταν πως ο γιος τους θα μπορούσε να βλάψει και τους ίδιους, καθώς και άλλους ανθρώπους ή να γίνει επιθετικός και προς τα ανήλικα παιδιά του. Ο πατέρας είπε ότι του έκανε μπάνιο και του άλλαζε ρούχα επειδή αφόδευε επάνω του, όμως δεν μπορούσε να του παράσχει κάτι άλλο και έπρεπε πλέον να μεριμνήσει το κράτος.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου κάλεσε τους κατηγορούμενους να βρουν λύση, καθώς το παιδί τους δεν είναι ζώο για να διαβιεί δεμένο με μια αλυσίδα και τους κάλεσε να απευθυνθούν στον εισαγγελέα. Μετά την καταδικαστική απόφαση του αυτόφωρου οι γονείς του άνδρα κατέθεσαν αίτημα στην Εισαγγελία για ακούσια νοσηλεία, ενώ κινήθηκε και η διαδικασία της δικαστικής συμπαράστασης, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει έρευνα από τις κοινωνικές υπηρεσίες για τις συνθήκες διαβίωσης του μεσήλικα.

Τί κατέθεσαν οι μάρτυρες

Συγγενείς της οικογένειας τόνισαν ότι τον φροντίζουν οι κατηγορούμενοι, όμως ο μεσήλικας είναι επιθετικός. Η μητέρα υποστήριξε ότι στο παρελθόν τον πήγαν σε κλινική για περίθαλψη, αλλά δεν τον κράτησαν και ότι ο γιος τους λαμβάνει μόνον ένα επίδομα 300 ευρώ τον μήνα, τα οποία δεν του αρκούν στην κατάσταση που είναι. Ζήτησαν συγγνώμη, αλλά κατέληξαν στο ότι ο γιος τους χρειάζεται βοήθεια που δεν μπορούν να του την παράσχουν εκείνοι.

Ο συνήγορός τους προσέθεσε: «Έχοντας φροντίσει το παιδί για 50 χρόνια, οι γονείς, κατά τη γνώμη μου εσφαλμένα, θεώρησαν ότι η λύση που έπρεπε να δώσουν ήταν να δέσουν με μια αλυσίδα τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της αυλής τους, ώστε να μην προκαλεί προβλήματα σε τρίτους. Η συμπεριφορά αυτή είναι ποινικά κολάσιμη και ελπίζω η δίκη να είναι μια αφορμή, ώστε οι κοινωνικές υπηρεσίες να ασχοληθούν περισσότερο με τα προβλήματα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη».

Γείτονας της οικογένειας κατέθεσε ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν γίνει καταγγελίες στην Αστυνομία και στις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά αυτές δεν συνδράμουν. «Παίρνουμε τηλέφωνο στην Αστυνομία, αυτή τους μεταφέρει στο νοσοκομείο, αλλά σε μερικές ημέρες τους βγάζουν, ενώ χρειάζονται περισσότερη φροντίδα», ανέφερε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι