Πώς γίνονται τα rapid test στο σπίτι

Πώς γίνονται τα rapid test στο σπίτι, Όλγα Μαύρου

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αναφορικά με την προμήθεια rapid test από τα φαρμακεία, κάνοντας λόγο για “εξαιρετικής προχειρότητας μέτρα”, ενώ καταγγέλλει ότι δεν έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Όμως οι πολίτες σε πάνω από πέντε χώρες έχουν ήδη πρόσβαση στα τεστ αυτά “για το σπίτι”, που προφυλάσσουν την υγεία των ιδίων και των συγγενών τους. Στη χώρα μας απεναντίας ο κόσμος καταφεύγει στο διαδίκτυο ή πρέπει να  “τρέχει” κάθε τόσο σε ιδιωτικά κέντρα και να πληρώνει.

Στη Γερμανία (προς 25 ευρώ η πεντάδα) πωλούνται ήδη rapid test στα σούπερ μάρκετ της χώρας καθώς ο πολίτης ατομικά έχει διακαή επιθυμία για άμεση και φθηνή πρόσβαση σε τεστ ταχείας ανίχνευσης, αλλά και η κοινότητα ωφελείται πολλαπλά. Τεστ κιτ για το σπιτι πωλούνται στη Βρετανία, στην Πορτογαλία, στην Αυστρία, στις ΗΠΑ και αλλού.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στην Αττική ουσιαστικά ανησυχεί για το πώς θα πληρώνεται ο φαρμακοποιός τα rapid test, και ρωτά αν θα συνταγογραφούνται και άλλες λεπτομέρειες, τη στιγμή που η πολιτεία ανακοίνωσε ότι αυτό θα γίνει σε περίπου δύο μήνες και άρα πολλά θα συγκεκριμενοποιηθούν μέχρι τότε. Πάντως μέχρι στιγμής ανακοινώθηκε με σαφήνεια από την κυβέρνηση ότι με βάση το ΑΜΚΑ του, κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την εβδομάδα.

Οι φαρμακοποιοί αναρωτιούνται επίσης πώς θα ενημερώνεται η πολιτεία για το αποτέλεσμα και πώς θα διαμορφώνεται επιδημιολογική εικόνα, ενώ η προτεραιότητα είναι να ενημερώνεται ο εν δυνάμει φορέας πολίτης. Εκείνος που  δεν μπορεί  να καταβάλλει 25 ευρώ κάθε λίγο και λιγάκι και να “τρέχει” σε ιατρικά κέντρα για εξετάσεις, αλλά θέλει να μαθαίνει φτηνά και άμεσα αν κινδυνεύει ο ίδιος και οι οικείοι του. Η πολιτεία δεν θα σταματήσει τα δειγματοληπτικά τεστ που κάνει σήμερα και θα συνεχίσει να διαμορφώνει εικόνα. Εξάλλου όποιος έχει αρνητικό τεστ, θα γνωρίζει ότι αυτά τα τεστ έχουν περιορισμένη ακρίβεια και όποιος απεναντίας έχει θετικό τεστ, θα απευθυνθεί σε γιατρό.

Στη Γερμανία οι πολίτες κάνουν το τεστ στο σπιτι τους, γιατί η λήψη του επιχρίσματος, είτε από τη μύτη, είτε από το στόμα, είναι πολύ απλή. Εκεί, την πρώτη μέρα που διατέθηκαν τα τεστ, έγιναν ουρές και άδειασαν τα ράφια μέσα σε 4 ώρες, επειδή και εκεί κάποιος αριθμός τεστ ήταν δωρεάν. Στη χώρα μας προβλέπονται δωρεάν 4 τεστ το μήνα και σε οικογένειες με παιδιά, θα προμηθευονται τα ανάλογα τεστ οι γονεις και για τα παιδιά τους. Τα τεστ κατ΄οίκον μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγείας από την ηλικία άνω των 14 ετών. Στην Ελλάδα έγινε προ καιρού και μια απόπειρα να φθηνύνουν τα τεστ, αλλά προσέκρουσε στα συμφέροντα των εισαγωγέων και των ιδιωτικών κέντρων που τα διενεργούν και, τελικά, απέτυχε –η τιμή έμεινε η ίδια.

Και rapid test αίματος

Οι περισσότεροι νέοι εν τω μεταξύ, όταν δεν έχουν έντονα συμπτώματα αλλά έχουν εκτεθεί στον ιό, μέχρι να επιδεινωθεί η κατάστασή τους δεν θέλουν, ούτε να πληρώσουν το τεστ ούτε να ταλαιπωρούνται σε ιδιωτικά κέντρα μακριά από το σπίτι τους, και αναβάλλουν τον έλεγχο. Αν μάλιστα είναι απολύτως ασυμπτωματικοί, ούτε που διανοούνται να κάνουν προληπτικό τεστ και ας εργάζονται π.χ. σε σούπερ μάρκετ ή ως διανομείς ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς και έχουν συστηματικά επαφή με πολύ κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών φορέων να κυκλοφορεί ανάμεσα σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Εκτός από τα συνήθη rapid test στην Ελλάδα όπου λαμβάνεται ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, υπάρχουν και rapid test αίματος, με ένα τσίμπημα όπως κάνουν οι διαβητικοί για τον έλεγχο του σακχάρου τους. Κάποια rapid test έχουν αξιοπιστία 85% και κάποια 70%. Η λήψη από  τη μύτη γίνεται με εισαγωγή της μπατονέτας και περιστροφή της ώστε να ληφθεί επαρκές επίχρισμα. Σε άλλα τεστ η λήψη γίνεται από τον φάρυγγα. Γαλλική εταιρεία που εμπορεύεται ένα από αυτά αναφέρει ότι το δικό της τεστ, είναι κατά 95% ακριβές σε συμπτωματικούς φορείς, αλλά κατά μόλις 50%-60% ακριβές σε ασυμπτωματικούς.

Το τεστ στο παρακάτω βρετανικό βίντεο μάλλον δεν θα είναι από τα δωρεάν που θα λάβουν οι πολίτες στην Ελλάδα, γιατί έχει υψηλό κόστος, αλλά είναι ενδεικτικό. Στο συγκεκριμένο τεστ με την ίδια μπατονέτα λαμβάνεται δείγμα από το φάρυγγα (εκεί όπου είναι οι αμυγδαλές) και από τα ρουθούνια, με περιστροφή. Έχει σημασία το τεστ να γίνεται σε καθαρό χώρο και με πολύ καθαρά χέρια και η μπατονέτα να μην αγγίζει άλλο σημείο εκτός από το βάθος του στόματος και το βάθος της μύτης. Οι πολίτες παροτρύνονται εν συνεχεία να ενημερώνουν τις αρχές, γιατί αφ΄ενός μπορεί να χρειασθούν νοσηλεία οι ίδιοι ή συγκάτοικοί τους, αφ΄ ετέρου πρέπει κανονικά να ελεγχθούν όλες οι επαφές τους -συγγενείς, συνεργάτες, συμμαθητές κ.λπ

.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι