ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσα μωρά έχει πάρει ο κορονοϊός

Πόσα μωρά έχει πάρει ο κορονοϊός

Ένα βρέφος δύο μηνών (κοριτσάκι) που δεν είχε γεννηθεί πρόωρα, αλλά με φυσιολογικό τοκετό (και όλα έδειχναν στην αρχή ότι έβαιναν καλά) νόσησε με κορονοϊό και υπέκυψε στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, είτε από επιπλοκές του ιού ή από άλλα αίτια. Πάντως στην ΜΕΘ νεογνών του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης νοσηλευόταν με κορονοϊό και δεν έγινε γνωστό αν έπασχε από κάτι άλλο, οπότε τεκμαίρεται ότι η πολυαοργανική ανεπάρκεια που προκάλεσε τον θάνατό του, είχε ως αιτία τον ιό. Είναι το δεύτερο βρέφος που πήρε ο κορονοϊός το 2022.

Το βρέφος είχε γεννηθεί στις 30 Νοεμβρίου. Μόλις εννέα μέρες αργότερα, μητέρα και νεογέννητο πήγαν στο νοσοκομείο με κορονοϊό και βρέθηκαν τα τεστ τους θετικά. Το μωρό εισήχθη στην Εντατική Μονάδα Νεογνών, γιατί ήταν ήδη σε σοβαρή κατάσταση. Η μητέρα νόσησε με ήπια συμπτώματα, δεν χρειάσθηκε νοσηλεία και ανέρρωσε.

Tο βρέφος λίγες ημέρες αργότερα, στα μέσα Δεκεμβρίου, παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση και οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να το διασωληνώσουν στην ΜΕΘ νεογνών. Εκεί το κοριτσάκι πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά μετά από μάχη 30 ημερών, δεν άντεξε άλλο. Η οικογένεια δεν ήταν εμβολιασμένη και δεν γνωρίζουμε αν οι γονείς είχαν τον ιό προτού γεννηθεί το βρέφος, ή κόλλησαν μετά. Όμως συνήθως τα βρέφη που γεννώνται με κορονοϊό τα κρατούν στα μαιευτήρια για προληπτικούς λόγους. Οπότε εικάζουμε ότι η οικογένεια κόλλησε μετά το εξιτήριο από το μαιευτήριο. Επιπλέον, νόσησε και το άλλο παιδί της άτυχης μητέρας.

Ο κορονοϊός πήρε και άλλο βρέφος

Άγνωστες είναι κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες που θα ήθελε να ξέρει κάθε γονιός ή παππούς, δηλαδή αν το βρέφος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο μόλις νόσησε ή αν η βαριά εικόνα του σχετιζόταν με τυχόν καθυστέρηση στην αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και νοσηλείας, αν έπασχε από κάποια υποκείμενα νοσήματα, αν στην οικογένεια υπήρχε ιστορικό διαβήτη ή άλλων νοσημάτων κ.λπ. Πάντως όταν έφθασε στο νοσοκομείο είχε ήδη πολύ σοβαρά συμπτώματα και εξαρχής διαφαινόταν ότι η πιθανότερη εξέλιξη θα ήταν η διασωλήνωση, όπως και έγινε.

Μπορεί πάντως η κατάσταση του παιδιού όσο οικουρούσε να μην ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και η επιδείνωση να ήταν ραγδαία, δηλαδή να χειροτέρεψε ξαφνικά τη μέρα που οι γονείς το πήγαν στο νοσοκομείο. Πολλά βρέφη έχουν γεννηθεί με κορονοϊό ή κολλούν εν συνεχεία, όμως συνήθως η υγεία τους βελτιώνεται. Πριν από δεκαπέντε ημέρες στο ίδιο νοσοκομείο πέθανε άλλο ένα νεογέννητο, όμως σε εκείνη την περίπτωση ήταν διαφορετικές οι συνθήκες.

Συγκεκριμένα, η 36χρονη έγκυος ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί αντιμετώπισαν το δίλημμα ή να “πάρουν” το βρέφος με καισαρική (με την ελπίδα να ζήσουν μάνα και παιδί) ή να χαθούν και οι δύο. Αν δηλαδή δεν γινόταν η καισαρική, ούτε η μητέρα είχε ελπίδες να ζήσει. Το μωρό τελικά έζησε μόνον λίγες ώρες και η μητέρα του διασωληνώθηκε, χωρίς να ξέρει ότι το παιδί της “έφυγε”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι