Πως λειτουργούν τα τεστ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Τι αλλάζει στα μέτρα    

Πως λειτουργούν τα τεστ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Τι αλλάζει στα μέτρα, slpress

Τα τεστ για τον κορωνοϊο, που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του, ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της πανδημίας με στόχο να ελέγξει τη διασπορά  και να διευκολύνει το άνοιγμα της αγοράς. Την ίδια ώρα ανακοίνωση μερική άρση των μέτρων κυρίως σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και άνοιγμα των κομμωτηρίων και των αρχαιολογικών χώρων.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο κάθε πολίτης θα  μπορεί να προμηθεύεται τα τεστ από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του και με τον τρόπο θα μπορούν να γίνονται τουλάχιστον 300.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα. Κάθε πολίτης θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα, με το μέτρο να εφαρμόζεται από τα τέλη του μήνα.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που γίνονται αυτήν την περίοδο, αφού θα μπορεί ο κάθε πολίτης να τα κάνει μόνος στο σπίτι του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Τα  συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται ήδη στη Γερμανία και την Κύπρο, είναι εύχρηστα και δείχνουν το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Το ελληνικό σχέδιο για τα σελφ τεστ

Από την στιγμή που ο πολίτης θα το προμηθεύεται  από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία και να κάνει το τεστ. Η συσκευασία  περιλαμβάνει και τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την άρση συγκεκριμένων μέτρων με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα, τα οποία αποφάσισε η επιτροπή επιδημιολόγων. Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη την εβδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο, αντί για τις 7 το απόγευμα όπως ίσχυε.
  • Η επαναλειτουργούν των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
  • Η επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
  •  Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  •  Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Άνοιγμα της ερασιτεχνικής αλιείας για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν πάντως να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» στο 13033, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αυτό δείχνει ότι μέχρι στιγμής αποδίδει. Απαντώντας μάλιστα σε σχετικό ερώτημα η Βάνα Παπαευγγέλου είπε ότι η άρση της σχετικής απαγόρευσης συζητήθηκε στην επιτροπή,αλλά η απόφαση ήταν αρνητική για τον παραπάνω λόγο.

Η ίδια ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής θεώρησαν ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή οικογένειες από διαφορετικούς δήμους, που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα να επανεξεταστεί, αν διαπιστωθεί «μείωση του ιικού φορτίου γενικότερα». Όσοι πάντως θέλουν να μετακινηθούν με “SMS 6” στο 13033 μπορούν να πάνε μέχρι όπου αντέχουν με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Σε ότι αφορά τις εκκλησίες, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν για τους πιστούς την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου, καθώς και την Παρασκευή 26 Μαρτίου για τη λειτουργία των Β’ Χαιρετισμών. Ερωτηθείς πάντως για το πότε θα επιτραπεί η τέλεση των μυστηρίων των γάμων και των βαπτίσεων είπε ότι «βήμα βήμα σταθμίζουμε τα δεδομένα και θα προχωράμε στην επόμενη μας κίνηση». Χαρακτήρισε τέλος πρόχειρο το να βάζουμε χρονοδιαγράμματα για το πότε θα ανοίξουν άλλες δραστηριότητες, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση παραμένει πιστή στη βασική στρατηγική της περί εβδομαδιαίας αξιολόγησης των δεδομένων και λήψης των αποφάσεων».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η αντιπολίτευση πάντως επιμένει στην κριτική της, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «πανικό του κ. Μητσοτάκη που δεν κρύβεται» και να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «αντί για ουσιαστικές παρεμβάσεις, απλά πήρε πίσω τα “έξυπνα μέτρα” που θεσμοθέτησε προ μηνός, επιβεβαιώνοντας πως ήταν βλακώδη και αύξησαν το συνωστισμό και τα κρούσματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης, ότι δεν ειπώθηκε κουβέντα για ενίσχυση του ΕΣΥ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ούτε για αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τους μεγάλους χώρους εργασίας.

Σε ότι αφορά τέλος τα δωρεάν τεστ  αναφέρει ότι η κυβέρνηση, αφού χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο για να καταλάβει ότι πρέπει να γίνονται μαζικά και δωρεάν, «τώρα προωθεί ράπιντ τεστ για όποιον ενδιαφέρεται να ελεγχθεί, ανοίγοντας παράθυρο για νέο όργιο απευθείας αναθέσεων». Απαντώντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «φθηνή αντιπολίτευση και κορωνοκαπηλεία δεν χωρούν σε κρίσεις, όπως αυτή της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας». Η ίδια πρόσθεσε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα χάθηκε η όποια ελπίδα για υπευθυνότητα, έστω για στοιχειώδη σοβαρότητα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι