Πως μέλη ΜΚΟ έβαζαν πλάτη στους δουλέμπορους – Αποκαλύψεις και βαριές κατηγορίες
28/09/2020Συγκλονιστικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο δεκάδες μέλη τεσσάρων ΜΚΟ διευκόλυναν κυκλώματα δουλεμπόρων να προσεγγίσουν τις ακτές των ελληνικών νησιών με βάρκες γεμάτες παράνομους μετανάστες, φέρνει στο φως η δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον τους. Οι κατηγορούμενοι, όλοι αλλοδαποί αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για τη δράση τους, η οποία προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου.
Πρόκειται συνολικά για 35 άτομα, τα 33 από τα οποία είναι μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), τα ονόματα των οποίων δεν κοινοποιήθηκαν. Τα άλλα δύο άτομα, επίσης αλλοδαποί, είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα συγκεκριμένα μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπίας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η δράση των κατηγορουμένων είχε τη μορφή της παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Εμπόδιζαν και την Ακτοφυλακή
Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου αναφέρεται λεπτομερώς στην μεθοδολογία που εφάρμοζαν τα μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ για να διευκολύνουν και σχεδόν να συντονίσουν την άφιξη παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια. Αναφέρει μάλιστα ενδεικτικά πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα που «οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές».
Η διοχέτευση αυτών των πληροφοριών γινόταν μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο και αφορούσε:
- «Τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο
- Τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,
- Τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,
- Τον τελικό προορισμό τους (χώρος αποβίβασης στην ακτή) και
- Λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου».
Οι κατηγορούμενοι φαίνεται όμως ότι δεν έμεναν μόνον σε αυτό, καθώς στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, η οποία σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές».
Το Μητρώο ΜΚΟ
Όσο σοβαρά είναι όμως τα αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία, άλλο τόσο είναι και τα ευρήματα της έρευνας, η οποία συνεχίζεται προκειμένου να έρθει στο φως «όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της». Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, το «οργανωμένο κύκλωμα» διευκόλυνε με αυτή τη μέθοδο την διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών προς τη Λέσβο. Αναφέρονται μάλιστα τουλάχιστον 32 (τετελεσμένες και σε απόπειρα) περιπτώσεις.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της δικογραφίας έρχονται να επιβεβαιώσουν πολλά από αυτά που μέχρι τώρα κυκλοφορούσαν ως πληροφορίες ή φήμες και ανέφεραν την εμπλοκή μελών ΜΚΟ στην διευκόλυνση εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα. Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι ο ρόλος κάποιων ΜΚΟ «ήταν εδώ και μήνες βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων αρχών».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία με πολλές, «όμως δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση» και τόνισε ότι «η ολοκλήρωση του Μητρώου ΜΚΟ θα βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη κατεύθυνση». Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση κάνει λόγο για δικαίωση, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της, ότι σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, επέλεξε «να συγκρουστεί μετωπικά με το πανίσχυρο δίκτυο των χρυσοφόρων (με βρώμικο χρήμα) ΜΚΟ».