ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πως να διώξετε τη μελαγχολία των γιορτών

Πως να διώξετε τη μελαγχολία των γιορτών, Άντζελα Μολφέτα

Στην πιο υπέροχη εποχή του χρόνου που είναι γεμάτη χαρά, κάποιες από εμάς μπορεί να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα. Εάν βιώνουμε απώλεια, στενοχώρια, περνάμε μια δύσκολη οικογενειακή κατάσταση ή τις γιορτές μόνες, η εορταστική περίοδος επιδεινώνει την ψυχολογία μας. Η «Μελαγχολία των Χριστουγέννων» ή «Christmas Blues», όπως είναι ευρέως γνωστή, δεν είναι κλινική κατάθλιψη, αν και εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα. Τι συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε;

Το φαινόμενο εμφανίζεται λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών… Η μελαγχολία αφορά μια κατάσταση ψυχολογικής και σωματικής εξάντλησης, ευερεθιστότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, κρίσεις πανικού, στρες, αλλαγές σωματικού βάρους και μειωμένη libido.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που το Christmas Blues μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, καθώς ο γιορτινός διάκοσμος επεκτείνεται σταδιακά.

 

Όσο απομονωμένες και εάν αισθανόμαστε, όμως, περιτριγυριζόμαστε από άτομα που έχουν χαρούμενη διάθεση, λόγο των ημερών… Και είναι αλήθεια! Μπορούμε κι εμείς να απολαύσουμε την περίοδο των γιορτινών ημερών, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει και να ακολουθήσουμε έξι απλά βήματα, που θα μας βοηθήσουν.

1. Αποφεύγουμε τη σύγκριση

Το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στο διαδίκτυο, δεν αποτελεί ποτέ μια καλή ιδέα. Ας μην ξεχνάμε πως οι συγκρίσεις μας κλέβουν την χαρά, οπότε μια συνειδητή προσπάθεια αποφυγής αυτής της κακής συνήθειας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Εάν νιώθουμε λύπη ή ζήλεια που δεν έχουμε ό,τι οι άλλοι αυτήν την περίοδο, είτε αυτό αφορά την οικονομική μας κατάσταση είτε την κοινωνική ή προσωπική μας ζωή, είναι καλό να κάνουμε ένα βήμα πίσω για λίγες ημέρες παρατηρώντας τα γεγονότα.

Είναι προτιμότερο να αποφύγουμε το συγκεκριμένο πάρτι όπου όλοι συνάδελφοι θα συνοδεύονται από τους συντρόφους τους ή απλά να απέχουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δυο-τρεις ημέρες.

2. Δημιουργούμε νέες εμπειρίες

Δεν χρειάζεται να φορτιζόμαστε με άγχος για να ακολουθήσουμε τις παραδόσεις! Διοργανώνουμε κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητά μας, όπως μια σύντομη απόδραση εκτός των πυλών ή κάτι το οποίο δεν έχουμε ξανακάνει.

Μπορούμε να οργανώσουμε μια δανειστική γιορτινή λέσχη βιβλίων ή ένα μαραθώνιο ταινιών, να κάνουμε ανταλλαγή μπισκότων ή να γίνουμε εθελοντές προσφέροντας βοήθεια και υποστήριξη σε συνανθρώπους μας.

Δίνοντας προτεραιότητα στον εαυτό μας και δημιουργώντας ρεαλιστικούς στόχους θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το συναίσθημα της επιτυχίας και να επιβραβεύσουμε κάθε μας προσπάθεια, απομακρύνοντας το αίσθημα της απογοήτευσης που μας καταβάλει όταν πλημμυριζόμαστε από ατέλειωτες υποχρεώσεις.

Η δημιουργία μιας λίστας δραστηριοτήτων, ώστε να αποφύγουμε την υπερφόρτωση, είναι μια πολύ καλή ιδέα που θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε ότι μας ευχαριστεί!

3. Κανόνες και όρια

Το τρίπτυχο Θετική σκέψη – Θετική αύρα – Θετική ζωή θα μας γεμίσει με αισιοδοξία τη γιορτινή περίοδο. Σε αυτήν την προσπάθειά μας αρχικά, θα πρέπει να θέσουμε τα προσωπικά μας όρια και να δημιουργήσουμε τους δικούς μας κανόνες.

Δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα! Είναι απαραίτητο να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, εστιάζοντας περισσότερο στην προσωπική μας ξεκούραση, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική.

Αποφασίζοντας να μην σπαταλήσουμε την ενέργειά μας σε αδιάφορες καταστάσεις για εμάς και να διαχειριστούμε τα θέματα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, ορίζοντας τον χρόνο και τις συνθήκες συναναστροφής μαζί τους, θα δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας κρατήσουν μακριά από πιθανές παρεξηγήσεις ή ακόμα και συγκρούσεις.

Είναι βέβαιο πως επιλέγοντας να περάσουμε τις ημέρες των εορτών με ανθρώπους με τους οποίους αισθανόμαστε πραγματικά οικεία, θα πλημμυρίσουμε με θετικά συναισθήματα!

4. Ο καλός προϋπολογισμός διώχνει την… μελαγχολία

Η εμπορευματοποίηση του πνεύματος των Χριστουγέννων είναι μια παγιωμένη κατάσταση που μας επηρεάζει θέλοντας και μη. Οι μονταρισμένες εικόνες ευτυχίας που παρουσιάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο έντονος υπερκαταναλωτισμός των ημερών, εντείνουν την πίεση και το άγχος που πιθανόν να μας πολιορκούν. Η οικονομική δυσπραγία, όμως, μπορεί να μας προκαλέσει μια επιπλέον συναισθηματική φόρτιση και μάλιστα έντονη, που καλό είναι να αποφύγουμε.

Οργανώνοντας τον οικονομικό μας προϋπολογισμό θα καταφέρουμε να κρατηθούμε μακριά από υπερβολικά έξοδα και άχρηστες προμήθειες. Παράλληλα, αναζητώντας δραστηριότητες, κοινωνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που προσφέρονται αφειδώς και δωρεάν αυτό το διάστημα του χρόνου, δηλαδή χωρίς να επιβαρύνουμε τα οικονομικά μας, είναι μια υπέροχη ιδέα, δεν συμφωνείτε;

Ας υπογραμμίσουμε πως με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους και μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις, καταπολεμώντας την κοινωνική μας απομόνωση!

5. Λέμε Όχι στις καταχρήσεις

Είναι αλήθεια πως η περίοδος των εορτών συνδέεται με αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ και υπερβολικής ποσότητας φαγητού. Στοιχεία που μας κάνουν ακόμα πιο ευάλωτες, αν βιώνουμε ταυτόχρονα μία «χριστουγεννιάτικη θλίψη». Για να μην βρεθούμε στον καναπέ τριγυρισμένες με άδεια κουτιά από πίτσες και burger, μπύρες και φιάλες κρασιών, μπορούμε να θέσουμε πρόγραμμα και όρια. Ας μην ξεχνάμε πως η σωματική και ψυχική μας υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ισορροπημένη διατροφή.

Φτιάχνοντας ένα πλάνο κατανάλωσης φαγητού και αλκοόλ με βάση τις εξόδους μας λοιπόν, θα έχουμε τον έλεγχο. Ίσως ξεφύγουμε κάπως, αλλά δεν θα παρεκκλίνουμε τα μάλα!

Όσο για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Φροντίζοντας να έχουμε καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα νωρίτερα, ώστε να είμαστε χορτάτες και πιο επιλεκτικές, θα καταφέρουμε να επιβραβεύσουμε και πάλι τον εαυτό μας, απολαμβάνοντας αυτό το ξεχωριστό συναίσθημα της επιτυχίας και ένα-δυο ποτήρια σαμπάνιας στην υγειά μας!

6. Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας

Ένα πρόγραμμα άσκησης θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση και ακόμα περισσότερο, θα μας προφυλάξει από τις περιόδους αυξημένου στρες που πρωταγωνιστούν αυτήν την περίοδο. Είναι γνωστό πως η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται φυσικό αντικαταθλιπτικό και λειτουργούν ως το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης, του άγχους και της μελαγχολίας!

Για να αυξήσουμε αυτές τις φυσικές ουσίες της χαράς δεν έχουμε λοιπόν, παρά να επιλέξουμε το είδος γυμναστικής που μας ταιριάζει. Ειδικά αυτήν την περίοδο μπορούμε να οργανώσουμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με συγγενείς ή φίλους, με μια καθημερινή έντονη αλλά όχι και πολύωρη άσκηση.

Μπορούμε απλά να περπατήσουμε ανακαλύπτοντας παράλληλα νέα αξιοθέατα, παρέα με φίλους! Να τολμήσουμε να στροβιλοστούμε στον πάγο μέσα από την εποχιακή πίστα πατινάζ της πόλης μας ή να δοκιμάσουμε την τύχη μας στο σκι ή στο snowboard, δημιουργώντας ευχάριστες αναμνήσεις. Η άσκηση είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία και οι ορμόνες της ευτυχίας κάνουν θαύματα!

Αν παρόλα αυτά νιώσουμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο τα συναισθήματά μας όσο και την ψυχική φόρτιση των ημερών είναι καλό να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.

 


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx