ΑΠΟΨΗ

Πώς να κάνεις οικογένεια με μισθό κατοστάρικα;

Πώς να κάνεις οικογένεια με μισθό κατοστάρικα; Κωνσταντίνος Κόλμερ

Δεν είναι μόνον η Ελλάς όπου μειώνεται και γηράσκει ο γηγενής πληθυσμός. Είναι κι η Κίνα του 1,5 δις. Κινέζων. Αλλ’ όπως στην χώρα μας έτσι και στο Κινεζικó δράκοντα , οι θάνατοι αυξάνουν και οι γεννήσεις περιορίζονται από την μεγάλη οικονομική κρίση. Εκεί υποφώσκει από ετών, εδώ από τα λάθη των πολιτικών και την πανδημία, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 3,1% μεταξύ 2011 και 2021, στα 10,5 εκατομμύρια μονίμων κατοίκων και συνεχίζει να φθίνει.

Πρόκειται περί της μεγαλυτέρας εθνικής απειλής από της μεταπολιτεύσεως. Στην Κίνα, λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για το δημογραφικό, όπως η οικονομική ενίσχυση των νέων ζευγαριών. Εδώ, η όποια επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος από το κράτος στα νοικοκυριά σχεδόν μηδενίζεται τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο και τα “καλάθια»\” τροφίμων και μαθητικών ειδών χρησιμεύουν μόνο στους προμηθευτές που εφοδιάζουν τα σούπερ-μάρκετ και τα βιβλιοπωλεία-χαρτοπωλεία όχι με όσα ζητούν οι μαθητές αλλά με είδη που θέλουν να ξεφορτωθούν. Τα “φτηνότερα φάρμακα” στην Ελλάδα , σπανίζουν στα φαρμακεία…

Στην Κίνα, η κυβέρνηση προσφέρει στα νέα ζευγάρια την ευκαιρία ν’ αποκτήσουν περισσότερα παιδιά από ένα, με “αμοιβές” και βοηθήματα που επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος της φροντίδας των παιδιών, την απόκτηση στέγης και την εκπαίδευση τους αλλά μόνο “στη κατάλληλη ηλικία” των μητέρων που είναι κάτω των 25 ετών.

Στην χώρα μας, το νεότευκτο υπουργείο δημογραφικής ανακάμψεως δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τους στόχους και τα μέσα για ν ’αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα που συν τω χρόνω οξύνεται όσο ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό άνω του 10% ετησίως στα ζητούμενα καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η επίδραση του ογκουμένου τουριστικού ρεύματος γίνεται για την ακρίβεια ζωής αισθητή όχι μόνο στις περιοχές θερινών διακοπών, όπου δεν υπάρχει κατάλυμα για δασκάλους και γιατρούς αλλά και στις μεγάλες πόλεις, όπου τα ενοίκια έχουν πάρει την ανηφόρα. Η οικιστική πολιτική είναι ανύπαρκτη και η αναπλήρωση των παλαιωμένων πολυκατοικιών επείγουσα

Δημογραφικό και πληθωρισμός

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι σύνθετο όπως και του πληθωρισμού: Το πρώτο δεν εξαλείφεται με τα 2.000 ευρώ “δώρο” μετά τη γέννηση του πρώτου τέκνου. Περιλαμβάνει παραμέτρους όπως η λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στα ¾ του 24ώρου, ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενες μητέρες, η εξασφάλιση επαρκούς στέγης στις πολυμελείς οικογένειες και ανθρωπίνων συνθηκών διαβιώσεως στις πόλεις, όπως υγιεινής ατμοσφαίρας, ελευθέρων αστικών χώρων που καταλαμβάνονται σήμερα από τα ΙΧ αυτοκίνητα και ασφάλειας στους επαρχιακούς δρόμους.

Το ανερχόμενο κόστος ζωής, μαζί με την ανεργία που πλήττει τις γυναίκες είναι το κυριότερο αντικίνητρο για την δημιουργία οικογένειας με τρία τουλάχιστον παιδιά, που χρειάζονται για την δημογραφική ανάκαμψη του ελληνικού πληθυσμού. Οι πηγές αναπλήρωσης του ιθαγενούς πληθυσμού έχουν πιά στερέψει κι οι μετανάστες δεν αποτελούν πιά λύση. Πολλοί Αλβανοί ήδη αποχώρησαν πίσω στην Αλβανία και οι μουσουλμάνοι ψάχνουν “τρύπες” της Συνθήκης Σένγκεν για ν’ αναχωρήσουν στην “ηνωμένη” Ευρώπη.

Ο εγχώριος πληθωρισμός είναι ζήτημα υπέρμετρης ζήτησης και καρτελοποιήσεως της αγοράς. Αμφότερα δεν καταπολεμούνται με “καλαθάκια”. Θέλουν αύξηση της προσφοράς και έλεγχο των δημοσίων δαπανών σε έργα βιτρίνας. Ο Ερντογάν δεν έχει ανάγκη να “έρθει ένα βράδυ”. Αν μπορεί να περιμένει, η Ελλάς θα πέσει δημογραφικώς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι