ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να ξεπεράσετε την συναισθηματική αποστασιοποίηση

Πώς να ξεπεράσετε την συναισθηματική αποστασιοποίηση

Κάποιες φορές απομακρυνόμαστε από ένα άτομο ή μια κατάσταση χωρίς απαραίτητα να διακόπτουμε πλήρως την επαφή. Κι ενώ αυτή η απόσταση που παίρνουμε μπορεί να μας προστατεύει από το στρες, τον πόνο και το άγχος, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική ευημερία μας.

Κάποιες φορές εμφανίζεται ως μηχανισμός αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων, ενώ άλλες μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας πάθησης ψυχικής υγείας. Μια περίπλοκη συναισθηματική διαδικασία που δεν πρέπει να αγνοούμε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συναισθηματική αποστασιοποίηση δεν είναι απαραίτητα μια κατάσταση ψυχικής υγείας, αλλά μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων ψυχικών διαταραχών.

Υπάρχει μια σειρά από συμπτώματα συναισθηματικής αποστασιοποίησης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αμφιθυμία απέναντι στους άλλους
  • Αποφυγή ανθρώπων, καταστάσεων ή δραστηριοτήτων
  • Δυσκολία στην ενσυναίσθηση με τους άλλους
  • Δυσκολία ανοίγματος σε άλλους ανθρώπους
  • Αίσθημα αποσύνδεσης από άλλους ανθρώπους
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για ανθρώπους και δραστηριότητες
  • Αδιαφορία για τους άλλους
  • Κακές δεξιότητες ακρόασης
  • Προτίμηση στη μοναχικότητα
  • Προβλήματα δημιουργίας και διατήρησης σχέσεων
  • Προβλήματα έκφρασης συναισθημάτων
  • Δυσκολία για θετικά συναισθήματα

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε συμπτώματα συναισθηματικής αποστασιοποίησης, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι η απάντηση σε μια οξεία αλλά προσωρινή κατάσταση ή μπορεί να είναι σημάδι μιας κατάστασης ψυχικής υγείας.

Τι προκαλεί τη συναισθηματική αποστασιοποίηση;

Η συναισθηματική αποστασιοποίηση μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν προηγούμενες εμπειρίες και ψυχολογικές καταστάσεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια σκόπιμη συμπεριφορά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος αντιμετώπισης καταστάσεων. Μερικές κοινές αιτίες συναισθηματικής αποστασιοποίησης παρατίθενται παρακάτω.

Εμπειρίες

Η κακοποίηση στο παρελθόν, η παραμέληση και το τραύμα μπορούν να συμβάλουν στη συναισθηματική αποστασιοποίηση.

Προβλήματα ψυχικής υγείας

Η συναισθηματική αποστασιοποίηση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα μιας σειράς ψυχολογικών καταστάσεων όπως:

  • Διπολική διαταραχή
  • Κατάθλιψη
  • Διαταραχές προσωπικότητας
  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
  • Φάρμακα

Η συναισθηματική αποστασιοποίηση μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια που σχετίζεται με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν αρχίσετε να αισθάνεστε συναισθηματική αποστασιοποίηση ενώ παίρνετε αντικαταθλιπτικά. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει τη δόση σας ή να εξετάσει το ενδεχόμενο να σας αλλάξει σε διαφορετικό φάρμακο.

Η συναισθηματική αποστασιοποίηση μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με μια διαταραχή χρήσης ουσιών. Εάν έχετε συμπτώματα προβλήματος ουσιών και αντιμετωπίζετε συναισθηματική αποστασιοποίηση, συζητήστε τις θεραπευτικές επιλογές σας με το γιατρό σας.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αποσπώνται συναισθηματικά για να αντιμετωπίσουν το άγχος, να καθορίσουν όρια και να μειώσουν τα συναισθήματα του στρες. Αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι ένας θετικός μηχανισμός αντιμετώπισης σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζετε ένα προσωρινό πρόβλημα, αλλά μπορεί να γίνει προβληματικό, εάν παρατηρήσετε ότι αποτελεί ένα υπερβολικά χρησιμοποιημένο μοτίβο συμπεριφοράς που επηρεάζει την ικανότητά σας να δημιουργείτε υγιείς σχέσεις με άλλα άτομα.

Τύποι συναισθηματικής αποστασιοποίησης

Η συναισθηματική αποστασιοποίηση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ενός τύπου διαταραχής προσκόλλησης. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης: Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί λόγω κακοποίησης και παραμέλησης στην παιδική ηλικία. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν υγιείς συναισθηματικούς δεσμούς με τους φροντιστές τους. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα ελέγχου και έκφρασης συναισθημάτων.
  • Διαταραχή ανεμπόδιστης κοινωνικής δέσμευσης: Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί όταν τα παιδιά αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν ουσιαστικούς δεσμούς με τους φροντιστές τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το να είναι υπερβολικά φιλικοί και στοργικοί με αγνώστους και να δείχνουν ελάχιστη έως καθόλου προτίμηση στους κύριους φροντιστές τους.

Πώς διορθώνεται η συναισθηματική αποστασιοποίηση;

Η θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της συναισθηματικής αποστασιοποίησης εξαρτάται από το τι ακριβώς την προκαλεί. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και μπορεί να κάνει τη διάγνωση και στη συνέχεια να βοηθήσει στον καθορισμό του σχεδίου θεραπείας σας.

Εάν τα συμπτώματά σας σχετίζονται με ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το PTSD ή μια διαταραχή προσωπικότητας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει τη θεραπεία της πάθησης για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Οι θεραπείες που μπορεί να συστήσει ο γιατρός σας περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία και φάρμακα. Οι προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της συναισθηματικής αποστασιοποίησης περιλαμβάνουν τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και τη θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT).

Η CBT αντιμετωπίζει τις αρνητικές πεποιθήσεις και τις δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές που συμβάλλουν στη συναισθηματική αποστασιοποίηση. Βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν ισχυρότερες συναισθηματικές δεξιότητες χωρίς να βασίζονται στην αποστασιοποίηση ως τρόπο αντιμετώπισης.

Το ACT ενσωματώνει πτυχές της ενσυνειδητότητας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.

Αντιμετώπιση

Εάν αντιμετωπίζετε συναισθηματική αποστασιοποίηση που προκαλεί προβλήματα στη ζωή και τις σχέσεις σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην επανένταξη των συναισθηματικών σας συνδέσεων στη ζωή σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Εξάσκηση της ενσυνειδητότητας: Η ενσυνειδητότητα είναι μια τεχνική που βοηθά τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην παρούσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού περιβάλλοντος και των συναισθηματικών αντιδράσεων. Το να μάθετε πώς να συμμετέχετε στην ενσυνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να δίνετε προσοχή στα συναισθήματά σας και να χτίζετε την αυτογνωσία.
  • Ενίσχυση των σχέσεών σας: Καθώς αρχίζετε να αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση των δικών σας συναισθημάτων, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να συνδεθείτε με έμπιστα άτομα που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξή σας.
  • Βρίσκοντας τρόπους για να είστε συναισθηματικά ευάλωτοι: Οι συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι άνθρωποι μπορούν σίγουρα να αγαπήσουν, αλλά το να μάθουν πώς να ανοίγονται συναισθηματικά στον άλλο απαιτεί χρόνο.

Το να περιτριγυρίζεστε από έμπιστα άτομα που κατανοούν τις ανάγκες σας και είναι πρόθυμα να σας δώσουν τον χρόνο που χρειάζεστε, μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε σταδιακά προς τη βελτίωση των συναισθηματικών σας εμπειριών και εκφράσεων.

Να θυμάστε

Η συναισθηματική αποστασιοποίηση μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Όταν χρησιμοποιείται εθελοντικά, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από δυνητικά τραυματικές εμπειρίες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω των επιπτώσεων ενός τραύματος ή ως συμπτώματα μιας πάθησης ψυχικής υγείας.

Εάν η συναισθηματική αποστασιοποίηση επηρεάζει αρνητικά τη ζωή και την ικανότητά σας να λειτουργήσετε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον θεραπευτή σας. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να επανασυνδεθείτε με τα συναισθήματά σας και να ασχοληθείτε εκ νέου με σημαντικούς τομείς της ζωής σας.


 

Σε συνεργασία με το woman idol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx