ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί προκαλούν πρόβλημα σε ασθενείς

Αύξηση 130% στις νοσηλείες και 1.460 νεκροί σε ένα μήνα, Όλγα Μαύρου

Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση στην Κεφαλλονιά, καθώς το 50% των νοσηλευτριών της μονάδας είναι ανεμβολίαστες και μόλις τεθούν σε αναστολή την 1η Σεπτεμβρίου, πολλοί από τους ασθενείς αυτούς θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία σε άλλα νησιά ή στην ηπειρωτική χώρα. Εν τω μεταξύ, στη χώρα έχουν δεκαπλασιασθεί οι εισαγωγές σε ΜΕΘ σε σύγκριση με τις αρχές Ιουλίου και καθημερινά σημειώνονται πάνω από 20 θάνατοι.

Όσον αφορά στην Κεφαλλονιά, που έχει μόνον μια μονάδα αιμοκάθαρσης, στο Αργοστόλι, το πρόβλημα επείγει να λυθεί, καθώς εξυπηρετούνται εκεί 30 ασθενείς και από την ερχόμενη Τετάρτη το προσωπικό δεν θα επαρκεί για να τους φροντίσει όλους. Συγκεκριμένα, οι 4 από τις 8 εξειδικευμένες νοσηλεύτριας της μονάδας θα τεθούν σε αναστολή ως ανεμβολίαστες και όσες απομένουν δεν επαρκούν για τους δεκάδες ασθενείς. Σημειωτέον ότι οι ανεμβολίαστες εν προκειμένω δεν μπορούν να αναπληρωθούν από μη ειδικευμένους και έμπειρους στην αιμοκάθαρση νοσηλευτές.

«Έχουν μεταφερθεί στο τμήμα νοσηλευτές από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, ωστόσο δεν μπορούν να βοηθήσουν, καθώς η μονάδα τεχνητού νεφρού χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Μπορουν βεβαίως να πάρουν μία πίεση κ.λπ. όμως δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αιμοκάθαρση», είπε σε συνέντευξή του προς το Mega ο διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Αργοστολίου Ευάγγελος Γιαννάτος.

Παρόμοια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν πολλά Κέντρα Υγείας στην επαρχία, όπου οι εργαζόμενοι είναι λίγοι στον αριθμό και, κατά συνέπεια, κάθε απώλεια μεγεθύνεται εκ των πραγμάτων. Παράλληλα, ενώ είναι σχετικά εύκολο να μετακινηθούν νοσηλευτές από το ένα τμήμα στο άλλο σε μη ειδικά τμήματα, είναι δύσκολο να μετακινηθούν σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές.

Αντάρτικο από τους υγειονομικούς

Αντάρτικο πάντως έχει αρχίσει από τους υγειονομικούς. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος (εργαζόμενοι σε νοσοκομεία) ζήτησε να μην καταθέσει κανείς πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε η κυβέρνηση να αναγκασθεί να αποσύρει την υποχρεωτικότητα και έχει προσφύγει παράλληλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών) Πάνος Παπανικολάου δήλωσε σήμερα ότι δεν θα καταθέσει το δικό του πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Δεν θα βάλω πλάτη σε αναστολές εργασίας που μοιραία θα σημάνουν την αναστολή του ίδιου του ΕΣΥ λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού», αναφέρει σε ανάρτηση του ο κ. Παπανικολάου. Και ο νοσηλευτής κ. Μιχάλης Γιαννάκος και ο νευροχειρουργός κ. Πάνος Παπανικολάου, είναι αμφότεροι εμβολιασμένοι, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας.

O ΕΟΔΥ εν τω μεταξύ ανακοίνωσε σήμερα  3.076 νέα κρούσματα, 22 θανάτους και 258 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι δε νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ έφθασαν τις 150 την εβδομάδα, έναντι 12 εβδομαδιαίως στις αρχές Ιουλίου. Το σύνολο των διασωληνωμένων είναι 337. Η πολιτεία αποφάσισε να διανείμει και άλλα δωρεάν self test στους πολίτες με τη μεγάλη επιστροφή στα αστικά κέντρα από τα θέρετρα.

Στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό ανακοινώθηκε η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο self test από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στους ανεμβολίαστους εργαζομένους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε παιδιά 5-17 ετών και σε ανεμβολίαστους ηλικίας 18-30 ετών. Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι