ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς πάνε από εμβολιασμό οι τουρίστες – Φοβού τις νέες ηλικίες…

Πώς πάνε από εμβολιασμό οι τουρίστες – Φοβού τις νέες ηλικίες..., Όλγα Μαύρου

Οι τουρίστες έρχονται, με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, και έχει σημασία η ενημέρωση για τα επίπεδα εμβολιασμού στις χώρες των Βαλκανίων και σε άλλες, είτε επειδή η Ελλάδα έχει από αυτές πολλούς μετανάστες, είτε επειδή έχει πολλές αφίξεις τουριστών ειδικά από τα χερσαία σύνορά της. Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε και το δεύτερο κινεζικό εμβόλιο, της Sinovac, που έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 72% και στηρίζεται επίσης στο μηχανισμό αδενοϊών όπως της Sinοpharm, της AstraZeneca και της Johnson.

Στα Σκόπια οι εμβολισμοί προχωρούν με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς. Ο υπουργός Υγείας της χώρας  Βένκο Φίλιπτσε δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα παραλάβει 70.000 δόσεις εμβολίων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να παραλάβει 50.000 δόσεις από την Ελλάδα και 20.000 δόσεις από την Βουλγαρία. Ανέφερε δε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, τα εμβόλια αυτά θα είναι της AstraZeneca. Στη γείτονα χώρα μόλις το 4% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Η Βουλγαρία η οποία προσφέρει τώρα AstraZeneca ήταν από τις χώρες που δεν είχε παραγγείλει Pfizer λόγω της υψηλής τιμής του σκευάσματος. Έδωσε μάλιστα το μερίδιό  της στην Γερμανία και στη Γαλλία, και αντ’ αυτού είχε στηριχθεί στα AstraZeneca.

Εν συνεχεία, ήταν από τις πρώτες χώρες (μαζί με την Αυστρία) που “πάγωσαν” την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου λόγω της παρενέργειας των θρομβοεμβολικών επεισοδίων, με αποτέλεσμα το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας να πάει πολύ πίσω καθώς δεν είχε εναλλακτικές λύσεις. Ενώ η Ελλάδα συνέχισε να το χορηγεί σε νέους, αποκλείοντας μόνον όσους είναι κάτω των 30 ετών, η Βουλγαρία και τα Σκόπια –όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξάλλου –το χορηγούν εδώ και ένα μήνα μόνον στους άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας  των Σκοπιών, από τα 2.000.000 του πληθυσμού της χώρας, μόνο 315.781 πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου και μόνον 81.273 τη δεύτερη, ποσοστό 4% του πληθυσμού. Μία από τις τις αιτίες της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, είναι ότι ο εμβολιασμός εκεί ξεκίνησε με μεγάλη διαφορά φάσης σε σύγκριση με τα κράτη –μέλη της ΕΕ, καθώς η χώρα δεν διέθετε εμβόλια και πολλοί πολίτες της πήγαιναν για εμβολιασμό στην Σερβία ή σε άλλες γειτονικές χώρες. Επιθυμία να εμβολιαστούν έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνολικά 431.770 πολίτες της συγκεκριμένης χώρας.

Κάλυψη σε διάφορες χώρες

Η Σερβία στις αρχές Απριλίου έστειλε στα Σκόπια 40.000 δόσεις εμβολίων (Sputnik) και λίγο νωρίτερα είχε στείλει 8.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer (για τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού). Η ίδια η Σερβία έχει καλύψει υψηλό ποσοστό του πληθυσμού της καθώς έχει παραγγείλει ό,τι εμβόλιο υπάρχει: κινεζικό της Sinopharm, ρωσικό (το Sputnik V), αλλά και εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.

Τα κρούσματα στη Σερβία έχουν μειωθεί στα 300 την ημέρα και οι θάνατοι στους 10 ημερησίως. Έχει καλύψει με δύο δόσεις το 32% του πληθυσμού της και με μία δόση το 36%. Η Βουλγαρία έχει καλύψει το 8% με δύο δόσεις και το 11% με μία. Η Ελλάδα έχει καλύψει με δύο δόσεις το 19% και με μία δόση το 34%. Τα Σκόπια έχουν καλύψει αντίστοιχα το 4% και το 11%. Στα άλλα γειτονικά κράτη, η Τουρκία έχει καλύψει το 15% και το 19%, η Αλβανία το 10% και το 17% και η Ρουμανία το 19% και το 22%.

Βορειότερα, η Ουγγαρία έχει εμβολιάσει (με ρωσικά, κινεζικά κ.λπ. εμβόλια, ακολουθώντας την πολιτική της Σερβίας) το 53% με μια δόση και το 38% με δύο. Η Ουκρανία είναι σε πολύ κακή σειρά, καθώς εξέδωσε και ψήφισμα το κοινοβούλιό της να μην εισάγει εμβόλια από τη Ρωσία, και μέχρι στιγμής έχει καλύψει με μία δόση το 2,3% του πληθυσμού και με δύο δόσεις μόλις το 0,3%.

Και οι Ρώσοι τουρίστες ή εποχικά εργαζόμενοι στην Ελλάδα, όμως, δεν είναι ικανοποιητικά καλυμμένοι, καθώς στη ρωσική ομοσπονδία των 145 εκατομμυρίων έχει λάβει τη μία δόση το 4,6% και τις δύο δόσεις μόλις το 2,9%. Ενώ δε οι περισσότεροι Ρώσοι μετανάστες ή τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα είναι νέοι, να σημειώσουμε ιδιαιτέρως ότι η εμβολιαστική κάλυψη στις περισσότερες χώρες δεν αφορά  στους νέους, αλλά κυρίως άτομα άνω των 50 και 60 ετών.

Οι Αμερικανοί και οι Καναδοί έχουν εμβολιαστεί σε υψηλό ποσοστό, με τους πρώτους να έχουν λάβει δύο δόσεις σε ποσοστό 41% και μία δόση σε ποσοστό 51%. Οι Καναδοί έχουν εμβολιασθεί  με μία δόση το 58% του πληθυσμού τους, αλλά με δύο δόσεις το 5,5%. Οι Βρετανοί έχουν καλύψει αντίστοιχα το 59% και 38%, οι Γάλλοι το 38% και το 16%, οι Γερμανοί το 43% και  το 17%, οι Ιταλοί το 64% και το 32%, οι Σουηδοί το 35% και το 13%. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι είναι περίπου στα επίπεδα της Ελλάδας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι