Πώς τα πάει ο “ασθενής μηδέν” της Όμικρον στην Κρήτη
03/12/2021Ασυμπτωματικός είναι πλέον ο 40χρονος επιχειρηματίας που θεωρείται ότι, όσον αφορά στη χώρα μας, είναι το κρούσμα ή ασθενής μηδέν της Όμικρον. Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πόσα ακόμη “Όμικρον” έχουμε στην Ελλάδα και δεν το ξέρουμε, καθώς σε όλη την Ευρώπη, της Ελλάδας περιλαμβανομένης, οι έλεγχοι γίνονται κατ’ ανάγκη δειγματοληπτικά και με rapid test που όπως φαίνεται δεν “πιάνουν” το νέο στέλεχος τόσο καλά όσο έπιαναν τα άλλα στελέχη.
Όπως είχε πει εξάλλου και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιωάννης Κιουμής, τα μέτρα στα αεροδρόμια και οι έλεγχοι στις πτήσεις είναι μεν χρήσιμα μέσα, αλλά μπορεί να αποδειχτούν στην πράξη διάτρητα. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν να ελέγχονται με τεστ PCR όλοι όσοι έρχονται από οπουδήποτε, και κάποιοι φορείς του νέου στελέχους ήδη κινούνται στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον εγχώρια κρούσματα στην ευρωπαϊκή κοινότητα που έχει ανοιχτά σύνορα.
Μέχρι στιγμής οι φορείς που δεν ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική ούτε ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτη από εκεί τις τελευταίες 10 ημέρες είναι λίγοι, όμως η ύπαρξή τους σημαίνει ότι η Όμικρον έχει τρυπώσει σε τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Το ίδιο είναι πιθανό να έχει συμβεί και στην Ελλάδα και να είχαμε κρούσμα της Όμικρον εδώ και πολλές ημέρες χωρίς να το ξέρουμε. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι οι εμβολιασμένοι φορείς είναι ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί όταν προσβάλλονται από το νέο στέλεχος, αλλά και όπως προαναφέρεται, ακόμα κι αν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα, τα rapid test βγαίνουν ψευδώς αρνητικά.
Το ιστορικό
Στην χώρα μας “πιάσαμε” σχεδόν τυχαία το κρούσμα μηδέν σε ταξιδιώτη που ήρθε από το Γιοχάνεσμπουργκ, έναν επιχειρηματία Χανιώτη που όμως δραστηριοποιείται στη Νότιο Αφρική. Συγκεκριμένα ο άνθρωπος αυτός ήταν εμβολιασμένος και είχε εισέλθει στη χώρα έχοντας ήδη κάνει PCR τεστ μία μέρα προτού ταξιδέψει σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (δεν ξέρουμε ποια), εν συνεχεία στην Αθήνα και, τελικά, στα Χανιά.
Όταν ξεκίνησε το ταξίδι του για να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του στην Κρήτη στις 25 Νοεμβρίου, κανείς δεν ήξερε ακόμη το παραμικρό για την Όμικρον. Δεν έφθασε πάντως αυθημερόν στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας δεν συνδέεται με απευθείας πτήσεις με χώρες της νότιας Αφρικής. Όμως και όταν εισήλθε, την ημέρα που άρχισε και ο πανικός διεθνώς για τη νέα μετάλλαξη, του έγινε απλώς ένα rapid test που βγήκε αρνητικό.
Αν παρέμενε ασυμπτωματικός όπως οι Ολλανδοί (στους οποίους όμως έγιναν τεστ PCR εξαρχής), κανείς δεν θα τον υπέβαλε σε περαιτέρω έλεγχο. Το κρούσμα θα είχε περάσει απαρατήρητο και ο ιός θα μεταδιδόταν πιθανόν σε πολλοίς άλλους ανθρώπους. Όμως στις 27 παρουσίασε κάποια ήπια συμπτώματα και θορυβήθηκε, καθώς πλέον όλα τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν εκτενώς στην Όμικρον. Στις 27 έκανε πάλι rapid test και βγήκε πάλι αρνητικό.
Ο καρδιοπαθής πατέρας
Όταν την επομένη, τέταρτη μέρα της παραμονής του στα Χανιά βγήκε θετικό το τρίτο rapid test, τότε του έγινε επιτέλους μοριακός έλεγχος και επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα, με αποτέλεσμα να μπει σε καραντίνα και εκείνος και οι συγγενείς του. «Είμαι ασυμπτωματικός πια και παραμένω σε καραντίνα, αλλά κανένας δεν μου είπε ότι είμαι φορέας της Όμικρον, παρά το διάβασα σε ιστοσελίδες επειδή έκανε ανακοινώσεις ο υπουργός Υγείας. Εμένα κανείς δεν με ενημέρωσε», είπε με παράπονο ο ίδιος χθες το μεσημέρι ο ίδιος.
Ο αδελφός του σήμερα είπε: «Είναι καλά στην υγεία του και απλά κάνει υπομονή να περάσουν οι μέρες της καραντίνας και να βγει αρνητικό στα τεστ. Ο αδελφός μου έμαθε ότι είναι το κρούσμα από τα site, παίρναμε τηλέφωνα και κάπου στις 11-12 μιλήσαμε με κάποιον υπεύθυνο, στα Χανιά που μας είπε ότι είναι ο ασθενής με τη μετάλλαξη Όμικρον. Ο ΕΟΔΥ τελικά επικοινώνησε με τον αδελφό του το απόγευμα και του ζήτησαν συγγνώμη, χωρίς πάντως να του δώσουν οδηγίες, πέραν της καραντίνας», είπε.
Ο πατέρας των δύο ανδρών είναι ιδιαίτερα ευάλωτος, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής του κάλυψης, καθώς έχει υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Όλοι βρίσκονται σε καραντίνα κατ’ οίκον στο Κολιμπάρι Χανίων και γίνεται ιχνηλάτηση και στους συνταξιδιώτες του 40χρονου επιχειρηματία, ο οποίος άλλαξε τρία αεροπλάνα προτού φτάσει στα Χανιά. Ο ίδιος είπε ότι θα πηγαίνουν στο χώρο καραντίνας κάθε τρεις μέρες νοσηλευτές για να κάνουν στον αδελφό του, σε εκείνον και στους γονείς τους τεστ PCR και rapid test.
Αισιοδοξία για βαρύτητα νόσησης
Όμως παρακολουθούνται με τεστ και άλλες επαφές του επιχειρηματία. Όπως φαίνεται η “πολύ μεταδοτική” παραλλαγή του ιού δεν μεταδόθηκε στους οικείους του επιχειρηματία, κάτι που αποτελεί σημαντική πηγή αισιοδοξίας, γιατί δείχνει ότι ίσως η Όμικρον να μην είναι τελικά “τερατωδώς μεταδοτική”. Και από την Ολλανδία είναι θετικά τα μηνύματα, με την έννοια ότι εκεί μεταξύ 604 επιβατών προερχομένων από τη Νότιο Αφρική την περασμένη Παρασκευή εντοπίστηκαν μόνον 14 φορείς της Όμικρον –όλοι εμβολιασμένοι– που είναι ασυμπτωματικοί.
Αυτό δείχνει είτε πως η Όμικρον προκαλεί πολύ ήπια μορφή της νόσου είτε πως τα εμβόλια παρέχουν σημαντική προστασία παρά τις 32 μεταλλάξεις της που φόβισαν τους ειδικούς στην αρχή. Φυσικά, η επιφύλαξη παραμένει μέχρι να σχηματισθεί πληρέστερη εικόνα τόσο για τη βαρύτητα της νόσου που προκαλεί το νέο στέλεχος όσο και για την πιθανότητα να παρακάμπτει τα αντισώματα που αναπτύσσει ο ανθρώπινος οργανισμός με τον εμβολιασμό.
Πάντως έχει ήδη προσβάλει και άτομα που είχαν νοσήσει από άλλα στελέχη και δεν ήταν εμβολιασμένα, που σημαίνει ότι τα φυσικά αντισώματα από προηγούμενη νόσο και από άλλο στέλεχος, δεν επαρκούν για να μη νοσήσει κάποιος. Εντούτοις δεν έχουμε στοιχεία ότι προκαλεί βαρύτερη νόσο ούτε σε αυτή την κατηγορία, δηλαδή σε όσους είχαν νοσήσει παλιότερα από άλλο στέλεχος.