ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πως τα συναισθήματα των άλλων επηρεάζουν την διάθεσή μας

Πως τα συναισθήματα των άλλων επηρεάζουν την διάθεσή μας

Τα μικρόβια δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να μεταδώσουμε άθελά μας στους κοντινούς μας! Σύμφωνα με έρευνα, τα συναισθήματα είναι επίσης μεταδοτικά, και το φαινόμενο λέγεται «συναισθηματική μετάδοση». Τι είναι η συναισθηματική μετάδοση; Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από οτιδήποτε αρνητικό;

Όταν ο σύντροφός σας γυρνάει από τη δουλειά κακόκεφος και πιεσμένος, μήπως αλλάζει και η δική σας διάθεση; Όταν σας παίρνει τηλέφωνο για να μοιραστεί ένα καλό νέο και νιώθετε το χαμόγελό του δεν φτιάχνει λίγο η μέρα σας;

Οποιοσδήποτε μπορεί να βιώσει το φαινόμενο αυτό, αλλά κυρίως επηρεάζονται όσοι έχουν στενές σχέσεις με κάποιους, όπως οι σύντροφοι, τα παιδιά, οι γονείς και τα αδέρφια.

Τα συναισθήματα είναι ένα περίπλοκο και σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Επηρεάζουν την αντίληψη, τις αποφάσεις μας, αλλά και γενικότερα, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορούμε να διαχωρίζουμε τα δικά μας συναισθήματα από των άλλων.

Αυτό λέγεται συναισθηματική επίγνωση, και πρόκειται για μια δεξιότητα που απαιτεί αυτεπίγνωση και ενσυνειδητότητα.

To να ελέγχουμε συχνά τα συναισθήματά μας και να κατανοούμε τις κλασικές συναισθηματικές αντιδράσεις μας, βοηθά να αναγνωρίζουμε τα αυθεντικά, δικά μας συναισθήματα.

Επίσης, το να βάζουμε συναισθηματικά όρια στις σχέσεις μας είναι εξαιρετικά σημαντικό αν θέλουμε να μην απορροφούμε τα συναισθήματα των άλλων, αφού ο διαχωρισμός αυτός μας επιτρέπει να διατηρούμε μια καθαρή εικόνα γύρω από τα πράγματα.

Πώς καταλαβαίνουμε τη συναισθηματική μετάδοση;

Αναγνωρίστε τα 5 σημάδια συναισθηματικής μετάδοσης:

1. Συχνές αλλαγές διάθεσης: Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή σας που ταιριάζουν με τα συναισθήματα κάποιου από το κοντινό σας περιβάλλον είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια ότι απορροφάτε ξένα συναισθήματα.

2. Ανεξήγητη συναισθηματική ένταση: Τη μια μέρα σας ενοχλεί η μυρωδιά από το ψάρι στην κουζίνα του γραφείου, και την άλλη σας εκνευρίζει η μυρωδιά γιατί ενοχλεί τον συνάδελφό σας. Αν η ένταση των συναισθημάτων σας ταιριάζει με τα συναισθήματα των γύρω σας, τότε αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει, ειδικά αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να σας συμβαίνει κάτι τέτοιο.

3. Υπερβολική ενσυναίσθηση: Άλλο το να νοιάζεστε για τους κοντινούς σας, άλλο να υιοθετείτε τα συναισθήματά τους για να τους στηρίξετε. Αν προσέξετε να σας κατακλύζουν συναισθήματα ενσυναίσθησης ή μια πολύ ισχυρή συναισθηματική σύνδεση, τότε σίγουρα επηρεάζεστε από το πώς νιώθουν οι άλλοι.

4. Απότομες συναισθηματικές εναλλαγές: Κάποιες φορές, όταν κάποιος εκφράζει έντονα συναισθήματα, μπορεί να μοιάζει σαν να τσακώνονται και όχι σαν να εκτονώνονται. Αν προσέξετε μια απότομη αλλαγή στα συναισθήματά σας αφού κάποιος σας εξέφρασε κάτι έντονο, ίσως, άθελά τους, σας παίρνουν στην πλευρά τους.

5. Αίσθηση εξάντλησης ή υπερβολικής ενέργειας: Η συναισθηματική μετάδοση μπορεί να εκφραστεί πολύ απότομα. Αν λοιπόν νιώθετε ξαφνική κούραση ή υπερβολική ενέργεια που ταιριάζει με τη συναισθηματική ατμόσφαιρα γύρω σας, δώστε προσοχή.

Πώς η συναισθηματική μετάδοση επηρεάζει την υγεία μας

Η συναισθηματική μετάδοση, όπως ακριβώς και τα συναισθήματα, μπορεί να είναι αρνητική ή θετική. Και μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική μας υγεία αντίστοιχα.

Ψυχικά, η συναισθηματική μετάδοση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να διαχωριστεί. Από τη μία, αν τα συναισθήματα αυτά είναι θετικά μπορεί να μας φτιάξουν τη διάθεση, να μειώσουν το στρες και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή μας.

Από την άλλη, αν τα συναισθήματα είναι αρνητικά, μπορούν να μας ρίξουν το ηθικό, να φέρουν αχρείαστο στρες και να δημιουργήσουν θυμό και απογοήτευση.

Για πρώτη φορά επιστήμονες αξιολόγησαν ετερόφυλα ζευγάρια στην Αμερική, την Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία για να μελετήσουν κατά πόσο οι παντρεμένοι αντικατοπτρίζουν ο ένας την πίεση αίματος του άλλου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες, των οποίων οι άντρες έχουν υψηλή πίεση, στην Αμερική και την Αγγλία είναι 9% πιο πιθανό να έχουν επίσης υψηλή πίεση, 19% πιο πιθανό στην Ινδία, και 26% στην Κίνα. Αντίστοιχα αποτελέσματα είχαν και οι άντρες με γυναίκες με υψηλή πίεση.

Αν και σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες για να καταλήξουμε σε κάποιο σίγουρο συμπέρασμα, το παραπάνω θα μπορούσε να είναι σημάδι συναισθηματικής μετάδοσης σε μεγάλο βαθμό.

Πώς να διαχωρίσετε τα συναισθήματά σας από των άλλων

Αν και η συναισθηματική μετάδοση μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα, το να αναπτύξετε μια αίσθηση συναισθηματικής επίγνωσης είναι σημαντικό σε περίπτωση που περιβάλλεστε από αρνητικά συναισθήματα που μπορούν να βλάψουν την υγεία σας. Πώς;

1. Δώστε προσοχή στο περιβάλλον: Λάβετε υπόψη σας το περιβάλλον στο οποίο εκτίθεστε, ειδικά σε περιόδους έντονων συναισθημάτων. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι στην κουζίνα του γραφείου υπάρχει πολύ κουτσομπολιό όταν τρώτε. Αν αυτό είναι κάτι που σας επηρεάζει, φροντίστε να μένετε στην κουζίνα όσο λιγότερο μπορείτε.

2. Δώστε προσοχή στην παρέα: Η θετική μετάδοση είναι σημαντική, γι’ αυτό επιλέξτε περιβάλλοντα όπου η αισιοδοξία και οι εποικοδομητικές συμπεριφορές κυριαρχούν.

Με άλλα λόγια, αν, μετά από ένα τηλεφώνημα με την κολλητή σας νιώθετε ευδιάθετη, συνεχίστε να σηκώνετε το τηλέφωνο. Αν η κουβέντα μαζί της σας αφήνει αγχωμένη και εκνευρισμένη δεν είναι κακό να μην απαντάτε κάθε φορά που σας καλεί.

3. Δώστε προσοχή στο περιεχόμενο που καταναλώνετε: Αυτό περιλαμβάνει ό,τι βλέπετε και διαβάζετε, αλλά και το ποιον έχετε στο feed των social media σας. Ακόμα και τα συναισθήματα των κοινωνικών δικτύων είναι μεταδοτικά.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx