Πως θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια – Τα ειδικά μέτρα και οι περιορισμοί

Πως θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια – Τα ειδικά μέτρα και οι περιορισμοί, slpress

Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείο Υγείας έδωσε, με ομόφωνη απόφαση, το “πράσινο φως” να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνει με όλους τους κανόνες και τα μέτρα προφύλαξης, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, για την αντιμετώπιση των οποίων υπάρχει πρωτόκολλο.

Αναφερόμενη στην απόφαση για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η  υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είπε ότι ελήφθη μετά την θετική εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών. Η ίδια τόνισε ότι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων γίνεται με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Τα μέτρα αυτά, όπως ανέφερε και η υπουργός, είναι:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Τα μέτρα για τα Λύκεια

Παραλλήλως, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ειδική πλατφόρμα, η edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας μαθητές άνω των 16  και εκπαιδευτικοί μπορούν να ζητήσουν δωρεάν εξέταση για κορωνοϊό. Μετά την αίτηση οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται μέσω SMS για το ραντεβού τους στο πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα καθαρά προληπτικής φύσης μέτρο, στο οποίο, σύμφωνα με την κα Κεραμέως, ανταποκρίθηκαν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, η υπουργός κάλεσε και τους μαθητές άνω των 16, όπως και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας να αξιοποιήσουν επίσης αυτή τη δυνατότητα για δωρεάν εξέταση. Θα πρέπει πάντως να διευκρινιστεί ότι για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο προβλέπονται ειδικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, στις λεγόμενες “κόκκινες” περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, δηλαδή με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Ωστόσο τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές. Όλες οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές (Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Πρόβλεψη ανακοινώθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει με φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο. Αυτό θα μπορούν να το κάνουν πλέον στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως τριών ημερών. Απαραίτητο δικαιολογητικό για αυτή τη μετακίνηση θα είναι η λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx