Πως θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα Λύκεια – Όλα τα μέτρα προστασίας

Μάχη για να ανοίξουν τα Λύκεια – Όλα τα σενάρια πριν την απόφαση

Ανοίγουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου όλα τα Λύκεια της χώρας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, μετά το πράσινο φως που έδωσε, εν μέσω διαφωνιών, η Επιτροπή των ειδικών. Οι μαθητές θα επιστρέψουν την ερχόμενη Δευτέρα στα θρανία, αυτό όμως θα γίνει με αυστηρές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό, το άνοιγμα των Λυκείων συνοδεύεται με δύο υποχρεωτικά self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα τα τεστ θα είναι απαραίτητα, την Δευτέρα και την Πέμπτη, για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, η οποία θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ και υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα.

Σημειώνεται ότι μαθητές, γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test και το ενημερωτικό υλικό από τα φαρμακεία, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Η διανομή των τεστ θα αρχίσει από αύριο Πέμπτη στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Το δεύτερο τεστ θα είναι παραδοτέο από την ερχόμενη Δευτέρα.

Με διπλό self-test  στα Λύκεια

Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-test στο σπίτι τους, ενώ η σύσταση είναι αυτά να γίνονται το πρωί πριν πάνε σχολείο ή το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, το πρώτο τεστ, αυτό που θα πρέπει να επιδείξουν την Δευτέρα στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί, θα μπορεί να γίνει το βράδυ της Κυριακής ή ανήμερα το πρωί της Δευτέρας. Στη συνέχεια, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test στην ειδική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, στην οποία θα μπαίνουν με τους κωδικούς taxisnet. Εκεί θα καταχωρούν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Η διαδικασία δεν τελειώνει όμως εδώ. Αν το self-test είναι αρνητικό, τότε για τους μαθητές θα εκδίδεται, μέσω της πλατφόρμας, σχολική κάρτα, την οποία θα φέρουν μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται, μέσω της πλατφόρμας, η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Στην περίπτωση πάντως που δεν υπάρχει η πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα ή τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, αντίστοιχα.

Τι γίνεται όμως αν το τεστ βγει θετικό; Σε αυτήν την περίπτωση θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος, πάντα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Σημειώνεται ότι η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν και το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, τότε θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν όμως, το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, τότε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Τα μέτρα ασφαλείας

Παραλλήλως, όπως έγινε γνωστό, στα σχολεία θα ισχύουν όλα τα μέτρα που ίσχυαν κατά τη λειτουργία τους την εποχή της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • Τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • Οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • Η χρήση αντισηπτικών,
  • Οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • Ο τακτικός αερισμός των χώρων
  • Τα ειδικότερα μέτρα για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων, των εργαστηρίων πληροφορικής, της χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Σε ό, τι αφορά τους λόγους που ανοίγουν πρώτα τα Λύκεια πρώτα, η κ. Κεραμέως είπε ότι ο πρώτος λόγος είναι γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες βαθμίδες, αλλά και γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι πάντως την επόμενη Δευτέρα να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά Σχολεία.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, «εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης δεδομένης της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας». Σημείωσε μάλιστα ότι τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια και εντός της εβδομάδας εκδίδονται νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx