ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι θα γίνεται αν εντοπιστεί κρούσμα

Με τεστ και στους εμβολιασμένους μαθητές ανοίγουν τα σχολεία, Όλγα Μαύρου

Μάχη με τον χρόνο δίνουν πλέον οι διευθύνσεις εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα και η τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς προβλήματα, στις 13 του μήνα. Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ετοιμάζεται να ανακοινώνει το νέο πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων, είναι να εξασφαλισθεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων όλη τη χρονιά και να μην χρειαστεί να κλείσουν λόγω κοροναϊού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας οι μαθητές θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού σελφ τεστ, το οποίο θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί προβλέπεται να προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, με ευθύνη και κόστος των ιδίων.

Μέτρα για τα κρούσματα σε σχολεία

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Παραλλήλως θα απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος του. Τα κρούσματα θα επιστρέφουν στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή τους στο σχολείο δεν θα απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Σε ό,τι αφορά τις στενές επαφές του κρούσματος προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για διάστημα επτά ημερών. Συγκεκριμένα, για τους ανεμβολίαστους  μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος, στο οποίο εντοπίστηκε το κρούσμα προβλέπονται δύο εργαστηριακά τεστ (rapid) πέραν των προβλεπομένων. Επίσης, αν οι  ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, θα υποβάλλονται σε καθημερινά self τεστ, τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά.

Για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος, στο οποίο καταγράφηκε το κρούσμα, προβλέπονται δύο self τεστ, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται. Όλοι οι προαναφερόμενοι επιβεβαιωτικοί έλεγχοι θα παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Σημειώνεται επίσης, ότι το πρωτόκολλο “Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες” του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει πιο αναλυτική περιγραφή του ορισμού της «στενής επαφής», καθώς και οδηγίες για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και θα συνεχίζει με διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν εντοπιστούν σε αυτόεπιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50%+1 των μαθητών του. Για την διασφάλιση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων, σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19, καθώς και αναπληρωτής του.

Αυτοί θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση υπόπτων κρουσμάτων και την διαχείρισή τους. Οι ίδιοι θα επιληφθούν να επικοινωνούν με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, όπως ο ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει αποστείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης και τις απαραίτητες επαναλήψεις, καθώς και για την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών.

Το υπουργείο Παιδείας ευχαριστεί παραλλήλως τους εκπαιδευτικούς για το ότι ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Απευθύνει όμως και πάλι έκκληση σε όσους εκπαιδευτικούς δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν και να το κάνουν. Την ίδια έκκληση απευθύνει και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους με τον εμβολιασμό και να συμβάλλουν έτσι στη μείωση της διασποράς του ιού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι